Μήνυμα ασφαλείας έστειλε στους πολίτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, τονίζοντας πως η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι ένδειξη ισχύος, μα αδυναμίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «όποιος παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει πως θα έχει συνέπειες»- σημειώνοντας πως θα ζητηθεί, σε συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση, από την ΕΕ, στο πλαίσιο της επερχόμενης συνόδου κορυφής, να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εάν αποδειχθεί πως όντως κάνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν πως είναι απόλυτα ασφαλείς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, που έχει διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε και ζητώντας από τους πολίτες να μη δέχονται κινδυνολογίες.
Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις
Μετά από συντονισμένες κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, ανοίγει ο δρόμος των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τουρκία - παράλληλα, στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε πως θα υπάρξει προετοιμασία εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.
Μόλις επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόδρομος Προδρόμου, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, ερωτηθείς για το αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής») έχει αρχίσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου δήλωσε πως η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με τουρκική γεωτρητική δραστηριότητα, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.
Από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τους τόνους: Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του τουρκικού γεωτρυπάνου, υποστήριξε πως «δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.