Τα βακτήρια επιβιώνουν παντού γύρω μας κι αυτό είναι κάτι που παραδέχονται κι οι ίδιοι οι επιστήμονες. Στον υπολογιστή που γράφουμε, στην τσάντα που κρατάμε, στο τηλέφωνο που έχουμε στα χέρια μας.
Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν αντίστοιχους μικροοργανισμούς σε βάθος-ρεκόρ 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης και 10,5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το CNN μάλιστα γράφει για δεκάδες «βακτήρια-ζόμπι» που αντέχουν και ζουν για εκατομμύρια χρόνια σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 121 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες που συγκέντρωσαν τους μικροοργανισμούς από τον πάτο της θάλασσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στα βάθη των ωκεανών υπάρχει ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος που πραγματικά προκαλεί δέος.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του «Deep Carbon Observatory», του παγκόσμιου επιστημονικού προγράμματος που μελετά τον ρόλο του άνθρακα στον πλανήτη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα συμπεράσματα μιας πολυετούς μελέτης για τα περίεργα ευρήματα κάτω από τη θάλασσα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν έμβιους οργανισμούς σε βάθος 10,5 χλμ. κάτω από τον πάτο της θάλασσας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «υπόγεια Γκαλαπάγκος», ένα οικοσύστημα που αποτελείται κατά 70% από βακτήρια.
Ανάμεσά τους είναι και ασυνήθιστα και άγνωστα μικρόβια που ζουν σε μέρη όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 121 βαθμούς Κελσίου, τα λεγόμενα «βακτήρια- ζόμπι» που μπορούν να αναπαραχθούν και να ζήσουν ακόμη και για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
Η υπόγεια βιόσφαιρα εκτείνεται σε 2,3 δισ. κυβικά χιλιόμετρα, όγκος σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το μέγεθος των ωκεανών του πλανήτη, αναφέρει μία από τις μελέτες του παρατηρητηρίου.
Η ποικιλομορφία των υπόγειων οργανισμών μπορεί να οδηγήσει στην αναθεώρηση του παραδοσιακού διαχωρισμού των κυτταρικών δομών σε τρεις κατηγορίες που υιοθετήθηκε το 1977, τα αρχαία, τα βακτήρια και τα ευκάρυα.