«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα, τελειώσαμε». Αυτό προειδοποιεί η διάσημη και πολυβραβευμένη πρωτευοντολόγος, ειδική στους χιμπατζήδες, Τζέιν Γκούντολ, αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού.
Η Γκούντολ πιστεύει ότι η εντατική εκτροφή ζώων συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού και καλεί όλους μας - από τους καταναλωτές έως τους ηγέτες και τους επικεφαλής της βιομηχανίας - να «αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα» και να πάμε από τη διατροφή με βάσει τα βιομηχανικά προϊόντα, σε μια διατροφή με βάσει τη χορτοφαγία.
Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Compassion in World Farming, η Γκούντολ είπε ότι το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση.
«Η έλλειψη σεβασμού μας στα άγρια ζώα και η έλλειψη σεβασμός μας στα εκτρεφόμενα ζώα, δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση όπου ασθένειες μπορεί να διαδοθούν και να μολύνουν ανθρώπους. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον», είπε.
Ζωονοτικές ασθένειες
Για τη Γκούντολ, υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της κακομεταχείρισης των ζώων και της υγείας μας.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο COVID-19 πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους – γνωστή και ως ζωονοτική λοίμωξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον COVID-19 υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει ζωονοσογόνο προέλευση».
Περίπου το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο, πιστεύεται ότι είναι ζωονοσογόνος. Έχει διαπιστωθεί παράνομη διακίνηση ζώων όπως οι παγκολίνοι που μεταφέρουν ιούς που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το COVID-19.
Η λύση, σύμφωνα με την Γκούντολ, είναι στα χέρια μας: πρέπει να «τρώμε λιγότερο κρέας ή καθόλου κρέας και να στραφούμε σε διατροφή που βασίζεται στην χορτοφαγία», λέει.
«Ένα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτήν την κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τη διατροφή μας και να προχωρήσουμε σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Για το καλό των ζώων, του πλανήτη και της υγείας των παιδιών μας» επισήμανε.
Ένας συνδεδεμένος κόσμος
Η Τζέιν Γκούνταλ θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, τις οποίες έχει μελετήσει για σχεδόν έξι δεκαετίες, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας το 1960. Έδωσε διάσημα στα ζώα ανθρώπινα ονόματα.
Η ανακάλυψή της ότι οι χιμπατζήδες στην Τανζανία και αλλού απειλήθηκαν από λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθιέρωσε την άποψή της για την αλληλεξάρτηση του φυσικού κόσμου. Ίδρυσε το Ινστιτούτο Jane Goodall το 1977 και είναι πλέον ηγετική φωνή για τα θέματα της φύσης.
Παλιότερα είχε γίνει viral ένα βίντεο με την αγκαλιά που της έκανε ένας θηλυκός χιμπατζής, όταν τον απελευθέρωσαν στη ζούγκλα.
Πηγή: World Economic Forum