Με την φράση «δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την «Ελλάδα των πολλών». Μιλώντας στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οφείλει να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικά ζήτησε από τους πολίτες να μην αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο της ΝΔ αλλά να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι «όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του».
«Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, του είναι ούτως ή άλλος ξένος, αλλά του είναι και ασήμαντος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε εμφατικά απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πολίτες: «δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει. Δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πως ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι′ αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. Άνθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι′ αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί».
Οι «ψυκτικοί του Περιστερίου»
Ήταν προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε μια συνοικία της δυτικής Αθήνας θα αξιοποιούσε πολιτικά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ψυκτικούς και τους συντηρητές ανελκυστήρων που είναι από το υποβαθμισμένο Περιστέρι της δυτικής Αθήνας… Μάλιστα λίγο αργότερα είπε ότι κάποιοι θεωρούσαν την Δυτική Αθήνα ως την πίσω αυλή της πρωτεύουσας και έκανε λόγο για τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.
«Δεν ήταν τυχαίο που στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη ένας νέος που θέλει να γίνει ψυκτικός είναι από το Περιστέρι και όχι από την Εκάλη ή την Πολιτεία ή το Πανόραμα της Βούλας», επεσήμανε και συνέχισε: «γιατί έχει μια πολύ σαφή θέση στο μυαλό του για το ποια είναι η θέση και ο προορισμός του καθενός σε αυτή τη χώρα. Έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας που αποτέλεσε το υπόβαθρο της συλλογικής προόδου για την ελληνική κοινωνία από τον πόλεμο και μετά».
Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε την κοινωνική ανέλιξη και αναβάθμιση των πολιτών λέγοντας ότι «η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας»
Σύγκρουση δύο κόσμων
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε μα άξονα το δίπολο των «δύο διαφορετικών κόσμων». Από την μία είναι «ο κόσμος τους»: «ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, στο πετσί μας. Όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου», ανέφερε.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι «η Ελλάδα των πολλών». «Ο δικός μας κόσμος», όπως είπε. «Είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, ανακτά την κυριαρχία της και ξεμπερδεύει με τις προσταγές και τους καταναγκασμούς των τεχνοκρατών της τρόικα και του ΔΝΤ, επενδύει στους ανθρώπους της, δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά», ανέφερε.
Στήριξη σε Ρένα Δούρου
Αναφερόμενος στα θετικά οικονομικά μέτρα που ψηφίζονται την Τετάρτη από την Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως «ότι περιθώριο μας δίνεται, το επιστρέφουμε πάντα. Και ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα του αύριο από αυτούς ξεκινάει και σε αυτούς κατευθύνεται». Ωστόσο σημείωσε πως γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών: «δεν πετάμε στα σύννεφα. Το ξέρω πολύ καλά, ότι ο απλός κόσμος, οι πολλοί περνάνε ακόμα δύσκολα, όμως, έχουμε αποδείξει ότι η έγνοια και το μυαλό μας είναι σε αυτούς».
Υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στήριξης προς την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες «θα τιμήσουν και θα εμπιστευτούν για μια νέα τετραετία» ως δήμαρχο στο Αιγάλεω τον Δημήτρη Μπίρμπα.
Για την Ρένα Δούρου, η οποία είναι από το Αιγάλεω, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι αντιμετωπίζει οργανωμένη προπαγάνδα. «Πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης», τόνισε και ζήτησε «η Ρένα πρέπει να κριθεί για τα έργα της, για τους πόρους που έδωσε στους φτωχότερους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκανε στα γνωστά συμφέροντα που την έβαλαν στη μπούκα. Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική. Τα 3,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σχεδόν ένα δισ. ακόμα (982 εκατ. ευρώ) από το ΠΔΕ που εγκρίθηκαν για έργα επί των ημερών της. Και γι′ αυτό η Ρένα θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα».