Το λαχταράς, δεν το λαχταράς; Παραδέξου το! Έτσι κι αλλιώς θα υποκύψεις όταν βρεθεί μπροστά σου, έστω και αν έχεις δώσει υπόσχεση ότι δεν θα φας. Είναι δυνατόν να του αντισταθείς όταν στέκει πλάι στα παϊδάκια ή στο αρνάκι σούβλας;
Αφού λοιπόν έτσι κι αλλιώς…, δες εδώ μικρά κολπάκια για τζατζίκι με την κλασική συνταγή έτσι…, και αλλιώς...., για να ΜΗΝ σε πάρουν μυρωδιά!
Τζατζίκι με σκόρδο για ρομαντικά ραντεβού: Φάτε τζατζικάκι, και δώστε άφοβα φιλάκι!
Υλικά: ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό, 3 - 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, 1 αγγούρι μεγάλο, 1 ½ κουταλάκι ξύδι, 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό, ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη από τη μεριά με τις μεγάλες τρύπες. Καθαρίζουμε το σκόρδο, αφαιρούμε την φύτρα (καρδιά) και το λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή το τρίβουμε στον τρίφτη από τη μεριά με τις μικρές τρύπες.
Τοποθετούμε το γιαούρτι σε μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και το αγγούρι, αφού πρώτα το στύψουμε με τις παλάμες μας για να αφαιρεθούν τα υγρά του. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε.
Εάν το θέλουμε πιο δυνατό στη γεύση προσθέτουμε ξύδι και σκόρδο ανάλογα με τα γούστα μας. Εάν έχει πιο έντονη γεύση από αυτή που θέλουμε προσθέτουμε λίγο γιαούρτι και λίγο λάδι. Στο τέλος προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συμβουλή: Όταν τα σκόρδα είναι στην εποχή τους, ολόφρεσκα και τρυφερά, είναι τέλεια για όλες σας τις παρασκευές. Έχουν ωραίο άρωμα, δεν είναι έντονη η γεύση τους και δεν μυρίζει η αναπνοή όταν τα καταναλώνουμε ακόμη και σκέτα!!! Το τζατζίκι με φρέσκο σκόρδο είναι πιο γευστικό από ποτέ. Η εποχή τους συμπίπτει με την πασχαλινή περίοδο. Χρησιμοποιήστε τα σε ψητό κρέας φούρνου, αρνάκι ή κατσικάκι, ωμά σε φρέσκες σαλάτες, ...παντού!
Εναλλακτική πρόταση για λίγους και τυχερούς! Υπάρχει ένα φυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό σε πολλούς. Η επιστημονική του ονομασία είναι “Allium subhirsutum” το συναντάμε και ως “τριχωτό σκόρδο” ενώ στον τόπο μου το λέμε “λέγουρδα”. Φυτρώνει τον Οκτώβρη και ανθίζει τον Απρίλη – Μάη. Τα φύλλα του αποτελούν βασικό συστατικό για το τοπικό μας πιάτο “άγρια χόρτα με λέγουρδες”! Στο βίντεο, θα βρείτε εκτός από τη συνταγή του πιάτου και όλες τις πληροφορίες για να το γνωρίσετε και να το ανακαλύψετε.
Σήμερα όμως, θέλω να σας το προτείνω για να φτιάξετε με αυτό το τζατζίκι σας! Ακολουθούμε την παραπάνω συνταγή αλλά χρησιμοποιούμε το βολβό και τα άνθη του σε αντικατάσταση του σκόρδου. Το τζατζίκι γίνεται εύγευστο, με μοναδικό άρωμα.
Σημαντικές επισημάνσεις
H συνταγή μας “τζατζίκι για ρομαντικά ραντεβού” είναι ιδανική για όσους δεν θέλουν να στερηθούν τη γεύση του σκόρδου αλλά ούτε και τη συντροφιά των γύρω τους.
Έχει παρατηρηθεί ότι, αφαιρώντας τη φύτρα του σκόρδου εκτός ότι μειώνεται αισθητά η μυρωδιά, μειώνονται συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκώματος, σε όσους είχαν τέτοια προβλήματα όταν έτρωγαν τζατζίκι.
Ψευτοτζατζικάκι. Η νόστιμη εναλλακτική για τζατζίκι χωρίς καθόλου σκόρδο!
Υλικά ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό, 1 φλιτζάνι του καφέ ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο, 1 ½ κουταλάκι ξύδι, 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό, ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο,πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε και ενισχύουμε τη γεύση προσθέτοντας υλικά ανάλογα με τα γούστα μας.
Σημαντικές επισημάνσεις
Είναι ένα γευστικό ντιπ που μπορεί να αντικαταστήσει το τζατζίκι εάν θέλουμε να αποφύγουμε το σκόρδο.
Προτείνω να το δοκιμάσετε με τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια ή ως ελαφρύ σνακ απλωμένο σε φρυγανιές ή ψωμί, ή ως γεύμα με μπιφτέκι ή ριζότο.
Αναδημοσίευση από magiacook.gr