Χωρίς εναλλακτική και σχέδιο ο Τσίπρας για την επομένη του δημοψηφίσματος: Με «ναι» δρομολογώ εξελίξεις

Χωρίς εναλλακτική και σχέδιο ο Τσίπρας για την επομένη του δημοψηφίσματος: Με «ναι» δρομολογώ εξελίξεις
|

«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για το τι θα ακολουθούσε την επόμενη ημέρα και ένα πιθανό «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Θα κριθεί από τη δύναμη του λαού μας αν δείξει την αποφασιστικότητά του. Οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του λαού» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη και τονίζοντας ότι η δημοκρατία είναι κυρίαρχη αξία στον τόπο, πολύ πριν υπάρξει Ε.Ε και ευρώ. «Δεν θα την ενταφιάσουμε στον τόπο που γεννήθηκε επειδή λήγει ένα πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Στις κάλπες θα πάει ο λαός και θα αποφασίσει, είπε, τονίζοντας ότι όποια απόφαση θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. «Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιος θα είναι το μέλλον μας. Απαιτείται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Βιώνουμε δυσκολία που δεν οφείλεται σε δική μας επιλογή, αλλά στο ότι κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν έναν λαό από το να αποφασίσει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έκλεισαν τις τράπεζες επειδή δεν απεδέχθησαν ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή ο λαός έχει το δικαίωμα αν αποφασίσει». Αυτό το τελεσίγραφο πρέπει να το απαντήσει ο λαός, τόνισε.

Σκοπός μας είναι το δημοψήφισμα να επιτρέψει συνέχεια διαπραγμάτευσης με ισχυρά όπλα από πλευράς μας, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «θέλουμε οικονομικά βιώσιμη λύση».

«Διεκδικήσαμε απόφαση και συμφωνία που θα ήταν κοινωνικά δίκαιη, δεν θα είχε τεράστιους και ανέφικτους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και ρύθμιση χρέους» τόνισε.

Δεν μπορεί να σταθεί η επιχειρηματολογία Γιούνκερ και Μέρκελ, δήλωσε. «Κάναμε πολύ ειλικρινή προσπάθεια. Τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες διαπίστωσα ότι ο στόχος τους δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετήσουμε τις δικές τους θέσεις. Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την επιθυμία μας να υπάρξει λύση...είχαμε διάθεση να φτάσουμε σε συμφωνία, κάναμε παραχωρήσεις, φτάσαμε τη Δευτέρα να δώσουμε πρόταση που χαρακτηρίστηκε ως καλή βάση. Πίστεψα ότι φτάσαμε στο τέλος» είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι «μόλις δώσαμε αυτό ζήτησαν ακόμα παραπάνω. Και μετά ακόμα παραπάνω, μόλις πήγαμε να το δώσουμε».

«Δεν πιστεύω ότι μας θέλουν έξω από το ευρώ»

Δεν πιστεύω ότι μας θέλουν έξω από το ευρώ, δεν θα το κάνουν, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το κόστος είναι τεράστιο...Δεν είναι το σχέδιο να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει άλλη πολιτική» σημείωσε. Εάν η ελληνική κυβέρνηση «κατάφερνε να πάρει κάτι που θα ήταν έξοδος από την κρίση και θα έδινε προοπτική, όχι ταπείνωση και υποταγή όπως μας ζητάνε, θα ήταν απόδειξη ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν το θέλουνε. Ο λαός έδωσε συγκεκριμένη εντολή. Την υπηρέτησα, έφτασα μέχρι το σημείο να λάβω τελεσίγραφο που έπρεπε να απαντήσω σε 48 ώρες» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται , με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα επιστρέφει ένας λαός».

«Δεν τολμούσαν να μας πουν κάντε αυτό, αλλά μας λέγανε υιοθετήστε το» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θέλανε με διολίσθηση νέο μνημόνιο.

«Βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει αν τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος και τις λεπτομέρειες/ διαφορές μεταξύ των προτάσεων, είπε ότι «ο λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας, όχι επί των λεπτομερειών.

Οι προτάσεις που κατέθεσαν δεν ήταν προτάσεις ευρωπαϊκόυ κεκτημένου, αλλά ΔΝΤ. Κατά τις διαπραγματεύσεις υπήρξε αντίστιξη μεταξύ των 3 θεσμών. Διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές προτάσεις» σημείωσε.

Σχετικά με τα περί αιφνιδιασμού, είπε ότι «δεν αιφνιδίασα εγώ, ο αιφνιδιασμός ήταν όταν δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. Το θεωρούσα αυτονόητο» είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η επιλογή είναι μια επιλογή που θα γραφτεί με μελανά γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία. «Η Ευρώπη έχει μια ιστορία. Τα δημοψηφίσματα είναι στον πυρήνα της» είπε, αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ο κ. Τσίπρας εν συνεχεία είπε, ερωτηθείς για την «επόμενη ημέρα», ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Είμαι σε αυτή τη θέση λόγω της επιλογής του λαού, όσο τη στηρίζει θα είμαι παρών. Θα σεβαστώ την επιλογή και ετυμηγορία. Δεν θα είμαι στην πολιτική μου πορεία παντός καιρού».

«Εγώ δεν είμαι παντός καιρού. Θα γίνει αποδεκτή απολύτως η ετυμηγορία του λαού όποια και αν είναι αυτή. Θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση με την προοπτική του δημοψηφίσματος «έχουμε πόντους που είχαμε απωλέσει».

«Η δική μας πρόταση υπάρχει. Η Ελλάδα δεν έφυγε από το τραπέζι, είναι παρούσα. Τις διέκοψε το Eurogroup. Είχαμε δικαίωμα να ορίσουμε εμείς πώς θα απαντήσουμε. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όσο πλησιάζουμε στην κάλπη όλοι θα σπεύσουν να στηρίξουν την άποψη της αποδοχής. Δεν θέλουν να κερδίσει το όχι, θέλουν να υπάρξει τέλος σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφερόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, είπε ότι «ο Ρέντσι είναι φίλος, όμως αν όλοι οι άλλοι αναγκαστούν να κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους Ιταλούς ψηφοφόρους. Εγώ περιμένω ότι ο Ρέντσι θα πάρει πρωτοβουλίες».

Στη συνέχεια τόνισε ότι έχει τα τηλέφωνά του ανοιχτά, 24 ώρες, και ότι «περιμένουμε να σεβαστούν οι Ευρωπαίοι το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού και να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό και τη λογική. Μετά την πρότασή μας ο ιστορικός του μέλλοντος θα αδυνατεί να καταθέσει γιατί δεν επήλθε συμφωνία. Καλύψαμε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα. Μόλις καταθέσαμε τα μέτρα γιατί δεν υπήρξε συμφωνία; Γιατί μπαίνανε από το παράθυρο καινούρια; Θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας. Θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε σε έναν λαό που υπέφερε 5 χρόνια ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».

Αυτός ο λαός θα επιβιώσει, έχει περάσει και χειρότερα, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. «Και τώρα θα επιβιώσει. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί και οι χώρες. Χρεοκοπούν οι τράπεζες, οι λαοί επιβιώνουν. Η Ελλάδα είναι μια χαρά με μια ιδιαιτερότητα: έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική, βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων. Ποιος θα διακινδυνεύσει στο όνομα του ΦΠΑ; Την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός. Αν θέλει να προχωρήσει εις το διηνεκές με σχέδια λιτότητας που θα μας οδηγήσουν να μη σηκώσουμε κεφάλι, αν αυτή είναι η επιλογή, τότε θα τη σεβαστούμε, δεν θα την υπηρετήσουμε».

«Μας κλείσανε τις τράπεζες, είναι δυσκολία, θα τα καταφέρουμε και θα επιβιώσουμε,. Μας κλείσανε τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες, θα πάμε.Αν βγει το ναι αυτή θα είναι επιλογή, θα τη σεβαστούμε. Δεν κάνουμε πραξικοπήματα, άλλοι κάνανε πραξικοπήματα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, είπε ότι πιστεύει πως θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. «Αυτό θα συμβεί αμέσως μόλις έχουμε ισχυρό αποτέελσμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας, εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε». Μιλώντας για τις συντάξεις, είπε «η τρίτη ηλικία να μην ανησυχεί. Οι συντάξεις θα κοπούν μαχαίρι αν κάνουμε πίσω και δεχτούμε νέο μνημόνιο».

Για ΔΝΤ: Ας μας δώσουν συμφωνία να πληρώσουμε τη δόση

Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ να πληρώσουμε τη δόση, είπε, ερωτηθείς για τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. «Ας συμφωνήσουν και το πρωί θα πληρώσουμε τη δόση...Έχουν οδηγήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ασφυξία . Έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Με το που αποφασίζουν την άρση της ασφυξίας, θα αποκατασταθεί και η ρευστότητα θα τερμαστιστεί η ασφυξία, θα πληρωθούν οι δόσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το ΔΝΤ από το 2014. «Το ΔΝΤ θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει» είπε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το ΔΝΤ λέει ότι δεν πληρώνει γιατί δεν είναι βιώσιμο το χρέος. «Εδώ είναι η μεγάλη αντίθεση μεταξύ των θεσμών» τόνισε.

«Ζητούν χειρότερα από ό,τι ζητούσαν από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»

«Σεβαστήκαμε τους κανόνες, οι εταίροι δεν σέβονται τη δημοκρατική επιλογή. Ζητούν χειρότερα από ό,τι ζητούσαν από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε επιλογή να μείνουμε στο ευρώ. Δεν αισθανόμαστε ότι η ΕΖ έχει ενοικιαστές και φιλοξενούμενους. Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης, καρδιά της πολιτισμικής ιστορίας της Ευρώπης. Ποιος μπορεί να την ξεκόψει, ουδείς μπορεί να το κάνει αυτό. Πολιτισμός σε αυτή τη χώρα υπήρχε πριν υπάρξουν τράπεζες» είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός λαός» και υπογραμμίζοντας ότι «όσοι με εκβιασμούς και τελεσίγραφα παραβιάζουν τα κεκτημένα του ευρωπαικού πολιτισμού αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

«Ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε, πρωτοτυπήσαμε»

Περί κρυφής ατζέντας για δραχμή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα είχε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μια κυβέρνηση που ό,τι υποσχέθηκε το έκανε, πρωτοτυπήσαμε. «Κάναμε πολλά από όσα υποσχεθήκαμε. Δεν κάναμε περισσότερα επειδή είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο. Να είμαστε δίκαιοι, η Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να υλοποιείται. Υπάρχουν σημεία που δεν υλοποιήθηκαν: φορολογικά, επειδή έχουμε συνθήκες ασφυξίας».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι σταμάτησε να υλοποιεί το πρόγραμμα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και είχε σχεδιάσει τη λεγόμενη παρένθεση. «Εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει πίσω» είπε, προσθέτοντας ότι «είμαι ανοιχτός στο debate. Δεν φοβάμαι τον διάλογο και την αντιπαράθεση».

Καταλήγοντας, απέρριψε τις κατηγορίες ότι βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα δεν έρχεται για να διαιρέσει, αλλά για να ενώσει. «Ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τα δεδομένα άσκησης εξουσίας και να δώσουμε την απόφαση στον ίδιο το λαό. Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο ας διαλέξει κάποιον, δεν είμαι εγώ».

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι «δεν έχουμε φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είμαστε εδώ. Οι διαφορές στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές» υπογράμμισε, αναφέροντας ότι «έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας, το δίκιο μας».

«Μεγαλύτερος εφιάλτης: ο φόβος, η κινδυνολογία. Αν νικήσουμε τον φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» κατέληξε.

Κλείνοντας ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους.