Μεταξύ των νέων στελεχών της ΝΔ που φιλοδοξούν να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στις επόμενες εκλογές και, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, να αναλάβουν επιτελικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση, ιδιαίτερη θέση κατέχει ο Βασίλης Ξυπολυτάς: Ο 36χρονος γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ αποτελεί στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και, πέραν μιας μακράς θητείας στον τομέα της αυτοδιοίκησης (εκλέγεται επί 3 τετραετίες δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Κηφισιάς), είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων(ΜΑ Environmental Management από τo Harvard University, ΜΑ European Studies από το Kings College - University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Coventry Business School, με πτυχίο BA Management and Marketing από το Coventry University), ενώ επίσης είναι ιδιοκτήτης startup επιχείρησης στον τομέα των τροφίμων.
Μεταξύ άλλων, το 2014-2016 υπηρέτησε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, ενώ έχει ασχοληθεί με την περιβαλλοντική προστασία (έχοντας ιδρύσει την ομάδα εθελοντών «Green Belt», που έχει φυτέψει πάνω από 18.500 δέντρα στην Αττική). Επίσης, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό πως θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής στη Β′ Αθηνών στις επόμενες εκλογές- και ως εκ τούτου, μίλησε στη HuffPost Greece για μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στις εκλογές (όποτε και αν είναι αυτές) και τον χώρο της αυτοδιοίκησης, από όπου έχει αποκομίσει μακρά εμπειρία.
-Η σεναριολογία περί εκλογών τον Σεπτέμβριο είναι ιδιαίτερα έντονη τον τελευταίο καιρό- με την κυβέρνηση να τη διαψεύδει. Πώς βλέπετε ο ίδιος τα σενάρια αυτά;
Κατά την άποψη μου, ο πρωθυπουργός ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών. Η ημερομηνία των εκλογών είναι σε άμεση συνάρτηση με το πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί την ήττα του, και το πώς θα ναρκοθετήσει το πολιτικό περιβάλλον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
Η Νέα Δημοκρατία -όπως τόνισε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης- έχει ανοιχτά διατυπώσει το αίτημά της για εκλογές και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα τιμωρηθεί για την εξαπάτηση και τη ζημιά που έκανε στη χώρα.
Εγώ μόνο ένα πράγμα εύχομαι. Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, να υπάρξει μια κανονική εναλλαγή εξουσίας, και να μην αποπειραθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες οι οποίες μπορεί να βλάψουν την οικονομία και την δημοκρατία.
-Μιλώντας για εκλογές γενικότερα, θα ήθελα να σχολιάσετε τους σχεδιασμούς περί «σπασίματος» μεγάλων εκλογικών περιφερειών (με ιδιαίτερη αναφορά στη Β′ Αθηνών). Θα μπορούσατε να παραθέσετε τα όποια υπέρ και κατά μιας τέτοιας αλλαγής; Πώς θεωρείτε ότι θα επηρεάζονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές;
Η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως και η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητάμε από το 2015. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για τη κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Τώρα υιοθετεί τη πρόταση αυτή, αλλά αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία όσων έφυγαν είναι σκληρά εργαζόμενοι φιλελεύθεροι άνθρωποι, οπότε η Κυβέρνηση φοβάται τη ψήφο τους.
Κατά την άποψή μου, με τη κατάτμηση η κυβέρνηση προσβλέπει στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος και όχι στα πασιφανή θετικά στοιχεία της, όπως είναι η αμεσότητα του ψηφοφόρου με τους εκπροσώπους του, η βαθύτερη γνώση των τοπικών προβλημάτων από τους πολιτικούς ,αλλά και , ίσως το κυριότερο, η αντιμετώπιση της παρεμβατικότητας των μέσων ενημέρωσης και ειδικά της τηλεόρασης, στην αναγνωρισιμότητα και εν τέλει στη δυνατότητα εκλογής των υποψηφίων πολιτικών.
Στα αρνητικά της κατάτμησης όπως αυτή προτείνεται σήμερα, είναι όπως σας είπα η προσπάθεια αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος. Και αυτό γιατί, εμμέσως προσπαθεί να την «περάσει» μαζί με την απλή αναλογική. Ενώ δεν είναι απίθανο, να εμπλέξει και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνοντας ταυτόχρονα τις δύο ή και τρεις εκλογικές διαδικασίες, σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης και λαϊκισμού, με σκοπό την περαιτέρω «μπαχαλοποίηση» του πολιτικού τοπίου.
-Δεδομένου του ότι είστε επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, ποια θεωρείτε πως είναι η «φόρμουλα» για την ανάπτυξη και πώς αξιολογείτε – όσο πιο αντικειμενικά είναι δυνατόν- το «ολιστικό σχέδιο» της κυβέρνησης για μετά το μνημόνιο;
Ειλικρινά θα ήθελα η κυβέρνηση να προσπαθούσε να φτιάξει ένα σχέδιο με τη σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τους παραγωγικούς εταίρους της χώρας. Δυστυχώς όμως, προτίμησε να ετοιμάσει ένα σχέδιο εν κρυπτώ, το οποίο τελικά να μην έχει τολμηρές αλλαγές. Είναι ουσιαστικά ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη, χωρίς τις εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράγουν πλούτο. Υπάρχουν κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις, στα πλαίσια των δεσμεύσεων της χώρας, αλλά έχει και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές.
-Θεωρείτε ότι η έμφαση που δίνεται στα μέτρα μείωσης του χρέους είναι σωστή ως προτεραιότητα ή θα έπρεπε να έρχεται δεύτερη, χάριν αναπτυξιακών πολιτικών και φόρο ελαφρύνσεων;
Η Ελλάδα, μετά από 4 χρόνια άσκοπης λιτότητας, βρίσκεται εκεί που ήταν το 2014. Δηλαδή βρίσκεται στη στιγμή που θα έπρεπε να περάσει σε αναπτυξιακές πολιτικές και στη μείωση των φορολογικών βαρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΒ ανέπτυξε το σχέδιό του για τη μείωση φόρων και επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις. Στον δε Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ανέπτυξε το σχέδιο μας για τον τουρισμό, το οποίο περιλαμβάνει άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο χαμηλό συντελεστή του 13%, με απώτερο στόχο η εστίαση και η διαμονή να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. 11%.
Επίσης, είναι γνωστή από καιρό η δέσμευσή μας για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29 στο 20%, στα μερίσματα από το 15 στο 5% και στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δεν περιοριζόμαστε, όμως, μόνο εκεί. Δεσμευόμαστε για κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η μείωση της φορολογίας σε επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για έσοδα από προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας και η ενίσχυση του προγράμματος goldenvisa που μπορεί να φέρει στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Ακόμα συνοπτικά μπορώ να σας πω ότι έχουμε έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την διευκόλυνση της ρευστότητας.
-Ως προς την περικοπή δαπανών: Πόσο ρεαλιστικές/ βιώσιμες θεωρείτε πως είναι οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι δημόσιοι υπάλληλοι «θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς» και ότι δεν θα γίνουν απολύσεις;
Αυτή είναι δέσμευση της ΝΔ σε κάθε τόνο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι προφανώς και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην επηρεάζονται από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία ακόμη απόπειρα εξαπάτησης η οποία εντάχθηκε στη προπαγάνδα που κάνει ο μηχανισμός του Σύριζα, προκαλώντας αναίτια ανησυχία στους δημοσίους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Ρητά, κατηγορηματικά και για πολλοστή φορά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις. Αυτό το οποίο θα εφαρμοστεί είναι ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις». Οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Είναι αδιανόητο σήμερα να πλεονάζουν γιατροί σε ορισμένες ειδικότητες και να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.
Αλλά, επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι,ούτε καν το ΔΝΤ δεν ζήτησε απολύσεις, παρά τα 4 μνημόνια που συνέταξε για τη χώρα. Και αυτό γιατί θεώρησαν οι δανειστές προτιμητέα τη διαδικασία της συνταξιοδοτήσεως και των ιδιωτικοποιήσεων για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.
-Έχετε μακρά θητεία σε πόστα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας συνοπτικά;
Θα ακουστεί κάπως τετριμμένο αλλά η αυτοδιοίκηση είναι ένα πολύ μεγάλο Πανεπιστήμιο, ειδικά αν την υπηρετείς από θέσεις διοίκησης. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καλείσαι να μάθεις και να αναλάβεις εκτελεστικές ευθύνες σε πολλούς τομείς της ζωής, που διαφορετικά δεν θα γνώριζες. Για να το προσωποποιήσω, σε ηλικία 25 ετών, όντας εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, ανέλαβα πρόεδρος του ΚΑΠΗ της Κηφισιάς, στα 27 πρόεδρος των σχολείων και στα 30 Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας.
Μέσα σε λίγα χρόνια δηλαδή, μαθαίνεις -με τον πιο ουσιαστικό τρόπο- τις ανάγκες της 3ης ηλικίας ή της εκπαίδευσης, όπως επίσης τη δύσκολη καθημερινότητα ενός εργάτη καθαριότητας ή τις δυσκολίες δασοπυρόσβεσης της Πεντέλης.
-Πώς σχολιάζετε τις αλλαγές που φέρνει στην αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»;
Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» δυσκολεύει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυξάνει τη γραφειοκρατία. Η προτεινόμενη απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία καθώς δεν εξασφαλίζει ότι θα μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των Δημοτικών παρατάξεων, αλλά ούτε και εκλογές σε περίπτωση μη συνεργασίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός στόχος της κυβέρνησης.
Κατά την άποψη μου, η κυβέρνηση επιδιώκει το χάος στην αυτοδιοίκηση , έτσι ώστε να διορίζει από το υπουργείο εκτελεστικούς γραμματείς και κατ΄αυτόν τον τρόπο να ελέγξει τους δημάρχους. Με λίγα λόγια, αφού δεν μπορεί να εκλέξει, προσπαθεί να ελέγξει τους αυτοδιοικητικούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 95% των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας έχει καταθέσει ψηφίσματα εναντίον του νομοσχεδίου.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο, προβλέπει και νέα χαράτσια- όπως αυτό του τέλους της υπηρεσίας πρασίνου το οποίο θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον τέλος καθαριότητας των δήμων.
-Πώς σχολιάζετε τη ρητορική από πλευράς της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακροδεξιάς στροφής» και δικαιολόγηση της βίας από τη ΝΔ;
Αυτή είναι μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης, να πολώσει το πολιτικό περιβάλλον και να περιχαρακωθεί πίσω από ξεφτισμένα πολιτικά συνθήματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετα απέναντι σε οποιαδήποτε βία. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει βία με θετικό πρόσημο. Και η αντιμετώπισή της θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης.
Αλλά να πούμε και μια μεγάλη αλήθεια και πιστέψτε με δεν το λέω αντιπολιτευτικά. Τη πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνά κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε και υπέθαλψε τη βία το Δεκέμβριο του 2008; Ξεχνά κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις εκδηλώσεις των αγανακτισμένων, είχε προαναγγείλει κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες και προδότες; Ξεχνά κανείς ότι μετά από βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς και δημοσιογράφους μιλούσαν για «δικαιολογημένη αγανάκτηση» των πολιτών;