Τσίπρας: Αν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός, θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο «όχι»

Τσίπρας: Αν δεν επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός, θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο «όχι»
|

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού και θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει το βάρος της συμφωνίας- εάν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα αναλάβει την ευθύνη να πει το «μεγάλο όχι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα κριθεί με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης και την κοινωνική αποδοχή της πρότασης, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί. Έδωσε την απόφασή του με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου». Όπως τόνισε, «δεν είμαι από αυτούς που θέλουνε την κρίσιμη στιγμή να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα».

Από πλευράς του, ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί κοινή λύση. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση και πρέπει πολιτικώς να θέλει κανείς να επιτευχθεί αποτέλεσμα, σημείωσε, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι «πεπεισμένος» Ευρωπαίος, ο οποίος επιθυμεί αποτέλεσμα.

Με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.

Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις. Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων, σημείωσε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος στις δηλώσεις του, εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό , τονίζοντας η κρίση δεν δημιουργήθηκε από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι τέλους προσπάθειες για μια συμφωνία επιμήκυνσης του προγράμματος που θα δώσει ανάσα , όχι μόνο άμεσα , αλλά και για τα επόμενα δύο, τρία και πέντε χρόνια όπως είπε χαρακτηριστικά .

Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια λύση, που δεν έχουμε ακόμη, είπε ο κ. Φάιμαν και τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι συζητήσεις μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Ιουνίου και να έχουν αποτέλεσμα. Υπόσχομαι, σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι θα σας υποστηρίξω πλήρως. Ο χρονικός ορίζοντας διευκρίνισε ο κ. Φάιμαν, έχει σχέση με το γεγονός ότι πολλές ευρωπαικές χώρες πρέπει να περάσουν την συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους και οι προθεσμίες επιβάλλουν την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τότε. Επίσης, τάχθηκε κατά των οριζόντιων περικοπών, σημειώνοντας επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα βγεί από την κρίση με υψηλή ανεργία, ανισότητες και με τα κοινωνικά συστήματα να απειλούνται με καταστροφή. Είναι κυνικοί όσοι λένε ότι ξεπεράσαμε την κρίση στην ΕΕ είπε ο Καγκελάριος.

Παυλόπουλος: Αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη η πλειονότητα των δημοκρατικών δυνάμεων

Τη διαβεβαίωση ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο δικός του ρόλος είναι να αποτελεί τον εκφραστή αυτής της απόφασης και αυτής της πολιτικής και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φάιμαν για την προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Καλωσορίζοντας τον Αυστριακό Καγκελάριο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για έναν κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας, και ιδιαίτερα σε μια δύσκολη, για τη χώρα, στιγμή. Εξήρε την ευαισθησία του, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χώρους που δείχνουν πώς η μεγάλη οικονομική κρίση γίνεται και κοινωνική (ο κ. Φάιμαν πριν από την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνα και το Παιδικό Χωριό SOS στην Κυψέλη).

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος, το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα και είναι κοινός στόχος, να επιτύχουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε η κοινωνική αυτή κρίση να γίνει βαθύτερη.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)