Για τη μικρή Μολδαβία, μια φτωχή χώρα χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα που συνορεύει με την εμπόλεμη Ουκρανία μα δεν είναι στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ, και αυτή η εβδομάδα ήταν γεμάτη απειλές για βόμβες.
Μια συννεφιασμένη ημέρα έξω από το διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί το Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν αυτή αυτή την εβδομάδα καθώς σκύλοι της αστυνομίας ερευνούσαν τα πέριξ. Πρόκειται για μια συνηθισμένη εικόνα στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που παρατηρητές εκλαμβάνουν ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας.
Από τις αρχές του Ιουλίου στη Μολδαβία έχουν υπάρξει περίπου 60 απειλές για βόμβες- με πάνω από 15 αυτή την εβδομάδα – όλες σε τοποθεσίες που κυμαίνονται από το δημαρχείο της πρωτεύουσας και το αεροδρόμιο μέχρι το ανώτατο δικαστήριο, εμπορικά κέντρα και νοσοκομεία.
Αν και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις απειλές, οι πιο πολλές εκ των οποίων έχουν γίνει μέσω email και όλες έχουν αποδειχθεί ψευδείς, αξιωματούχοι λένε ότι έχουν ιχνηλατήσει διευθύνσεις υπολογιστών σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία.
«Είναι μέρος του πολέμου παραπληροφόρησης εναντίον της Μολδαβίας, που συνεχίζεται» είπε ο Βαλερίου Πάσα, αναλυτής στο think tank Watchdog.md στο Κισινάου. «Θα μπορούσε να είναι μέρος της ρωσικής προσπάθειας για αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας, καθώς χρησιμοποιούν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να το κάνουν».
Από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Μολδαβία, που έχει πληθυσμό 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις. Έχει δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες κατά κεφαλήν από κάθε άλλη χώρα, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχιθείσα περιοχή της, αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση και όπως μεγάλο μέρος της Ευρώπης, είναι αντιμέτωπη με την άνοδο του πληθωρισμού.
Οι συχνές απειλές για βόμβες απλά αυξάνουν την πίεση στις ήδη πιεσμένες αρχές της χώρας.
«Μπλοκάρει πολλούς πόρους- αστυνομία, ερευνητές, τεχνικές υπηρεσίες- είναι ένας τύπος bullying θα έλεγα, ή παρενόχλησης, των συστημάτων του μολδαβικού κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών» είπε ο Πάσα.
Ο Μαξίμ Μοντίνγκα, εισαγγελέας από το Γραφείο Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Μολδαβίας, είπε στο Associated Press πως από τότε που άρχισαν οι απειλές για βόμβες, «πρακτικά κάθε ημέρα ανοίγουμε νέες ποινικές υποθέσεις».
«Αυτή τη στιγμή όλες οι ποινικές έρευνες είναι σε εξέλιξη» είπε, προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει αιτήματα για επίσημη βοήθεια από τη Ρωσία και την Ουκρανία εάν διαπιστωθούν ίχνη που οδηγούν στις χώρες αυτές. «Ελπίζω να λάβουμε κάποιες απαντήσεις από αυτές τις χώρες» είπε.
Οι εντάσεις στη Μολδαβία εκτοξεύτηκαν στα ύψη τον Απρίλιο, αφού μια σειρά πραγματικών εκρήξεων έλαβε χώρα στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχιθείσα Υπερδνειστερία, όπου η Μόσχα διατηρεί 1.500 στρατιώτες σε μια περιοχή «παγωμένης σύγκρουσης». Αυτό προκέσε ανησυχία πως η Μολδαβία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι ουδέτερη στρατιωτικά, θα μπορούσε να συρθεί στην «τροχιά» του πολέμου της Ρωσίας. Τουλάχιστον ένας Ρώσος αξιωματούχος έχει μιλήσει ανοιχτά για κατάληψη επαρκών εδαφών στη νότια Ουκρανία ώστε να συνδεθούν οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές με την Υπερδνειστερία. Παρατηρητές υποδείκνυναν πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν καθώς η Μολδαβία- που είχε παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Μόσχα- παρουσίαζε έναν αυξανόμενα δυτικό προσανατολισμό, και αφού είχε αιτηθεί ένταξη στην ΕΕ- λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Της δόθηκε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρα στα τέλη του Ιουνίου, λίγο πριν αρχίσουν οι απειλές για βόμβες.
Από τότε που η Μολδαβία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, μαστίζεται από το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Μετά τις εκλογές του 2019 ένας ντόπιος ολιγάρχης προσπάθησε να πάρει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, με τον ίδιο να εγκαταλείπει τη χώρα. Το 2014, πολιτικοί και ολιγάρχες είχαν συνδεθεί με μια απάτη στο πλαίσιο της οποίας ένα δισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από τοπικές τράπεζες. Κανείς δεν έχει καταδικαστεί ακόμα στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.