Βαρίδι για την οικονομία της Ευρωζώνης η Γερμανία

Η Γερμανία αδυνατεί να ανακάμψει καθώς το φτηνό μοντέλο της ρωσικής ενέργειας έχει χαθεί και οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έχουν διαταρραχθεί.
Open Image Modal
via Associated Press

Βαρίδι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αποτελεί πλέον η οικονομία της Γερμανίας η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρείς μήνες του 2023, περίοδο κατά την οποία οι οικονομίες των υπόλοιπων χωρών παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή της άλλοτε ισχυρής οικονομία της Ευρωζώνης, αδυνατεί να ορθοποδήσει καθώς το φτηνό μοντέλο της ρωσικής ενέργειας που αποτελούσε την κινητήριο δύναμη έχει χαθεί ανεπιστρεπτί, ενώ και οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έχουν διαταρραχθεί από τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα.

Αυτό οδήγησε το 2023 την Ευρωζώνη να γλιτώσει οριακά την ύφεση χάρη στις καλές αποδόσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα παραμείνει η ίδια και τους επόμενους μήνες με  οριακή ανάκαμψη το καλοκαίρι.

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η αποκλιμάκωση της τιμών της ενέργειας και η μείωση του πληθωρισμού θα ενισχύσουν το πραγματικό εισόδημα», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook του.

Παρόλα αυτά υποβάθμισε την πρόβλεψή ου για οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη σε 0,9% το 2024 και 1,7% το 2025 με τους αναλυτές της S&P Global Market Intelligence να προειδοποιεί για μια «προκλητική» χρονιά «εν μέσω παραπαίουσας ζήτησης και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων».

Ανάπτυξη 2,5% στις ΗΠΑ

Αντίθετα,  η εικόνα της Αμερικανικής οικονομίας είναι διαφορετική καθότι κατάφερε να αποφύγει την ύφεση και κατέγραψε ανάπτυξη 2,5% στο τέλος του 2023, παρότι και η Fed αναγκάστηκε να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Το 2024 βρίσκει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα κύμα απεργιών και διαμαρτυριών για τον πληθωρισμό, ενώ οι αγρότες στη Γερμανία και τη Γαλλία αντιδρούν στα σχέδια για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Παράλληλά, οι ευρωπαίο διεκδικούν αυξήσεις μισθών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις των επιτοκίων για να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης η οποία όμως δεν θα καταφέρει να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία μέχρι το 2025 σύμφωνα με τον Christoph Weil, οικονομολόγο στην Commerzbank.