UNESCO: Οι Ταλιμπάν στέρησαν σκόπιμα τη σχολική εκπαίδευση σε 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Αφγανές μαθήτριες παρακολουθούν την τάξη τους την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, στην Καμπούλ, Σάββατο 25 Μαρτίου 2023. (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)
Ebrahim Noroozi via AP

Οι Ταλιμπάν έχουν στερήσει σκόπιμα από 1,4 εκατομμύρια κορίτσια του Αφγανιστάν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο και να σπουδάσουν μέσω απαγορεύσεων, δήλωσε την Πέμπτη μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία το 2021, απαγόρευσαν την εκπαίδευση για τα κορίτσια πάνω από την έκτη τάξη, επειδή είπαν ότι δεν συνάδει με την ερμηνεία τους της Σαρία, ή αλλιώς του ισλαμικού νόμου. Δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι θα λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται για να ανοίξουν ξανά τις αίθουσες διδασκαλίας και τις πανεπιστημιουπόλεις για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Η UNESCO δήλωσε ότι τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια κορίτσια έχουν στερηθεί σκόπιμα την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από τρία χρόνια, μια αύξηση κατά 300.000 από την προηγούμενη καταμέτρησή της τον Απρίλιο του 2023, με περισσότερα κορίτσια να φτάνουν το όριο ηλικίας των 12 ετών κάθε χρόνο.

«Αν προσθέσουμε τα κορίτσια που ήταν ήδη εκτός σχολείου πριν από την εισαγωγή των απαγορεύσεων, υπάρχουν τώρα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κορίτσια στη χώρα που στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, που αντιπροσωπεύουν το 80% των αφγανών κοριτσιών σχολικής ηλικίας», δήλωσε η UNESCO.

 

 

Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει επίσης μειωθεί από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, με 1,1 εκατομμύρια λιγότερα κορίτσια και αγόρια να πηγαίνουν σχολείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι αρχές έχουν «σχεδόν εξαφανίσει» δύο δεκαετίες σταθερής προόδου για την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν. « Το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το Αφγανιστάν θα έχει 5,7 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια στο δημοτικό σχολείο το 2022, έναντι 6,8 εκατομμυρίων το 2019. Η μείωση των εγγραφών ήταν αποτέλεσμα της απόφασης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες δασκάλες να διδάσκουν τα αγόρια, δήλωσε η UNESCO, αλλά θα μπορούσε επίσης να εξηγηθεί από την έλλειψη γονικών κινήτρων για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο σε ένα όλο και πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

«Η UNESCO ανησυχεί για τις βλαβερές συνέπειες αυτού του ολοένα και πιο μαζικού ποσοστού εγκατάλειψης του σχολείου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της παιδικής εργασίας και των πρόωρων γάμων», ανέφερε.

Οι Ταλιμπάν γιόρτασαν την Τετάρτη τα τρία χρόνια διακυβέρνησης στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά στις δυσκολίες της χώρας, ούτε υποσχέσεις για βοήθεια στον πληθυσμό που αγωνίζεται.

Δεκαετίες συγκρούσεων και αστάθειας έχουν αφήσει εκατομμύρια Αφγανούς στο χείλος της πείνας και της ασιτίας και η ανεργία είναι υψηλή.