H κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα, Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το προσφυγικό, με δικής της ατζέντα η οποία εστιάζει στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.
Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα -που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα- προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα -πέραν των Σύρων-αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.
Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο πρωθυπουργός όμως γνωρίζει επίσης πως στη Σύνοδο το Βερολίνο δεν αποκλείεται- βάσει της πρόσφατης ρητορικής της Καγκελαρίας αλλά και της Κομισιόν- να παρουσιάσει το όλο θέμα του προσφυγικού ως πρόβλημα φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι ως πρόβλημα του πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο τη Συρία. Αυτό μπορεί να ανοίγει την πόρτα στην επιβολή ενός ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με κοινές περιπολίες -ασχέτως εάν διαψεύδονται ως επιδίωξη της ΕΕ και της Γερμανίας.
Έτσι ο κ.Τσίπρας θα προσπαθήσει να εστιάσει στη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την υποχρέωση της Ευρώπης να σταθεί με αλληλέγγυα και να αναλάβει τις ευθύνες της στην απορρόφηση των προσφυγικών ροών.
Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ:«Θα ήταν χρήσιμη» συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο για το προσφυγικό. «Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» και
Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών
«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Αυτό αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alprha εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα «κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».
Σημειώνεται πως την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφερθεί στο θέμα μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου της Καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο κ.Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε πως πρόκειται για «καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων» και υπογράμμισε πως «η Ελλάδαη οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο Πολεμικό της Ναυτικό ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου», σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στη λύση».
Ενίσχυση της FRONTEX, αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, όπως υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι τα θέματα μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που θεωρεί αναγκαία η Ελλάδα, η οποία «με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».