Βάλντιμιρ: H κατεργάρα φάλαινα που έγινε viral στο YouTube θα βρει επιτέλους ένα σπίτι

Ένα ειδικά διαμορφωμένο καταφύγιο στα νορβηγικά φιορδ.
Open Image Modal
YouTube

Όταν το 2019 μια συμπαθέστατη φάλαινα μπελούγκα άρχισε να παίζει με νορβηγικά ψαροκάικα και να αλληλεπιδρά με τους τουρίστες, όπως ήταν λογικό, έκανε μεγάλη αίσθηση στο Διαδίκτυο.

Αυτό το κοινωνικότατο πλάσμα φαινόταν να έλκεται από τους ανθρώπους και εκείνοι να έλκονται από αυτό. Κι όμως, η ιστορία του Βάλντιμιρ είναι αρκετά πικρή. Φορώντας ένα σφιχτό λουρί με τη σφραγίδα «εξοπλισμός της Αγίας Πετρούπολης», τα ΜΜΕ άρχισαν να οργιάζουν, θεωρώντας πως πρόκειται για μια «φάλαινα κατάσκοπο».

 

 

Και καθώς ο Βάλντιμιρ φάνηκε να είναι τόσο εξοικειωμένος με τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους οικολόγους δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στην άγρια φύση.

Ωστόσο η τύχη του, θα μπορούσε να αλλάξει. Ένας Βρετανός επιχειρηματίας, ο Άνταμ Θορπ, συγκινήθηκε τόσο πολύ με την ιστορία της γλυκιάς φάλαινας, ώστε τώρα να προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να δημιουργήσει το πρώτο καταφύγιο φαλαινών ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο, στα νορβηγικά φιόρδ. Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Θορπ ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση OneWhale (Μία Φάλαινα) η οποία χρηματοδοτεί επί του παρόντος την παρακολούθηση και την προστασία του Βάλντιμιρ, ενώ έχει χρηματοδοτήσει μελέτες που επιτρέπουν τη δημιουργία του καταφυγίου. Επιπλέον, η οργάνωση συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Ρετζίνα Κρόσμπι, η οποία θέλησε να κινηματογραφήσει την ταλαιπωρημένη φάλαινα.

«Όλοι έχουν ερωτευτεί αυτό το πλάσμα από τα viral βίντεο του YouTube», εξομολογήθηκε ο Άνταμ Θορπ. «Διάβασα για αυτόν στο National Geographic το 2019 και μου φάνηκε τρομερά ανησυχητικό. Σαφώς έχει εξημερωθεί και έχει διαμορφώσει μια υπέροχη προσωπικότητα. Έτσι το σκέφτηκα καλά και θεώρησα πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο που να προστατεύει τη φάλαινα από τα σκάφη, ώστε να μπορεί να ψαρέψει μόνος του και να ζήσει μια ασφαλή ζωή σε κάτι που προσομοιάζει στο φυσικό περιβάλλον του».

Το καταφύγιο αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να φιλοξενήσει ένα σύνολο από φάλαινες που έχουν εξημερωθεί από τουε ανθρώπους και δεν έχουν συνηθίσει να είναι ελεύθερες στη φύση. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις φάλαινες να μάθουν να κυνηγούν μόνες τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ώστε τελικά, κάποια στιγμή να απελευθερωθούν πίσω στη φύση.

 Πηγή: theguardian.com