Τσίπρας σε καταστηματάρχες εστίασης: Δεν αντιμετωπίζεται τέτοια κρίση χωρίς ζεστό χρήμα

Πρόταση για μειώση του ΦΠΑ για όσο διαρκεί η κρίση στο 6%.
|
Open Image Modal

«Έχουν συσσωρευτεί πολλά χρέη και υποχρεώσεις και δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα» είπαν οι εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης της Θεσσαλονίκης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της συνάντησής τους που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισαν ως το σοβαρότερο όλων των προβλημάτων τα εργασιακά, προαναγγέλλοντας μειώσεις μισθών και απολύσεις: «Βρισκόμαστε σε μια δυσάρεστη θέση με ανθρώπους που έχουμε χρόνια στις δουλειές μας και στις επιχειρήσεις μας, ανθρώπους που έχουμε μεγαλώσει και έχουνε στήσει τα μαγαζιά μαζί μας να πρέπει να παίρνουν αναστολές, να πρέπει να μειώνουμε τα μεροκάματα και πολύ φοβούμαστε το φθινόπωρο θα έχουμε και τεράστια έξαρση της ανεργίας. Αυτό δεν είναι ευχάριστο, δεν το επιδιώκουμε, δεν το θέλουμε».

Σε ότι αφορά στην ρευστότητα ανέφεραν ότι η προσέγγιση στις τράπεζες είναι «ένα μεγάλο ανέκδοτο». Όπως τόνισαν «δεν μπορεί κανείς να περάσει έξω από τράπεζα, ειδικά από τον χώρο μας». Ανέφεραν , δε πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων των οποίων εγκρίθηκαν τα δάνεια τους και τους ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να τα πάρουν.

Σχετικά με το θέμα των ενοικίων είπαν πως δεν έχουν λάβει κάποια χρήματα μη επιστρεπτέα. «Άρα», συμπέραναν, «οι μεταβολές και οι μεταθέσεις οφειλών δεν επίλυσαν κάποιο πρόβλημα. Ουσιαστικά έδωσαν μια πρόσκαιρη χαρά ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε τώρα».

Ακόμα αναφέρθησαν σε κάποιους πάρα πολύ αδύναμους, οι οποίοι δεν προστατεύονται. Υποστήριξαν ότι «τους μη βιώσιμους θα έπρεπε να δίνουμε τη δυνατότητα της αναστολής, ούτως ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μην ανοίξουν τα καταστήματα, να έχουν μια συμπαράσταση από την πολιτεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας υπογράμμισε ότι τόσο η εστίαση, όσο και ο τουρισμός συνέβαλαν να βγούμε από τα μνημόνια. Έτσι, είπε «ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, με την έξοδο από τα μνημόνια, έπρεπε να αρχίσει σιγά σιγά η ανταπόδοση».

Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «εμείς το προσπαθήσαμε με τη μείωση του ΦΠΑ και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η ανταπόδοση, γιατί θεωρώ ότι αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει και στη δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι άλλες χώρες του κόσμου αντιδρούν μέσα στην πανδημία με ζεστό χρήμα στήριξης στην αγορά. Και είπε με έμφαση: «Κακά τα ψέματα. Δεν αντιμετωπίζεται με άλλον τρόπο μια τέτοια κρίση συμμετρικής παύσης εργασιών και το υφεσιακό κύμα που δημιουργεί, χωρίς τη στήριξη με ζεστό χρήμα».Επομένως, είπε, ότι προκειμένου να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις, το πρώτο που έπρεπε να γίνει είναι η επιδότηση. «Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση με κριτήριο των εργαζόμενο».

Ως δεύτερο πολύ σημαντικό ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την επιδότηση της εργασίας. Συγκεκριμένα είπε πως «το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να δίνει τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης του ασφαλιστικού κόστους και μερικής κάλυψης του μισθολογικού κόστους, όσο διάστημα διαρκεί η κρίση», ώστε και οι εργαζόμενοι να παίρνουν πλήρη μισθό, χωρίς μειώσεις και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν από ένα σημαντικό βάρος για όσο διαρκεί η κρίση.

Ως τρίτο άξονα παρεμβάσεων ανέφερε αυτό που αφορά στις εγγυοδοτήσεις για εύκολο δανεισμό. Είπε ότι παρά το γεγονός ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, συνεχίζουν να θεωρούν πολύ υψηλό το ρίσκο της δανειοδότησης, ειδικά στη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το ελληνικό δημόσιο, διότι «λένε εγγύηση 80%, αλλά για το άλλο 20% σου ζητάνε τη μάνα σου και τον πατέρα σου – για να το πω λαϊκά».

«Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικότητα;», διερωτήθηκε. «Αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Υπάρχει, το είχαμε φτιάξει, είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα». Πρόσθεσε σχετικά πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει εγγυοδοτική προικοδότηση που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να καλύψει με πολύ υψηλότερη εγγυοδοσία τις μικρές και της μεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Χωρίς τίποτε άλλο, παρά μόνο με ένα business plan σοβαρό, για να δεσμευτείς ότι δεν θα πάρεις τα λεφτά για να πας διακοπές, αλλά θα τα βάλεις στην επιχείρησή σου, θα παίρνεις μέχρι 25000 ευρώ».

Τέλος έκανε αναφορά στη φορολογία και μίλησε για δύο σκέλη. Ένα, η μείωση της προκαταβολής φόρου με προοπτική πλήρους εξάλειψης. Και δύο, η μείωση του ΦΠΑ για όσο διαρκεί η κρίση στο 6%.

Επισήμανε τη σημασία του παράγοντα χρόνου σε αυτές της παρεμβάσεις, ενώ ζήτησε για τις επιταγές να ληφθεί άμεσα παράταση χρόνου.