Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο το θέμα των μειονοτικών βουλευτών της Ροδόπης.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως συναντήθηκε για να εκφράσει έντονη ανησυχία «για τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική αντιπαράθεση το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητα στη Θράκη. Γι’ αυτό εγείρεται μείζον ζήτημα εθνικό και θεσμικό. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας. Μια πρακτική που διχάζει και πολώνει και μπορεί να δημιουργήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους».
Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της ΕΥΠ, με στοχευμένες διαρροές, ζητώντας να σταματήσει «η απαράδεκτη αυτή πρακτική. Επίσης, τόνισε πως η τουρκική επιρροή στη Θράκη αντιμετωπίζεται με θωράκιση της ισονομίας και ισοπολιτείας και όχι με δημόσιες αντιπαραθέσεις ή στοχοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται πως «Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία εξέθεσε στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό την ανησυχία του για την ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη κατά την προεκλογική περίοδο».
Οικονόμου: Η συζήτηση δεν γίνεται για κάποιες χιλιάδες ψήφους
«Είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε με εθνική ευαισθησία, όχι πολιτική και κομματική σκοπιά. Τα της μειονότητας έχουν κριθεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου.
«Η συζήτηση δεν γίνεται για κάποιες χιλιάδες ψήφους, δεν τίθεται θέμα εκλογικού αποτελέσματος για λίγες χιλιάδες ψήφους, αυτό πρέπει να καταστεί καθαρό. Ποιος μπορεί να πιστέψει το αντίθετο; Η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί μέσω των χειρισμών που επέλεξε να κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη, επιδιώκεται να αλλάξει η θέση της μειονότητας», συνέχισε.
Και πρόσθεσε: «Στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Δεν ήταν, όμως, η μόνη πηγή ενημέρωσης. Υπάρχουν φωνές μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ”δεν κέρδισε καμία Αριστερά στη Ροδόπη, κέρδισε το τουρκικό προξενείο με τις κινήσεις επιρροής που έκανε”, υπήρχαν μηνύματα που έλεγαν ”οι Τούρκοι ψηφίζουμε Τούρκους”, καθοδηγούμενα από τους ψευτομουφτήδες, αναφερόμενα σε δύο πολιτικά στελέχη».
Επιπλέον σημείωσε: «Τα ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι. Η ΕΥΠ πήγε προχθές στη Θράκη; Δεν ήταν διαχρονικά εκεί; Υπήρξε ενημέρωση; Ήξεραν ότι το προξενείο κάνει προεκλογική προπαγάνδα για αυτούς τους δύο βουλευτές; Επειδή το θέμα είναι πολύ κρίσιμο, οφείλουν να διαλύσουν τις υπόνοιες που υπάρχουν».
Και υπογράμμισε: «Υπηρεσιακά λένε ότι δεν είχαν ενημερωθεί από την ΕΥΠ, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται. Εμείς γνωρίζουμε ότι υπηρεσιακά η ΕΥΠ είχε, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενημερώσει για τις κινήσεις του τουρκικού προξενείου. Ούτε τις δηλώσεις στα τουρκικά κανάλια, ούτε τα μηνύματα των ψευτομουφτήδων έβλεπαν; Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει η κ. Λαφτσή, η οποία μιλά για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, για νίκη της τουρκικής προπαγάνδας και του προξενείου σε βάρος όχι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της Ροδόπης. Υπήρξε ενημέρωση υπηρεσιακά στον κ. Τσίπρα, στους συνεργάτες του στο γραφείο του, ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του τουρκικού προξενείου και για όλη αυτή την τακτική της Τουρκίας προκειμένου να επηρεάσει ψήφους της μειονότητας υπέρ συγκεκριμένων ανθρώπων. Η κ. Μπακογιάννη ήταν επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, η οποία παρήγαγε πλούσιο έργο με συναίνεση, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τις τοπικές κοινωνίες στη Θράκη. Η κ. Μπακογιάννη στη Θράκη δεν έκανε κάτι για να επιχειρήσει να αλλάξει τις συνθήκες του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά υπέρ της μειονότητας. Να μην καθίσταται η μειονότητα ευάλωτη στην τουρκική προπαγάνδα και στην επιχειρούμενη από την Τουρκία προσπάθεια να την εγκλωβίσει, να την εργαλειοποιήσει, να την χρησιμοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα μέσα στη χώρα. Αυτή είναι παγίως η πολιτική που κάθε υπεύθυνη κομματική ηγεσία στη χώρα πρέπει να ασκεί, να μην ανοίγουμε την κερκόπορτα στους Τούρκους για παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ