Τσίπρας στο υπουργικό: Τόνωση της ανάπτυξης και αύξηση παροχών προς τους πολίτες οι στόχοι της δημοσιονομικής επέκτασης

Επίθεση σε Μητσοτάκη και ΝΔ. Κριτική σε όσους ήθελαν προληπτική γραμμή πίστωσης
Open Image Modal
EUROKINISSI

Για πρώτη φορά από την περίοδο των μνημονίων μία ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει δημοσιονομική επέκταση, δηλαδή αύξηση των δαπανών και των παροχών προς τους πολίτες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο που πραγματοποιήθηκε μετά την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο Αλ. Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικός στις εκφράσεις του κάνοντας λόγο για «λελογισμένη επέκταση».

«Χρειάζεται σήμερα αντιθέτως μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης» είπε και έδωσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές:

-επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-αύξηση του κατώτατου μισθού

-στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό

-περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας

-επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη

-ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα

-προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους για τους επενδυτές

-διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Ο Όρμπαν είναι η νέα πολιτική οικογένεια του Κ. Μητσοτάκη

Με τέτοιου είδους μέτρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «θα πάρει σάρκα και οστά η καθαρή έξοδος από τη μνημονιακή εποχή». «Αυτή αυτή την εξέλιξη που φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και εξήγησε: «διότι τώρα που κατέρρευσαν ολοκληρωτικά τα κινδυνολογικά σενάρια και η μαζική τρομοκρατία που προσπαθούσε να εξαπολύσει τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αντιπαρατεθεί προγραμματικά. Και να κάνει ακόμη πιο σαφείς τις ανατριχιαστικά αντικοινωνικές προτάσεις του. Διότι τι κινδυνολογία μπορεί να στήσει όταν το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι σήμερα στο 3,89% και όταν το πεντατές έσπασε το φράγμα του 3% και κινείται στο 2,95%;».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «επειδή φοβάται αυτή την εξέλιξη, ακριβώς επειδή βλέπει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο». Επεσήμανε μάλιστα ότι

-«στο θέμα της ΠΓΔΜ ο Κ. Μητσοτάκης έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα την μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κο Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού».

«Καταφέρνει να νομιμοποιήσει έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό» υπογράμμισε και συνέχισε: «αυτό δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τη ΝΔ που πλέον χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσσεται πυρηνικά. Αυτό είναι δική τους δουλειά. Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την πολιτική επιλογή  εκτρέφει τη φανατική ρητορική, το διχασμό, αλλά και ακραίους φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που αν και περιθωριακοί νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους».

«Αυτή η γραμμή που ακολουθεί είναι και η γραμμή που τον διαχωρίζει πλέον από την παραδοσιακή κεντροδεξιά αλλά και το μέτωπο της ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του προσφυγικού στην Ευρώπη και τον οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά του Όρμπαν και του Κουρτς. Του Κουρτς που αφού κέρδισε τις εκλογές με την αντιμεταναστευτική του ρητορική ανακοίνωσε και το νόμο για την υποχρεωτική 12ωρη εργασία. Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του Κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα».

Η ΝΔ υπονομεύει την ομαλότητα

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε και μία έμμεση αναφορά στα σχέδια αποστασίας λέγοντας ότι «αυτές οι επιλογές, με τις οποίες επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης να υπονομεύσει την ομαλότητα, στην ουσία καταλήγουν να βλάπτουν το ίδιο το συμφέρον της χώρας. Διότι οι Έλληνες πολίτες και ιστορία γνωρίζουν και δημοκρατικά αντανακλαστικά έχουν και την πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική επιθυμούν. Και βλέπουν καθαρά ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί την δημοκρατική σταθερότητα, το άνοιγμα της Ελλάδας στον κόσμο, την κοινωνική προστασία και ευημερία».

«Η Ελλάδα δια της κυβέρνησης παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας. Βρίσκεται στη πλευρά των δυνάμεων που προασπίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πανανθρώπινα ιδανικά. Οι Έλληνες αυτό το κατανοούν και όταν έρθει η ώρα θα δώσουν τη δική τους απάντηση σε όσους επιχειρούν να τους κατατάξουν στο λάθος στρατόπεδο της ιστορίας. Και θα αποδείξουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του ελληνικού λαού που άνοιξε πάντα δρόμους για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ήθελαν την ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας»

Αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και όσους (όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας) ήθελαν το «μίνι μνημόνιο» της προληπτικής γραμμής πίστωσης. «Αυτοί που απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα, τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας» είπε και πρόσθεσε: «δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα τους διαψεύσαμε. Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής με τις οποίες θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν κάποιους ενοχλεί. Όσο και αν κάποιοι αδυνατούν να το πιστέψουν».