Τζορτζ Όσμπορν για Γλυπτά Παρθενώνα: Αξίζει να το προσπαθήσουμε με τους Έλληνες

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει τη θέση περί αμοιβαίου δανεισμού και χαρακτηρίζει «αμφιλεγόμενο» θέμα την υπόθεση των Γλυπτών.
Open Image Modal
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, 25 Ιανουαρίου 2023.
TOBY MELVILLE via Reuters

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, σε άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό Spectator, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «αμφιλεγόμενο», όπως το χαρακτηρίζει, θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση -«Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε»- επαναλαμβάνοντας τη θέση περί αμοιβαίου δανεισμού «προκειμένου τα Γλυπτά να μπορούν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα», αφήνοντας δε, αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα», γράφει ο Όσμπορν. «Ορισμένοι, όπως ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα, όμως στο Βρετανικό Μουσείο έχουν καταστεί αντικείμενο θαυμασμού από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και θεωρώ ότι έχουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της κοινής ιστορίας μας ως ανθρωπότητα. Εμείς οι διαχειριστές, διερευνούμε από κοινού με τους Έλληνες εάν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η διαμάχη των 200 ετών, ώστε τα Γλυπτά να μπορούν να εκτεθούν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ οι θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούσαν να προβληθούν εδώ, σε ένα νέο κοινό. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».  

Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον, ο Όσμπορν, σχολιάζει: «Διάβασα αυτή την εβδομάδα ότι ένας άλλος μεγάλος ρομαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον, ανησυχεί για το ζήτημα. Σίγουρα, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος Μπόρις που κάποτε είχε γράψει ένα άρθρο στο οποίο έλεγε ότι “οι λόγοι για την αρπαγή των Μαρμάρων ήταν καλοί. Όμως οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμα καλύτεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εγκαταλείψουν την ενοχική κουλτούρα του βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα με το λαμπερό φως του ήλιου, στη γη του Αχιλλέα, ‘στα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί’”. Πρέπει να υπάρχουν δύο Μπόρις», καταλήγει ο Όσμπορν.