Τζορτζ Όσμπορν: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τι είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου για τον Ρίσι Σούνακ.
Open Image Modal
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

«Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου στο podcast του «Political Currency».

Στη συνέχεια επισήμανε πως αναζητά «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο», με τη Βρετανία να λάβει ως αντάλλαγμα «ελληνικούς θησαυρούς».

Όπως τόνισε ο Τζορτζ Όσμπορν, «μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε όχι». 

Σε μία προσπάθεια «να μάθει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι μία εκδοχή είναι η στρατηγική αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα της κυβέρνησης όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και «μία προσπάθεια να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών».

«Και τότε αναρωτιέσαι, είναι απλά οξυθυμία; Είναι μόνο μια έκρηξη θυμού; Και νομίζω ότι αν αυτός είναι ο λόγος, δεν ήταν επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έθετε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήταν επειδή συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ την προηγούμενη ημέρα», είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Παράλληλα, σημείωσε με νόημα, πως «αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη κυβέρνηση των Συντηρητικών» για την επίλυση του θέματος.

Ο Τζόρτζ Όσμπορν πρόσθεσε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να αφαιρεί μόνιμα αντικείμενα από τη συλλογή του.

Στην πραγματικότητα πάντως, σημείωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου». Αν όμως δεν αλλάξει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα (σ.σ. τα Γλυπτά) να επιστέψουν στην Ελλάδα», τονίζει ο Τζόρτζ Όσμπορν, ο οποίος χαρακτηρίζει δύσκολες τις διαπραγματεύσεις καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί, ο νόμος δεν του δίνει πολλά περιθώρια, αλλά δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. Γι′ αυτό όπως λέει, εργάζεται σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: