Βάσω Παπανδρέου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από μια ζωή που είχε τα πάντα

Πρόσωπο - έκπληξη που επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο 1ο EΓ του ΠΑΣΟΚ, αλλά 20 χρόνια μετά συγκρούστηκαν. 1η Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ και πρόσωπο που στήριξε τον Κώστα Σημίτη.
|
Open Image Modal
1 Ιανουαρίου 1999: Προσερχόμενη με την "κλασική" μπεζ καμπαρντίνα...ΥΠΕΘΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Eurokinissi

 

Η εικόνα της Βάσως Παπανδρέου με την μπεζ καμπαρντίνα να προσέρχεται σε κρίσιμες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ή στη Χαριλάου Τρικούπη, έχει αποτυπωθεί στη μνήμη όλων των δημοσιογράφων που εργάστηκαν ως πολιτικοί συντάκτες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αλλά και επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη μέχρι το 2004. 

Είναι μία ιστορική φυσιογνωμία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, που γίνεται φτωχότερο μετά τον θάνατό της...

Open Image Modal
Καρέ από την εκπομπή "Σε πρώτο πλάνο" της ΕΡΤ με τον δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά. Στο ιστορικό στιγμιότυπο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανάμεσα στη Μελίνα Μερκούρη και στη Βάσω Παπανδρέου.
Eurokinissi

 

Πάντοτε σοβαρή, πάντοτε μετρημένη, πάντοτε ενημερωμένη και έτοιμη για να ανταλλάξει επιχειρήματα, η Βάσω έγινε μέρος του DNA στο ΠΑΣΟΚ, αφού υπήρξε μέλος του 1ου (!) Εκτελεστικού Γραφείου υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα προσωπική επιλογή του.

Οι άλλοι 8 ήταν οι Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Σημίτης. Σ. Καράγιωργας, Β. Φίλιας, Α. Στάγκος, Κ. Μανωλκίδης, Ασπα Μανδηλαρά, Αθ. Τσούρας. Η Βάσω - έτσι την αποκαλούσαν έκτοτε οι πάντες - υπήρξε η έκπληξη ως ένατο μέλος, ερχόμενη ως νεαρή πανεπιστημιακή καθηγήτρια από το ΠΑΚ Αγγλίας, με το ονοματεπώνυμο... Βάσω Παπανδρέου του Ανδρέα!

Open Image Modal
4 Φεβρουαρίου 1999 - KOΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ - Mε τον Κώστα Σημήτη, τον Γεράσιμο Αρσένη και τον Κώστα Σκανδαλίδη.
Eurokinissi

 

Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ που δεν είχαν ξανακούσει το όνομά της, ρωτούσαν εκείνη την εποχή - μέσα της δεκαετίας του ’70 ή και αρχές της δεκαετίας του ’80:

– Μήπως είναι κόρη του;

Open Image Modal
ΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ(6.5.99)
Eurokinissi

 

Δεν είχε κανένα συγγενικό δεσμό με την οικογένεια Παπανδρέου, όμως έγινε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ανδρέα.

«Ποτέ δεν φοβόμουν να διαφωνήσω ή να πω την γνώμη μου», θα πει πολλά χρόνια αργότερα, κάνοντας τον μακρύ απολογισμό της στην εκπομπή «Σε πρώτο πλάνο», συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά στην ΕΡΤ.

Open Image Modal
4 Ιουλίου 2001 - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ,Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ,Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Eurokinissi

 

Αυτή ήταν η απάντηση που έδινε, εξηγώντας τα γεγονότα που συντάραξαν το ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 1995.

«Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο υπό περιορισμό, υπό επιτροπεία, υπό κηδεμονία, ας τον αναζητήσουν αλλού, εγώ δεν προσφέρομαι...Ας δοκιμάσουν. Ας πάρουν την ευθύνη να δημιουργήσουν τα δικά τους κόμματα, να μετρηθούν και να έρθουν να ξανασυζητήσουμε», ήταν οι φράσεις με τις οποίες προκάλεσε τους επικριτές του ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.

Open Image Modal
Ενός λεπτού σιγή στην Ολομέλεια της Βουλής για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

Η Βάσω Παπανδρέου σηκώθηκε από τη θέση της, προχώρησε στο διάδρομο διασχίζοντας όλη την κατάμεστη αίθουσα και σχεδόν πέταξε ένα σημείωμα στον Ανδρέα, μπροστά στο εμβρόντητο ακροατήριο, σε κάμερες και δημοσιογράφους.
«Εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεσαι σε εμένα και μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχουν σχέση με τις θέσεις μου. Ζητώ να μου δοθεί ο λόγος αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας σου», έγραφε το σημείωμα.

Ο Ανδρέας το διάβασε, απάντησε με ένα ξερό «μάλιστα» και συνέχισε την ομιλία του. «Γνωριζόμαστε καλά εδώ μέσα» σχολίασε λίγο μετά.

 

Η εκπομπή «Σε πρώτο πλάνο» της ΕΡΤ με κεντρικό πρόσωπο τη Βάσω Παπανδρέου - Συνομιλία με τον δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά

Open Image Modal
19/2/99 ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Eurokinissi
Open Image Modal
BΟΥΛΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ,ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(δεξια) ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ(αριστερα)--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
Eurokinissi
Open Image Modal
4/3/99 ΚΥΣΕΑ-ΦΩΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ- ΡΕΠΠΑΣ
Eurokinissi
Open Image Modal
2/6/99 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΣΟΚ -ΦΩΤΟ ΛΑΛΙΩΤΗΣ- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ
Eurokinissi
Open Image Modal
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - Η Βάσω Παπανδρέου με τον Γιάννο Κρανιδιώτη στις 14 Μαρτίου 1999
Eurokinissi
Open Image Modal
18.03.1999 Ο.Α.Κ.Α. 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ (ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ-Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ)
Eurokinissi
Open Image Modal
Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Τάε-κβο-ντο, στο Φάληρο, Σάββατο 3 Σεπτ. 2011. (EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Eurokinissi
Open Image Modal
ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εurokinissi
Open Image Modal
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΤΕΛΟΡ-ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ -ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ
Eurokinissi
Open Image Modal
Στιφγμιότυπο από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βουλή, Αθήνα, Τρίτη 27 Απριλίου 2010.Στην φωτογραφία η Βάσω Παπανδρέου (Δ) και ο Θεόδωρος Πάγκαλος (Α) (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Eurokinissi
Open Image Modal
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΕΩΝ. ΚΥΡΚΟΥ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ πρ. ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ(Δ)-ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)
Eurokinissi
Open Image Modal
Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Α),Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Δ) ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/7/2007 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ,ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)
Eurokinissi
Open Image Modal
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ(3.5.99)
Eurokinissi
Open Image Modal
Ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλης την τομεαρχη Βάσω Παπανδρέου, εδώσε συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Προϋπολογισμός και Οικονομική Πολιτική».Στη φωτο απο αριστερα ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ,ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΝΙΚΟΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ (ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης//EUROKINISSI)
Eurokinissi
Open Image Modal
5/5/99 ΜΑΞΙΜΟΥ-ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
Eurokinissi
Open Image Modal
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΔΑ.ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ(Δ) ΚΑΙ Η ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(Α) (ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ)
Eurokinissi