Τζανακόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση»

Τζανακόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση»
|
Open Image Modal
Pacific Press via Getty Images

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει με σαφήνεια τη θέση του για τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι η στάση της κυβέρνησης δεν έχει τίποτα διαφορετικό από την στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια. Έθεσε δε, το ερώτημα, αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαγράφει όσα ειπώθηκαν από την παράταξή του, από το 2007 και μετά.

Ως προς το σύνθημα του συλλαλητηρίου ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» από την γείτονα, ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε αν το σύνθημα αυτό είναι μία θέση που μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσσθεσε ότι «από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Ως προς το συλλαλητήριο, ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε αναλυτικά ότι «υπάρχει μία ευθύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων να εξηγήσουν πού βρισκόμαστε μετά το 1992 και με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την καταδίκη της χώρας μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2011», εξηγώντας ότι αναφέρεται στη «συνολική στάση την οποία κράτησε η κυβέρνηση την περίοδο 2007-2008» και τόνισε ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και ψυχραιμία για την κατάσταση την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα να πουν με σαφήνεια: το σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου, δηλαδή καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων μας, είναι μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει και πρέπει να την υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Από κεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και ως πολιτική δύναμη και ως πολίτης» τόνισε.

Ερωτηθείς αν το συλλαλητήριο έστειλε μήνυμα ότι έχει αρθεί η αμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της είπε ότι το μήνυμα δεν ήταν αυτό, αλλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να βγάζει συμπεράσματα, πρέπει να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση», δηλαδή την μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Έθεσε δε το ερώτημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν διαγράφει όλα όσα η παράταξή του έκανε από το 2007 μέχρι σήμερα ή θεωρεί ότι η μοναδική θέση η οποία είναι ρεαλιστική, πραγματιστική και μπορεί να οδηγήσει σε λύση είναι αυτή που και στις προγραμματικές δηλώσεις του 2007 ψήφισε η κυβέρνηση Καραμανλή και το 2012, επίσης στις προγραμματικές δηλώσεις, ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά».

«Ως προς αυτό πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης και να αφήσει τις γενικότητες, να αφήσει αυτή την απίστευση μετατόπιση, τον απίστευτο καιροσκοπισμό, ο οποίος τον διακρίνει ιδίως αυτές τις τελευταίες 20 μέρες, μετά το συλλαλητήριο της Θεσααλονίκης», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της είπε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε τίποτα διαφορετικό από την στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κανένα νέο δεδομένο στην διαπραγμάτευση με τους γείτονες, δεν υπήρχε κάνενα νέο για να προχωρήσουμε σε ενημέρωση για να πούμε γνωστά πράγματα» ανέφερε, απαντώντας στην κριτική για έλλειμμα ενημέρωσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημείωσε δε, ότι μετά την συζήτηση με τον κ. Ζάεφ, «όταν είδαμε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, το πρώτο που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε τετ-α-τετ συζητήσεις, στις οποίες συζητήθηκε εφ΄όλης της ύλης το ζήτημα του ονοματολογικού και η πορεία των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «ο κ. Μητσοτάκης, προσχηματικά και επειδή θεωρεί ότι θα έχει κομματικά και πολιτικά οφέλη, από την υποστήριξη συλλαλητηρίων με τα οποία ο ίδιος πολιτικά δεν συμφωνεί, θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Για την στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το γεγονός ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθέτηση επί της διαπραγμάτευσης, που εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση «θα είναι λύση που θα δώσει τη δυνατότητα για την ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση». Υπενθύμισε επίσης, ότι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Εξωτερικών και έχει δηλώσει με σαφήνεια «ότι εκείνος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Για τις θέσεις του κ. Καμμένου αναφορικά με το συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σεβόμαστε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, αλλά, όπως είπε, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αγωνία του κόσμου και διαφορετικό, η προσπάθεια να καπηλευθούν αυτή την αγωνία ή να την εκμεταλλευθούν για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους διάφορα ακραία στοιχεία, τα οποία έδωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τόνο στην χθεσινή συγκέντρωση, παρατήρησε.

Για το σύνθημα ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική. Και πρόσθεσε: «Όλοι οι λαοί έχουν μία ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από τον άλλον την ταυτότητά του» και αναφέρθηκε στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στην Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί και στον γεωγραφικό χώρο.