Τσίπρας: Τόνισα στον Φαμπρ την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές

Τσίπρας: Τόνισα στον Φαμπρ την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Στο θέμα που έχει προκύψει με το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω αναρτήσεών του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «ευπρόσδεκτη» και σημειώνοντας ότι στη συνάντηση που είχε με τον Γιαν Φαμπρ είχε τονίσει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές.

Ο Γιαν Φαμπρ ανακοίνωσε πως το Φεστιβάλ Αθηνών θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο Βέλγιο «το οποίο γνωρίζει τόσο καλά από κάθε άποψη» ενώ πρότεινε και την αλλαγή ονομασίας του από Ελληνικό Φεστιβάλ σε «Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου». Θα δούμε περίπου τριάντα βελγικές παραγωγές αλλά για άγνωστο λόγο αυτές δεν ανακοινώθηκαν.Οι μόνες ημερομηνίες και παραγωγές που ανακοινώθηκαν αφορούν παραστάσεις ή δρώμενα που έχουν σχέση με τον ίδιο τον Γιαν Φαμπρ και τους συνεργάτες του.

H ελληνική παραγωγή είναι απούσα, καθώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν τον Νοέμβριο δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «λόγω έλλειψης χρόνου», με μόνη εξαίρεση τις «θεσμικές» παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κεντρικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Λυρικής Σκηνής.

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός εθνικού πνευματικού προϊόντος

Σε σχετική δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, για σχεδόν 60 χρόνια, αγκαλιάζει και αναδεικνύει διεθνώς την ελληνική πολιτιστική δημιουργία. Μέσα από αυτόν το θεσμό ουσιαστικά αναπαράγεται, εξελίσσεται και μεταδίδεται στις επόμενες γενιές το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Κυρίως όμως τροφοδοτείται η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».

«Με έκπληξη, αλλά κυρίως με λύπη, πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μπαλτάς, προχωρά ανάμεσα στα άλλα και στην κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τον αφελληνισμό ενός κατεξοχήν εθνικού, πνευματικού, αλλά και τουριστικού προϊόντος, έστω και με όρους εξευτελιστικής ποσόστωσης.Έστω και τώρα, ζητώ από τον κ. Τσίπρα να αναιρέσει αυτήν την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση. Το Ελληνικό Φεστιβάλ θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει διεθνώς τον ελληνικό πολιτισμό».

Ποτάμι: Πρόχειρος και κενολόγος αποικιοκράτης συζητήσιμων προδιαγραφών

Έντονα επικρίνει το Ποτάμι την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά, να αναθέσει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στον Βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ, απαξιώνοντας τους Έλληνες καλλιτέχνες.

Το Ποτάμι υπερασπίζεται το έργο του πρώην διευθυντή και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από μία δεκαετία πρωτόγνωρης ακμής, χάρη στις άοκνες και στρατηγικά καλοσχεδιασμένες προσπάθειες του Γιώργου Λούκου, που έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες νέους στα ακροατήριά του και εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες στις σκηνές του (σε πείσμα των πιέσεων του παλαιού καλλιτεχνικού κατεστημένου), αποκτά τώρα έναν "Καλλιτεχνικό Διευθυντή" που δικαίως δεν αποδέχεται καν τον τίτλο και δικαίως δεν ομολογεί την αμοιβή του».

«Ο αποπέμψας τον Γιώργο Λούκο, υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, ως οικοδεσπότης της παρουσίασης του "Διεθνούς" Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, άκουσε και αυτός ως παθητικός ακροατής να εκχωρείται το πολύτιμο Φεστιβάλ στον "Βελγικό Πολιτιστικό Οργανισμό Γιαν Φαμπρ", στους καλλιτεχνικούς τομείς του Φεστιβάλ να προΐστανται αποκλειστικά Βέλγοι συνεργάτες του καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ στον προγραμματισμό των παραγωγών να προβλέπεται ποσόστωση (!!!) 1/3 για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Η προχειρότητα και η κενολογία, τα μασημένα και τα φτωχά (όταν η Ιζαμπέλ Υπέρ είναι το μόνο σχεδόν όνομα μιας περιόδου 5 ετών...) αλλά και τα ψευτο-νέα (λες και η Ιζαμπέλ Υπέρ ή ο Μπαρίσνικοφ δεν έχουν ξανάρθει στην Ελλάδα) αν δεν ήταν τόσο προσβλητικά γιά τους Έλληνες και ξένους φίλους του καταξιωμένου Φεστιβάλ θα ήταν απλά κωμικά. Τέλος, η φλυαρία περί "χρημάτων και λέξεων" ταιριάζει απόλυτα με την όλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον Πολιτισμό, όπου η κενή ρητορική υποκαθιστά την ουσία» επισημαίνει το Ποτάμι.

«Λυπηθήκαμε αφάνταστα με την αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου. Τώρα, όμως, λυπούμαστε διπλά για τον ευτελισμό του σημαντικότερου Φεστιβάλ μας και την ταυτόχρονη προσβολή του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας από έναν πρόχειρο και κενολόγο αποικιοκράτη συζητήσιμων προδιαγραφών» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού