Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, όσες υπέροχες εμπειρίες κι αν μας προσφέρουν, μπορεί να φέρουν τα πάνω-κάτω στο πρόγραμμα της ξεκούρασής μας.
Το σύνολο των συμπτωμάτων είναι γνωστό με τον όρο «τζετ λαγκ», ο οποίος περιγράφει κυρίως την προσωρινή διαταραχή ύπνου που εμφανίζεται όταν ταξιδεύουμε σε μια χωρά με διαφορετική ώρα, η οποία μπορεί να μην συμβαδίζει με το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας.
Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με μια σειρά συμπτωμάτων όπως η υπνηλία, η αϋπνία, η ευερεθιστότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι γαστρεντερικές διαταραχές και πολλά άλλα.
Όλα αυτά προκύπτουν από τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, δηλαδή του εσωτερικού εργαλείου, που ρυθμίζει το πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης.
Ορισμένες συνθήκες ταξιδιού μας καθιστούν ακόμα πιο επιρρεπείς στο τζετ λαγκ, όπως: Η έλλειψη ύπνου, το άβολο κάθισμα, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφεΐνης ή αλκοόλ και η κακή ποιότητα του αέρα.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το τζετ λαγκ
Επειδή το τζετ λαγκ αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν μακροχρόνιες θεραπείες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Ακολουθούν μερικά θαυματουργά tips, που σίγουρα θα μας ανακουφίσουν.
1. Εξετάζουμε τα διάφορα συμπληρώματα και τα φαρμακευτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά
Εάν αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του τζετ λαγκ συχνά-πυκνά, επειδή ταξιδεύουμε διαρκώς, συζητάμε το ζήτημα με τον γιατρό μας, ο οποίος μπορεί να μας προτείνει με ασφάλεια σκευάσματα που θα μας ανακουφίσουν.
Τα συμπληρώματα μελατονίνης για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζουν τα συμπτώματα του τζετ λαγκ. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μελατονίνη μπορεί να μην είναι ασφαλής όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα. Επομένως είναι σημαντικό να μιλήσουμε πρώτα με τον ειδικό.
2. Ρυθμίζουμε το ρολόι μας
Αμέσως μόλις μπούμε στο αεροπλάνο ρυθμίζουμε το ρολόι μας στην ώρα της χώρας όπου αναμένεται να προσγειωθούμε. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό τρικ που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα πιο εύκολα.
3. Αν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε, το κάνουμε οργανωμένα
Για να κοιμηθούμε στο αεροπλάνο, η μάσκα ματιών και οι ωτοασπίδες είναι απαραίτητες. Μερικές σταγόνες από έλαιο λεβάντας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.
4. Τρώμε έξυπνα
Ένα βαρύ γεύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο και ενοχλήσεις στο στομάχι. Καλό είναι λοιπόν πριν την πτήση να τρώμε ελαφριά.
Όταν φτάσουμε στον προορισμό, ένα σνακ με πρωτεΐνες θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε δραστήριοι. Επομένως, μια μπάρα βρώμης είναι ό,τι πρέπει αν φτάσουμε το πρωί.
Αν πάλι, θέλουμε να κοιμηθούμε στρεφόμαστε στους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, ένα πιάτο με βάση τα ζυμαρικά τρεις ώρες πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι θεωρείται ιδανικό.
5. Φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι
Πίνουμε άφθονο νερό και αποφεύγουμε το αλκοόλ και την υπερβολική καφεΐνη, αντισταθμίζοντας έτσι τον αρνητικό αντίκτυπο του ξηρού αέρα του αεροπλάνου, που αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσης.
6. Ας κουνηθούμε
Φτάνοντας στον προορισμό, το να κάνουμε έναν περίπατο θα μας βοηθήσει να νικήσουμε την υπνηλία.
7. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον χυμό κεράσι
Τα κεράσια ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του σώματός μας, καθώς αποτελούν φυσική πηγή μελατονίνης. Δύο μερίδες κεράσια ή λίγος χυμός κερασιού την ημέρα θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ανακάμψει από τα συμπτώματα του τζετ λαγκ.
(Mε πληροφορίες από health).