Βάτραχοι υπό εξαφάνιση «ταξιδεύουν» 11.000 χλμ για να σωθούν

Η αποστολή ήταν δύσκολη - όχι μόνο επειδή οι βάτραχοι είναι μικροί, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά καλά καμουφλαρισμένοι.
Open Image Modal
Φωτογραφία Αρχείου.
Wirestock via Getty Images

Απειλούμενοι αρσενικοί βάτραχοι με μια αντισυμβατική προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών «γέννησαν» 33 μικροσκοπικά μικρά στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος μιας επείγουσας αποστολής για τη διάσωση του είδους από μια καταστροφική μυκητιακή ασθένεια.

Οι προνύμφες του βατράχου του Νότιου Δαρβίνου μεγαλώνουν μέσα στις φωνητικές σακούλες των πατεράδων τους και γεννιούνται από το στόμα τους ως μικροί βάτραχοι, αναφέρει το BBC.

Οι πατεράδες τους έκαναν ένα απίστευτο ταξίδι 11.000 χιλιόμετρα με βάρκα, αεροπλάνο και αυτοκίνητο προς τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου από το απομονωμένο νησί τους, ανοιχτά της νότιας ακτής της Χιλής.

Οι βάτραχοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Κάρολο Δαρβίνο το 1834.

Οι οικολόγοι λένε ότι η διατήρηση ενός πληθυσμού σε αιχμαλωσία θα κερδίσει χρόνο για το είδος, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει ξανά ασφαλές το σπίτι του στο δάσος.

Η αμφιβιακή χυτρίδιομυκητίαση είναι μια μυκητιασική ασθένεια που έχει επηρεάσει τουλάχιστον 500 είδη αμφιβίων, κάνοντάς την μία από τις πιο καταστρεπτικές μολυσματικές ασθένειες που έχουν περιγραφεί από την επιστήμη.

Το 2023, οι έρευνες επιβεβαίωσαν την άφιξη του θανατηφόρου μύκητα chytrid στους βατράχους του Νότιου Δαρβίνου στα δάση του Parque Tantauco στη νότια Χιλή. Οι βάτραχοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και οι παρακολουθούμενοι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 90% εντός ενός έτους.

Τον Οκτώβριο, οι συντηρητές από τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου εντόπισαν έναν πληθυσμό χωρίς chytrid. Η αποστολή ήταν δύσκολη - όχι μόνο επειδή οι βάτραχοι είναι μικροί, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά καλά καμουφλαρισμένοι.

 

 

Ταξίδεψαν σε ειδικά σχεδιασμένα, κλιματιζόμενα κουτιά σε μια μακρά και περίπλοκη διαδρομή: έξι ώρες με βάρκα, 15 ώρες οδήγηση μέχρι την πρωτεύουσα Σαντιάγο και μια τελική πτήση για το Χήθροου.

Κάθε πλήρως αναπτυγμένος αρσενικός, που ζύγιζε λιγότερο από 2 γραμμάρια και είχε μήκος κάτω από 3 εκατοστά, συνέχισε να κουβαλά τα μικρά του μέχρι να μεταμορφωθούν σε βατραχοκόπια.

Ο Μπεν Τάπλεϊ, επιμελητής αμφιβίων στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, είπε: ”Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στο έργο μας για την προστασία του βατράχου Δαρβίνου από τις καταστροφικές επιπτώσεις του μύκητα chytrid.

″Η επιτυχής ανατροφή αυτών των βατράχων είναι ένα ισχυρό σύμβολο ελπίδας για το είδος [και] τονίζει όσα μπορούν να επιτευχθούν όταν οι συντηρητές συνεργάζονται.”

Ο Αντρές Βαλένθουελα Σάντσες, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ζωολογίας του ZSL, είπε: ”Αυτοί οι βάτραχοι δεν είναι μόνο ζωτικοί για το μέλλον του είδους τους, αλλά μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να πολεμήσουμε τον μύκητα chytrid και να προστατεύσουμε άλλα αμφίβια παγκοσμίως.”

 

 
-- --