Βαρώσια: Tα ευκόλως εννοούμενα πίσω από τη νέα φιέστα Ερντογάν

Μυστικοπάθεια για το πλήρες πρόγραμμα Ερντογάν στα κατεχόμενα και προσκεκλημένοι - έκπληξη.
|
Open Image Modal
15 Noεμβρίου 2020. Ο Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ παρακολουθούν παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. (Photo by Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

47 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που αρχίζει αυτή την ώρα στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν χωράει στην λέξη «πρόκληση». 

Αρκεί μία ματιά για ένα ψύχραιμο παρατηρητή, χωρίς την παραμικρή συναισθηματική φόρτιση, ώστε να διαπιστώσει ότι ο Ερντογάν θέλει να φέρει μία νέα εποχή στο νησί, επιβάλοντας ντε φάκτο νέα δεδομένα. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου είναι πολύ καλά «προμελετημένη», καθώς είναι δεδομένη η απόφαση να μην τηρούνται στο εξής - ούτε καν τα προσχήματα που μέχρι σήμερα φρόντιζε να τηρεί η Άγκυρα για λόγους διπλωματικής τακτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η Huffpost από πηγές στην Κύπρο, ο Ερντογάν δεν θα πάει καν στην Αμμόχωστο ή στα Βαρώσια απόψε. Θα κάνει ανακοινώσεις μιλώντας ενδεχομένως στην ”Βουλή” των Τουρκοκυπρίων ή σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που θα εγκαινιάσει, επιλέγοντας για λόγους εικόνας να μην βάλει την πόλη-φάντασμα, στο τηλεοπτικό φόντο του. Το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως μέχρι αυτή τη στιγμή, ενισχύοντας τις υποψίες ότι κάτι τραβηγμένο θα συμβεί, ενώ αναλυτικές πληροφορίες προκύπτουν μόνο από ρεπορτάζ που δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris.

 

Open Image Modal
15 Noεμβρίου 2020. Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις λίγο μετά το "πικ νικ" στα Βαρώσια. (Photo by Alexis Mitas/Getty Images)
Alexis Mitas via Getty Images

 

Δύο «βαριές» κινήσεις: Διχοτόμηση και κατάληψη των Βαρωσίων

Ωστόσο, η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο τζαμί Bilal Ağa Masjid (αύριο θα προσευχηθεί εκεί ο Ερντογάν) προϊδεάζει για την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να ενισχύσει τόσο την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και το θρησκευτικό στοιχείο ως ”ταυτότητα” των Τουρκοκυπρίων, σε μία χρονική στιγμή που οι έποικοι μοιάζουν να έχουν πάρει το ”πάνω χέρι” μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ (ο εκλεκτός του Ερντογάν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020) έναντι των Τουρκοκυπρίων, που βρέθηκαν εκτός εξουσίας μετά την ήττα του Μουσταφά Ακιντζί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος Ακιντζί, ο ”δήμαρχος” της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρματζί, όπως επίσης και ο μετριοπαθής πρώην Πρόεδρος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν στην ομιλία Ερντογάν στην εθνοσυνέλευση, προκαλώντας την οργή των εποίκων που μιλούν για ”ασέβεια” έναντι του Τούρκου Προέδρου.

 

Προσκεκλημένοι - έκπληξη σε «πάρτι διχοτόμησης»

Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν θεωρείται δεδομένο ότι θα μιλήσει ευθέως για ”νέα πραγματικότητα με δύο κράτη” στην Κύπρο, επιχειρώντας να προωθήσει το τουρκικό δόγμα της διχοτόμησης για την οποία μιλούν ανοιχτά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι στενοί συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και Φαχρετίν Αλτούν.

Παράλληλα, ενισχύονται οι υποψίες ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να εκτοξεύσει κάποιο πυροτέχνημα περί διχοτόμησης, καθώς τουρκικά Μέσα (όπως η Χουριέτ) επισημαίνουν την παρουσία πενταμελούς κοινοβουλευτικής επιτροπής από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα επί αρκετές ημέρες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο ο ακροδεξιός εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και - για πρώτη φορά - αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Open Image Modal
Διαδηλωτής κρατάει πλακάτ στο οδόγραγμα της Δερύνειας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πριν από το "πικ νικ" του Ερντογάν στα Βαρώσια. Κύπρος, 17 Οκτωβρίου 2020. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
YIANNIS KOURTOGLOU via REUTERS

 

Στο οδόφραγμα της Δερύνειας οι Αμμοχωστιανοί για την «κατάληψη»

Η νέα επίσκεψη Ερντογάν με αφορμή την 47η επέτειο από την εισβολή του Αττίλα έρχεται εννέα μήνες μετά από το περίφημο ”πικ νικ” στα κατεχόμενα, όπου ο Ερντογάν έσπασε το καθεστώς της ερημωμένης πόλης των Βαρωσίων, κάνοντας μία φιέστα που ισοδυναμούσε με επίδειξη ισχύος.

Όπως και τότε, οι κάτοικοι της Αμμοχώστου που παραμένουν εκτοπισμένοι επί μισό αιώνα, θα συγκεντρωθούν αύριο στο οδόφραγμα, ενώ έχουν την πρόθεση να μεταβούν και στο προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία - κάτι που παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού. Ο Δήμος της Δερύνειας από την πλευρά του οργανώνει σήμερα μία μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας. 

Πάντως, όλες οι πλευρές διακρίνουν την πρόθεση Ερντογάν να πατήσει ακόμα περισσότερο το πόδι του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενδεχομένως ανακοινώνοντας σήμερα ή αύριο ότι θα επιτραπεί η τουριστική δραστηριότητα - και εντός των Βαρωσίων, που αποτελούν το ”φιλέτο” της ακτογραμμής της πόλης.

Από τα σενάρια δεν λείπει και εκείνο που αναφέρεται σε πιθανές ανακοινώσεις Ερντογάν για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, όπου η Τουρκία επιμένει να διεξάγει παράνομες έρευνες με πλοία που στέλνει όλο και συχνότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.