«Διαρκή πολιτική απάτη» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές από αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση. Παράλληλα υπογράμμισε την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο προσφυγικό.
Αναφερόμενος στο κόστος των 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, που πρότεινε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020, ενώ τα μόνιμα μέτρα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ.
Εκλογές λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «οι εξελίξεις ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να σχεδιάζει» και πρόσθεσε εμφατικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό η όποια επιλογή αν προσφύγει σε εκλογές, διότι θα προκύψει όχι από την θέλησή του να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό, την τη δυσκολία αντιμετώπισης της πραγματικότητας».
Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά εκλογές όσο η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η αίσθηση ευθύνης που έχει τόσο ο ίδιος όσο και ο πολιτικός του χώρος.
Όσον αφορά την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι έχει «διγλωσσία», ότι «άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» με κριτήριο τι θέλει να ακούει το εσωτερικό ακροατήριο. «Ο ορισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε. Επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους.
Έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Ζάεφ και τώρα μαθαίνουμε ότι δίνει και μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία. Έταξε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του ’19 είχαμε ύφεση. Λέει αριστερά και δεξιά ότι έχει δώσει 24 δις. ευρώ, αλλά έχει δώσει 4. Οι αριθμοί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν λένε ψέματα. Είναι μια διαρκής πολιτική απάτη», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Το δημόσιο να ασκήσει τα δικαιώματά του στις τράπεζες
Για τις τράπεζες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι «δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματά του βάσει των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες. Δε μιλάμε για εθνικοποίηση ούτε και για ανάποδο σοσιαλισμό, σοσιαλισμό των πλουσίων και των τραπεζών». «Δεν μιλάω για εθνικοποίηση, δε μιλάω για παραβίαση των κανόνων του SSM, μιλάω για την εφαρμογή των κανόνων και μία πιο ενεργητική πολιτική από πλευρά του βασικού μετόχου όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.
Για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε
-να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τις θέσεις εργασίας, 2.000 ανά εργαζόμενο.
-ενίσχυση και επιδότηση εργασίας. Όσο διαρκεί αυτή η μεγάλη αδυναμία στην οικονομία να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% του μισθολογικού κόστους.
-να ενισχυθεί η εγγυοδοσία. Να υπάρξει ένας αντίστοιχος «Ηρακλής», με εγγύηση του δημοσίου προκειμένου οι τράπεζες να παρακινηθούν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.
«Σήμερα η κυβέρνηση ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις πιέζει τους τραπεζίτες «βάλτε αυτόν, βάλτε εκείνον» με πελατειακά κριτήρια. Η γνωστή πελατειακή στρατηγική της δεξιάς στη χώρας μας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Βλέποντας και κάνοντας» στα ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης ένα χρόνο τώρα ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας. Κινείται χωρίς πυξίδα. Αν βαδίζει πάνω την εθνική γραμμή και στρατηγική τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη δεν πίεσε την Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συναντούσε τον πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και ούτε που ψέλλιζε για το Αιγαίο, δε μιλούσε για την ανάγκη επίλυση της διαφοράς μας με διάλογο; Γιατί τότε ήταν εγκλωβισμένος στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η μείωση των προσφυγικών ροών. Γιατί όταν έγινε το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν απαίτησε κυρώσεις στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;
Όταν εμείς κερδίσαμε κυρώσεις μαζί με την Κύπρο». «Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής, με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την στάση της Τουρκίας ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η στρατηγική της «έχει να κάνει με τις εμπορικές και οικονομικές διεκδικήσεις έναντι της ΕΕ» και συνέχισε: «μία σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία καρότο και μαστίγιο. Να υπάρχει η απειλή σοβαρών κυρώσεων και από την άλλη να υπάρχει το δέλεαρ μίας ιδιαίτερης οικονομικής σχέσης, της τελωνιακής ένωσης, μία καλύτερη συμφωνία για το προσφυγικό».
Η κυβέρνηση απομειώνει τα επιχειρήματά της πριν πάει στη Χάγη
Περιγράφοντας την εθνική στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «πιστεύουμε αταλάντευτα ότι πρέπει να γίνουν διερευνητικές επαφές για υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και εάν δεν καταλήξουν να πάμε στη Χάγη». Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει επίσημη ενημέρωση και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Ξαφνικά το τουρκικό σκάφος αποσύρθηκε. Υπήρξαν ανταλλάγματα ή ξαφνική απόφαση Ερντογάν; Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο; Θα μας πουν τελικά ποιο ήταν το περιεχόμενο;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα κατάληξης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω διερευνητικών. Γι’ αυτό και επικαλούμαστε τη Χάγη» και υπογράμμισε πως «το κεντρικό είναι να συμφωνήσουμε πού διαφωνούμε με την Τουρκία. Και η Χάγη είναι που θα αποφανθεί. Δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα πριν προσφύγεις στη Χάγη. Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Θα πάμε να συμφωνήσουμε πριν τη Χάγη ότι δεν έχουν ή ότι έχουν μικρότερη; Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν γίνεται να υπονομεύεις τις θέσεις σου πριν από τη Χάγη.
«Δεν έχω προοδευτικόμετρο ή αριστερόμετρο»
Ερωτηθείς για την κεντροαριστερά ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης» και «είναι προνομιακά, όχι κατ’ αποκλειστικότητα, η μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο από το κέντρο μέχρι την αριστερά».
Και για το ΚΙΝΑΛ τόνισε: «δεν έχω προοδευτικόμετρο ή αριστερόμετρο. Όσο το ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό κόμμα, αυτό θα πρέπει να το αποδείξει το επόμενο διάστημα στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Στήριξε σε κρίσιμες στιγμές την δεξιά παράταξη και το διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπέπεσε και σε τρία στρατηγικά ολισθήματα
-αποφάσισε να μην υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, του ΕΣΚ και σε στελέχη του Κιν.Αλλ.
-δεύτερο πρόβλημα η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για απλή αναλογική, επιλογή ακατανόητη για ένα κόμμα του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων
-τρίτον, η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό, που βάζει γύψο στο δικαίωμα των διαδηλώσεων».