Το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα πολύ θετικών ειδήσεων για την οικονομία, προέβλεψε, μέσω του Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το σημαντικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έγινε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος σε όλα τα μέτωπα, πρόσθεσε.
Δεσμεύτηκε δε για τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της χώρας, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στις συνήθειες και τις δαπάνες παλαιότερων χρόνων, που οδήγησαν στην κρίση.
«Το σημαντικό με το τέλος του προγράμματος, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για αυτούς τους στόχους και πλέον η ευθύνη βαραίνει τους Έλληνες, εμάς ή οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε, δε, πως «θα κάνω ό, τι μπορώ για να μην επιστρέψει η Ελλάδα πίσω σε αυτήν την τραγική περίοδο».
Με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει στη συνέχεια της συνέντευξής του τη «μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας», που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εφαρμόσει τόσες πολλές και σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες παρέθεσε ο κ. Τσίπρας (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, δημόσια διοίκηση, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, δασικοί χάρτες κ.α.). Μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, όπως τόνισε, για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα όχι μόνο θα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά, επιπλέον, θα έχει το χώρο για την ελάφρυνση βαρών. Δηλώνοντας αισιόδοξος για την ανταπόκριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, υπογράμμισε επίσης την πτώση στα δεκαετή ομόλογα, αλλά και τον «καθαρό διάδρομο» 10ετίας, όπως αυτός συμφωνήθηκε στο Eurogroup.
Ερωτηθείς από το Bloomberg, αν είναι πιθανή μία έκδοση ομολόγων μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο S&P, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πράγματι ένα διάστημα θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία. Ήδη, χθες είχαμε την αναβάθμιση από έναν από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που σηματοδοτεί τη θετική αποδοχή της απόφασης του Eurogroup από την επενδυτική κοινότητα. Νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα είναι ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσει τόσο πολλές και τόσο δομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν τεράστια, καθώς από ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ το 2010 έχουμε σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4%, προσθέτοντας:
«Το πιο σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που κάναμε ήταν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ότι επιτέλους καταφέραμε να φτιάξουμε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο, ενώ ήταν δεκάδες, να εκσυγχρονίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση, να κάνουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο φορολογικό σύστημα και τους ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια έχει δασικούς χάρτες. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και ταυτόχρονα για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Έτσι, πλέον, είμαι βέβαιος ότι όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους του Προγράμματος, αλλά θα έχουμε και δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να ελαφρύνουμε τα βάρη με δικαιοσύνη και να γιατρέψουμε τις πληγές που έχουν μείνει ακόμα ανοικτές από αυτή την 8ετία της μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα.
Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά. Ήδη βλέπουμε ότι έχουμε μία πτωτική τάση στα 10ετή ομόλογα. Αυτός ο καθαρός διάδρομος, πέραν της 10ετίας, καθώς τα δάνεια του EFSF θα αποπληρωθούν μετά το 2032, νομίζω ότι δίνει μία σταθερότητα και σιγουριά στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό είναι που χρειαζόμαστε τώρα».
Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική επίδραση από την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να βγει σε καλό στην κυβέρνηση, και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε ως πολιτική προσωπικότητα με μεγάλη πείρα, αλλά και απρόβλεπτο πολλές φορές την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε. Σημείωσε δε, ότι έθεσε το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο στρατιωτικών στον κ. Ερντογάν.
Ειδικότερα ερωτηθείς, αν η Τουρκία του Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα και αν υπάρχει ευκαιρία για μία νέα σχέση, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Το βέβαιο είναι ότι έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα μπροστά μας που πρέπει να κουβεντιάσουμε και να διευθετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, νομίζω ότι είναι ένα θετικό γεγονός. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανοικτός δίαυλος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν να επιλύσουν προβλήματα και έχουν διαφορές».
Στην ερώτηση, αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η ερώτησή σας έχει ενδιαφέρον, γιατί η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μονολεκτικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι μία πολιτική προσωπικότητα με πολύ μεγάλη πείρα, μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, πολλές φορές όμως είναι απρόβλεπτος. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το θέμα της Τουρκίας με διαφορετικό τρόπο από αυτό που το αντιμετωπίζετε εσείς εδώ στη Βρετανία. Εμείς δεν έχουμε την ευτυχία να συνορεύουμε με την Ιρλανδία ή τη Γαλλία, συνορεύουμε με την Τουρκία. Άρα, αυτό που θέλουμε είναι να διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε και απρόβλεπτες καταστάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε εδώ και 3,5 μήνες δύο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνται, χωρίς να έχει αποδοθεί κανένα κατηγορητήριο, στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Πώς μπορεί κανείς να το εξηγήσει αυτό; Το έθεσα χθες στην τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Ερντογάν. Προσπαθώ όλο αυτό το διάστημα να δείχνω την καλή θέληση της ελληνικής πλευράς σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των διαφορών και να χτίζω γέφυρες συνεννόησης. Πιστεύω ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί ως μία κρίσιμη γεωπολιτική δύναμη, ως ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μία δύναμη ευθύνης στην περιοχή. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσω, βάζοντας όμως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν έχει γίνει μέρος του κατεστημένου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όπως είδατε, δεν φοράω γραβάτα σήμερα, που σημαίνει ότι δεν θα γίνουμε μέρος αυτού του κατεστημένου, αλλά θα γίνουμε μία δύναμη και μία χώρα που είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπουμε όλο αυτό το διάστημα, με την έξοδο από την οικονομική κρίση, την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τη λύση μετά από 25 χρόνια σε ένα κρίσιμο ζήτημα στα βόρεια σύνορά μας - το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας - τη συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο στην περιοχή, την ακόμα πιο ισχυρή σχέση με τους συμμάχους μας στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα μετατράπηκε από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης αυτά τα τρία χρόνια και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Όχι, δεν είμαστε μέρος του κατεστημένου, αλλά μέρος μίας ευρωπαϊκής οικογένειας που έχει μεγάλες διαφορές. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και να παλεύουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για να το κάνουμε πράξη».