Βαθυσκάφος Titan: Τι είναι η «ενδόρρηξη» που το διέλυσε

Βίντεο με την ψηφιακή αναπαράσταση για το τι συνέβη στα μοιραία 30 milisecond, τον χρόνο που χρειάστηκε για να «εξαϋλωθεί»
|
Open Image Modal
via Associated Press

Το βαθυσκάφος Titan, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, μαζί με πέντε επιβαίνοντες, «εξαϋλώθηκε» μετά από «εσωτερική κατάρρευση», δήλωσε την Πέμπτη ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Ο κώνος της ουράς και άλλα υπολείμματα από το βαθυσκάφος βρέθηκαν από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα 1.600 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού, που είναι σχεδόν σε 4.000 μέτρα βάθος στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Το Λιμενικό Σώμα είπε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης».

Τι είναι εσωτερική κατάρρευση ή ενδόρρηξη (implosion)

Το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει μέσα του. Σε αυτά τα βάθη, το βαθυσκάφος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, λένε ειδικοί.

«Έτσι, σε αυτό το βάθος, η πίεση είναι πιθανώς πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές της πίεσης στη Γη. Κάθε μικρή ρωγμή θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση έκρηξη, η οποία θα κατέστρεφε το σκάφος», είπε ο Τομ Μάντοξ, CEO και ιδρυτής της Underwater Forensic Investigators καθώς και συγκυβερνήτης της αποστολής το 2005 στον Τιτανικό.

Η επιφανειακή πίεση μετριέται ως 1 ατμόσφαιρα, που είναι περίπου 7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Καθώς πηγαίνετε πιο βαθιά κάτω από το νερό, αυτή η πίεση αυξάνεται προοδευτικά. Στο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, η πίεση είναι σχεδόν 2,7 τόνοι ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Πολλοί αναρωτιούνται αν το πλήρωμα γνώριζε τι συνέβαινε. Με τόσο υψηλή πίεση στο υποβρύχιο, η έκρηξη θα είχε συμβεί σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μια καταστροφική έκρηξη συμβαίνει με ταχύτητα άνω των 2.400 χιλιομέτρων την ώρα, δήλωσε η Άιλεν Μάρτι, πρώην αξιωματικός του ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. 

Και πρόσθεσε ότι ολόκληρη η δομή κατέρρευσε προτού τα άτομα που ήταν μέσα συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχε πρόβλημα. «Πέθαναν με τρόπο που δεν κατάλαβαν καν ότι επρόκειτο να πεθάνουν. Τέλος, ανάμεσα στους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πεθάνουμε, αυτό είναι ανώδυνο».

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες εντοπισμού των μελών του πληρώματος του Τιτάνα, ο Μάουγκερ, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, είπε ότι δεν έχει «απάντηση αυτή τη στιγμή», αλλά ότι η έρευνα θα συνεχιστεί. «Είναι ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας».

Βίντεο με την ψηφιακή αναπαράσταση για το τι συνέβη στα μοιραία 30 milisecond, τον χρόνο που χρειάστηκε για να «εξαϋλωθεί».

Δέχθηκε πίεση ίση με το βάρος του Πύργου του Άιφελ

Οι έρευνες θα συνεχιστούν καθώς οι ειδικοί θέλουν να καταλάβουν τι συνέβη και υπήρξε αυτή η τραγωδία. Θέλουν να δουν αν πρόκειται για δομική αστοχία ενώ θα γίνει μια έρευνα όπως αυτές που γίνονται και σε αεροπορικά δυστυχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει μαύρο κουτί, τα δυο ρομπότ που βρίσκονται στην περιοχή, ο Victor και ο Οδυσσέας θα παραμείνουν στον πυθμένα του Ατλαντικού και θα προσπαθήσουν να συλλέξουν κι άλλα συντρίμμια – εκτός από αυτά που έχουν ήδη βρεθεί – προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες. Στόχος να καταλάβουν που έγινε αυτή η ρήξη στη δομή του βαθυσκάφους.

Μια άλλη πιθανή πηγή πληροφοριών θα μπορούσαν να είναι τα υδρόφωνα, υποβρύχια μικρόφωνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για να εντοπιστούν ήχοι από παράνομες δοκιμές ατομικών όπλων.

Τα υδρόφωνα είχαν χρησιμοποιηθεί το 2017 όταν είχε εξαφανιστεί υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Με αυτά κατάφεραν και άκουσαν ότι είχε γίνει έκρηξη. Αν στα υδρόφωνα έχει καταγραφεί έκρηξη στο βαθυσκάφος θα γίνει γνωστό πότε ακριβώς έγινε κι αυτό το στοιχείο να δώσει απαντήσεις.

Aυτό που είναι βέβαιο για τους ειδικούς είναι ότι το υποβρύχιο στο βάθος που ήταν διαλύθηκε ακαριαία. Στην ουσία εξαϋλώθηκε προς τα μέσα από την τεράστια υδροστατική πίεση η οποία ισούται, όπως λένε οι ειδικοί, με το βάρος του Πύργου του Άιφελ.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμα σαφές ακόμα ποια υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια δυστυχήματα.

 

Με πληροφορίες από CNN, ΕΡΤ