Βατικανό και Microsoft δημιούργησαν με AI πιστό αντίγραφο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

Τόσο για εικονικές επισκέψεις από το κοινό όσο και για μια καταγραφή ζημιών στο ναό.
Open Image Modal
Εικόνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου προβάλλονται σε οθόνη κατά τη διάρκεια της προεπισκόπησης στον Τύπο της έκθεσης «Petros eni», η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος «Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου: AI-Enhanced Experience» στο Βατικανό, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Gregorio Borgia)
Gregorio Borgia via AP

Το Βατικανό και η Microsoft παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα ψηφιακό «αντίγραφο» της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου που με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στο κοινό να εξερευνήσει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, βοηθώντας παράλληλα την Αγία Έδρα να διαχειριστεί τις ροές των επισκεπτών αλλά και να εντοπίσει προβλήματα διατήρησης.

Χρησιμοποιώντας 400.000 ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες ελήφθησαν από drones, κάμερες και λέιζερ κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, όταν κανείς δεν βρισκόταν στη βασιλική, το ψηφιακό αντίγραφο μπαίνει στο διαδίκτυο μαζί με δύο νέα εκθέματα για να προσφέρει στους επισκέπτες - πραγματικούς και εικονικούς - μια διαδραστική εμπειρία.

Open Image Modal
Άποψη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια της προεπισκόπησης στον Τύπο της έκθεσης «Petros eni», η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος «Βασιλική του Αγίου Πέτρου: AI-Enhanced Experience» στο Βατικανό, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Gregorio Borgia)
via Associated Press

«Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα και εξελιγμένα έργα του είδους του που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith σε συνέντευξη Τύπου στο Βατικανό.

Το έργο ξεκίνησε ενόψει του Ιωβηλαίου 2025 του Βατικανού, ενός ιερού έτους κατά το οποίο περισσότεροι από 30 εκατομμύρια προσκυνητές αναμένεται να περάσουν από την Αγία Πόρτα της βασιλικής, επιπλέον των 50.000 που την επισκέπτονται κατά τη διάρκεια μιας κανονικής ημέρας.

Open Image Modal
Ο καρδινάλιος Mauro Gambetti, δεξιά, και ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft Brad Smith παρουσιάζουν το έργο «Βασιλική του Αγίου Πέτρου: AI-Enhanced Experience» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. στο Βατικανό, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Gregorio Borgia)
via Associated Press

«Όλοι, πραγματικά όλοι πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι σε αυτό τον σπουδαίο Οίκο», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Smith και στα μέλη των ομάδων ανάπτυξης του έργου σε ακρόαση τη Δευτέρα.

Η ψηφιακή πλατφόρμα επιτρέπει στους επισκέπτες να κλείνουν από πριν την είσοδό τους στη βασιλική, μια καινοτομία για ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία του κόσμου, το οποίο έχει συχνά μια μεγάλη ουρά τουριστών που περιμένουν να μπουν.

Open Image Modal
via Associated Press

Ομως κορωνίδα του έργου είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αντιγράφου της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου μέσω προηγμένης φωτογραμμετρίας και τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στον καθένα να «επισκεφθεί» την εκκλησία και να μάθει για την ιστορία της.

Open Image Modal
via Associated Press

Το εξαιρετικά ακριβές τρισδιάστατο αντίγραφο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακής διατήρησης Iconem, ενσωματώνει 22 petabytes δεδομένων - αρκετά για να γεμίσουν πέντε εκατομμύρια DVD - δήλωσε ο Smith.

Οι εικόνες έχουν ήδη εντοπίσει δομικές βλάβες και σημάδια φθοράς, όπως ελλείποντα κομμάτια ψηφιδωτού, ρωγμές και σχισμές αόρατες με γυμνό μάτι, με ταχύτητα και ακρίβεια που ξεπερνά κατά πολύ τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Open Image Modal
Μια εικόνα του Αγίου Πέτρου προβάλλεται σε οθόνη κατά τη διάρκεια της προεπισκόπησης στον Τύπο της έκθεσης «Petros eni», η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος «Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου: AI-Enhanced Experience» στο Βατικανό, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024. (AP Photo/Gregorio Borgia)
via Associated Press

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει απευθύνει εκκλήσεις για την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και χρησιμοποίησε το ετήσιο Παγκόσμιο Μήνυμα Ειρήνης φέτος για να παροτρύνει τη θέσπιση διεθνούς συνθήκης για τη ρύθμισή της, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία που στερείται τις ανθρώπινες αξίες της συμπόνιας, του ελέους, της ηθικής και της συγχώρεσης είναι προβληματική. 

Τη Δευτέρα, ευχαρίστησε την ομάδα της Microsoft και τους εργαζόμενους της βασιλικής που ήταν υπεύθυνοι για το έργο και θαύμασε το πώς η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά στη διάδοση μιας αρχαίας πίστης και στη διατήρηση ενός κομματιού της παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία γιορτάζει την 400ή επέτειο του αγιασμού της το 2026.

Open Image Modal
via Associated Press

«Αυτός ο οίκος προσευχής για όλους τους λαούς μας έχει ανατεθεί από εκείνους που προηγήθηκαν στην πίστη και την αποστολική διακονία», είπε στον Smith και την αντιπροσωπεία. «Ως εκ τούτου, είναι δώρο και καθήκον να τον φροντίζουμε, τόσο με την πνευματική όσο και με την υλική έννοια, ακόμη και μέσω των τελευταίων τεχνολογιών».

Ο Smith αρνήθηκε να αποκαλύψει το κόστος για την επένδυση της Microsoft στο έργο, λέγοντας μόνο ότι είναι «σημαντικό» και προέκυψε από την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου το 2018. 

Είπε ότι η Microsoft είχε κάνει παρόμοια έργα τεχνητής νοημοσύνης στο Mont Saint-Michel στη Γαλλία και στην Αρχαία Ολυμπία.