Βαρκελώνη: Διαδηλωτές μπουγέλωσαν με νεροπίστολα «ανεπιθύμητους» τουρίστες (Βίντεο)

Αγριεύουν οι αντιδράσεις στην καταλανική πρωτεύουσα, που δέχτηκε περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 και αναμένει ακόμη περισσότερους το 2024.
Open Image Modal
Βαρκελώνη, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 - Διαδηλώτριες με νεροπίστολα ανά χείρας «πυροβολούν» νερό εναντίον τουριστών στο κέντρο της πόλης, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του υπερτουρισμού στην ισπανική μεγαλούπολη.
Europa Press News via Getty Images

Διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο τουρίστες τους οποίους έκαναν μούσκεμα με νεροπίστολα στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο μαζικών διαδηλώσεων για τον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών στην ισπανική πόλη.

Το διαμαρτυρόμενο πλήθος έκανε πορεία στο κέντρο της πόλης και έβαλαν κατά των τουριστών στα εστιατόρια ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους εμπόδισαν να βγουν από τα ξενοδοχεία τους, κλείνοντας τις εξόδους με ταινία.

Open Image Modal
Βαρκελώνη, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 - Διαδηλωτές «αποκλείουν» συμβολικά με ταινία τους εμβρόντητους τουρίστες που τρώνε σε εστιατόριο της πόλης.
SOPA Images via Getty Images

 

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατά του υπερτουρισμού - η καταλανική πρωτεύουσα δέχτηκε περισσότερους από 12 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 και αναμένει περισσότερους το 2024.

Οι διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί σχετικά με το αυξανόμενο κόστος στέγασης και ενοικίων στην Ισπανία, και το κόστος των αγαθών στα καταστήματα, με πολλούς να κατηγορούν τον μαζικό τουρισμό για την ακρίβεια.

Υπάρχει επίσης οργή απέναντι στους τουρίστες εν μέσω έλλειψης νερού στην Ισπανία λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής .

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός καλοκαιριού διαδηλώσεων σε όλη την Ισπανία και τις περιφέρειές της. Μεταξύ άλλων, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις Βαλεαρίδες Νήσους για να διαμαρτυρηθούν κατά του μαζικού τουρισμού και του υπερπληθυσμού.

Οι διαδηλωτές παρέλασαν στη Μενόρκα και τη Μαγιόρκα απαιτώντας ο τουρισμός να περιοριστεί και να γίνει «πιο βιώσιμος».

Open Image Modal
Βαρκελώνη, Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 - Μια όχι και τόσο ευγενική χειρονομία ενός διαμαρτυρόμενου προς τους ξένους επισκέπτες.
Europa Press News via Getty Images

Την περασμένη εβδομάδα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τις βραχυπρόθεσμες και εποχικές μισθώσεις διακοπών εν μέσω αυξανόμενου θυμού από τους ντόπιους που αισθάνονται ότι έχουν μείνει έξω από την αγορά κατοικίας.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα διερευνήσει καταχωρήσεις σε πλατφόρμες όπως το Airbnb και το Booking.com για να επαληθεύσει αν διαθέτουν άδειες, δήλωσε ο υπουργός Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, Πάμπλο Μπουστιντούι.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 13% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 18% σε τουριστικές πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε επίσης σχέδια για σταδιακή κατάργηση όλων των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στην πόλη έως το 2028.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών διαμερισμάτων επέκριναν τις προτάσεις αυτές, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξετάζει εάν η κίνηση είναι νόμιμη.

Αυξανόμενη ανησυχία υπάρχει και για τον αντίκτυπο του τουρισμού στους υδάτινους πόρους, με πολλές περιοχές της Ισπανίας να συνεχίζουν να παλεύουν με τις συνθήκες ξηρασίας και να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη χρήση του νερού.

(με πληροφορίες από Skynews)