Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπερατλαντική συμφωνία εμπορίου TTIP, παρά τις αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπερατλαντική συμφωνία εμπορίου TTIP, παρά τις αντιδράσεις
Open Image Modal
A man has a sticker by the environment organization Greenpeace against TIPP on his forehead during a protest against the planned Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, and the Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA, ahead of the visit of United States President Barack Obama in Hannover, Germany, Saturday, April 23, 2016. (AP Photo/Markus Schreiber)
ASSOCIATED PRESS

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. είπαν τη Μ. Πέμπτη ότι δεν θα δεχθούν μια περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου υπερατλαντικού εμπορίου (ΤΤΙΡ) η οποία δεν διευθετεί τις μεγάλες διαφωνίες των δύο ηπείρων σε θέματα που αφορούν γεωργικά προϊόντα, υπηρεσίες, δημόσιες συμβάσεις και επίλυση διαφορών.

Σε διαφορετικές ενημερώσεις κατά τον πιό πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ είπαν ότι θα προωθήσουν μια πλήρη υπερατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση προτού λήξει η θητεία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.

«Δεν πρόκειται να στοχεύσουμε σε μια εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση "ελαφριάς μορφής" ή να δεχτούμε κάτι τέτοιο» είπε ένας αξιωματούχος από την αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας. «Θα χρειαστεί να είναι πλήρης, θα χρειαστεί να είναι φιλόδοξη και νομίζουμε ότι έχουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε φέτος να ολοκληρώσουμε μια τέτοια φιλόδοξη συμφωνία», είπε.

Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών όμως είπαν ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμα και ότι η πρόοδος αυτή την εβδομάδα εστιάστηκε κυρίως στην αποφυγή αμφιλεγόμενης τεχνικής γλώσσας. Οι δύο πλευρές θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να έχουν λυθεί όλα τα μη-ακανθώδη θέματα μέχρι το φθινόπωρο.

Μερικές από τις βαθύτερες διαφωνίες των δύο πλευρών αφορούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων οι οποίοι στην ΕΕ απαγορεύουν αμερικανικό κρέας από βοοειδή που έχουν εκτραφεί με ορμόνες, γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και πολλαπλοί κανονισμοί στην Ευρώπη που προστατεύουν τοπικά τρόφιμα, όπως το τυρί ασιάγκο και τα διάφορα είδη φέτας.

Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές έχουν παραπονεθεί ότι αυτοί οι κανονισμοί έχουν δημιουργήσει ένα εμπορικό έλλειμμα με την ΕΕ αξίας 12 δις δολαρίων (10,55 δις ευρώ) ετησίως, που περιλαμβάνει 1 δις δολάρια (880.000 ευρώ) στα τυροκομικά μόνο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)