Στην πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.
«Κάτω από ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τους βαρόνους του κόμματος του ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και ψάχνει να βρει ένα πρόσχημα ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών», είπε ο κ. Τσίπρας.
Το πρόσχημα αυτό είναι η πρόταση να δοθεί η δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, τόνισε και παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «κρούει ανοιχτές θύρες».
Αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και η δική του κυβέρνηση τους έδιωξε στο εξωτερικό. Και σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως».
«Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές - και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις - θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της», είπε ο πρωθυπουργός.
Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.
«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας».
Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, «η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή».
«Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ′ ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.
«Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη Ευθύνη των Υπουργών. Και κάποιοι - που πάνω στην παραζάλη της εξουσίας, μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία - θεώρησαν ότι αυτή η νομική τερατωδία έχει καλύψει τα νώτα τους», σημείωσε.
Για «μπάχαλο» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες.
«Ο ίδιος ζητάει εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο αντιπρόεδρος του ζητάει εκλογές αύριο, ο κ. Θεοδωρικάκος ουσιαστικά εκτιμά ότι θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, σε έναν χρόνο. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το μπάχαλο που εκπέμπεται και στην κεντρική γραμμή και στο ζήτημα των εκλογών από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι άξιο προσοχής, ανάλογο της σύγχυσης που εξέπεμψε το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες σε αυτή εδώ την αίθουσα η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υιοθεσία εισηγήθηκε να μην ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο, αλλά η ίδια αργότερα το ψήφισε», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Απορούν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, πώς είναι δυνατόν να τολμά κάποιος να παραβιάσει τόσο κατάφωρα το κληρονομικό τους δικαίωμα στην εξουσία; Πώς είναι δυνατόν να τολμά κάποιος να γκρεμίζει τα προστατευτικά τείχη που ύψωσαν; Πώς είναι δυνατόν αντί αυτοί σήμερα να παρασημοφορούνται να ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις; Αλλά η αγανάκτηση και η οργισμένη απορία τους αποτελεί την άλλη όψη της αλαζονείας τους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην υπεράσπιση του εαυτού του και το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι απλά σεβαστό αλλά ιερό. Και, ασφαλώς, δεν προσβάλλεται σε καμία περίπτωση από την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά τις προβληματικές πτυχές τους, για τις οποίες όμως δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση αλλά οι εμπνευστές τους.
Το ερώτημα πως έγινε το σκάνδαλο Novartis επανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα και αναρωτήθηκε: «Ξεφύτρωσε από μόνο του; Έπεσε από τον ουρανό; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που τη κρίσιμη περίοδο ευνόησαν την εταιρεία με τις αποφάσεις τους να έχει παράνομο κέρδος;»
Παράλληλα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα:
«Εκδώσατε ή δεν εκδώσατε τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ευνοήθηκε η Novartis;
Καθορίσατε ή όχι προνομιακά τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας;
Παρακολουθούσατε ή όχι την εξέλιξη των τιμολογήσεων, τη σύνταξη μελετών που κατέτειναν στην δήθεν επιστημονική θωράκιση των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας; Ευνοήθηκε η εν λόγω εταιρεία σε σχέση με άλλες ως προς την τάχιστη τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων; Ναι ή όχι ;Ή μήπως δε τα βλέπατε αυτά; Δεν τα ξέρατε; Ή δεν τα επιδιώξατε; Και τολμάτε σήμερα να μας καταγγέλλετε και ως σκευωρούς;».
«Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε καμία πρόθεση να κουκουλώσουμε, να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Αντίθετα σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε», είπε και συνέχισε: «Και αυτή η μοναδική διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει. Και επειδή το γνωρίζετε, για αυτό εκφράζετε αυτήν τη νευρικότητα και επιθετικότητα. Για αυτό και αποχωρήσατε από την Επιτροπή.
Με τι επιχείρημα; Ότι δήθεν εκεί έπρεπε να γίνει η διερεύνηση. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύετε; Αν γινόταν εκεί η διερεύνηση, πράγμα που θα προϋπέθετε ότι η επιτροπή θα δεχόταν λανθασμένα την αρμοδιότητα της, τότε όλα θα κατέληγαν στον καιάδα της παραγραφής».
Δεν ισχύει το ”όλοι ίδιοι είναι” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτό το χαρτί προσπαθούν να παίξουν κάποιοι μέσα στον ένοχο πανικό τους
″Δικό σας δημιούργημα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως και το παραδικαστικό σύστημα, όπως και η διαπλοκή με τα ΜΜΕ, όπως και οι κουμπάροι, δικός σας ο Τσοχατζόπουλος, ο Χριστοφοράκος, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Παπαντωνίου και οι 10 Παπασταύρου. Δικά σας επίσης τα υποβρύχια, η Siemens
τα μαύρα ταμεία, οι οff shore, τα αδήλωτα του ”πόθεν έσχες”, τα θαλασσοδάνεια των 400 εκατομμυρίων. Δικά σας τα ξεχασμένα στικάκια και τα δάνεια μπαλόνια. Δική σας τώρα και η Novartis! Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις καταθέσεις των προστατευόμενων και των υπολοίπων μαρτύρων. Προκύπτει από το σημείωμα του κυρίου Σαμαρά στον κ. Φρουζή”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και στις σχέσεις τους με τη Novartis
Για τον κ. Σαμαρά είπε ότι ”κάπου ανάμεσα στο ακροδεξιό παραλήρημα και στις κουτσαβάκικες απειλές για το όσο πολύ θα μας κυνηγήσει, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει το σώμα ότι δεν τον είχε συναντήσει ποτέ ιδιωτικά τον κο Φρουζή. Παρά μονάχα μπροστά στις κάμερες της ΝΕΡΙΤ. Θα μοίραζε μάλλον το τηλέφωνο του κ. Σταικούρα σε απευθείας σύνδεση με τη ΝΕΡΙΤ... ”
Ενώ για τον κ. Γεωργιάδη σημείωσε: ”Η απόλυτη ιδιοκτησία της προηγούμενης κυβέρνησης του σκανδάλου Νοβάρτις, προκύπτει επίσης και από τις αυστηρές οδηγίες του κ. Φρουζή στον τότε υπουργό Υγείας τον κ. Γεωργιάδη. Γιατί τέτοιοι ήσασταν. Όχι μόνο υπάκουα παιδιά της Τρόικας αλλά και υπάκουα παιδιά των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών αφεντικών σας. Αντί να είστε υπηρέτες του λαού γίνατε υπηρέτες του κάθε κ. Φρουζή”.
″Η κυβερνητική πλειοψηφία, προσέρχεται στη σημερινή ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα, που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
″Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους”, πρόσθεσε.
Για πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
″Σήμερα η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η επιλογή της να αποχωρήσει για άλλη μια φορά από τη ψηφοφορία, καθιστά ξεκάθαρο, ότι μας χωρίζει ένα απέραντο χάσμα όχι μόνο ιδεολογικό, αλλά και σε επίπεδο ηθικής”, είπε και συνέχισε: ”Λοιδορείτε χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό στοιχειώδεις κανόνες λογοδοσίας, δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και απόδοσης δικαιοσύνης. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια συντεταγμένη πολιτεία, έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στον αμοραλισμό και τον κυνισμό σε κάθε έκφανση τους. Και το ισχυρότερο όλων είναι ο δημοκρατικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”.