«Βέλη» κατά Τουρκίας από Ελλάδα και Κύπρο: Μηνύματα από Αναστασιάδη και Δένδια

Αναστασιάδης: Να χάσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ αν δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της. Δένδιας: Ό,τι κάνει μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ.
|
Open Image Modal
Umit Bektas / Reuters

Η Τουρκία θα έπρεπε να χάσει το καθεστώς υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ, εάν δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στο Politico ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, οι έρευνες της Τουρκίας για πετρέλαιο και αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου, τις οποίες θεωρεί παράνομες και η ΕΕ, καθώς παραβιάζουν την ΑΟΖ του νησιού, ξεπερνούν τα όρια.

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί«, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης. Ωστόσο πρόσθεσε πως «είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος, έτσι όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Όσον αφoρά στις συνομιλίες με τους Τουρκοκυπρίους, είπε πως τον Οκτώβριο οι Τουρκοκύπριοι έχουν εκλογές και, αν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί, μπορούν «σίγουρα» να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες. Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε ότι, για να μοιραστούν δίκαια τα έσοδα από τα κοιτάσματα αερίου που θεωρείται πως υπάρχουν στα ανοιχτά της Κύπρου και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με την Τουρκία, πρότεινε στους Τουρκοκυπρίους μερίδιο αυτών, εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της Λευκωσίας. Όπως τόνισε, είναι έτοιμος να ανοίξει έναν ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με βάση την αναλογία πληθυσμού. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου, είμαι έτοιμος να αποδεχτώ, ακόμη και χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο Κυπριακό, να δοθεί το δικαίωμα στους Τουρκοκυπρίους να επωφεληθούν...από έσοδα που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων» είπε σχετικά.

Επίσης αναφέρθηκε στα γεγονότα στη Λιβύη, λέγοντας πως η Τουρκία από τη μία ισχυρίζεται πως προσπαθεί να σταματήσει την «αρνητική κατάσταση» στη χώρα μα ταυτόχρονα προκαλεί «πονοκεφάλους» στις γύρω χώρες παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Όπως τόνισε, αυτό περιλαμβάνει και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τα σχέδια για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Δένδιας: Ό,τι κάνει μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ

Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Έθνος» πως οι αναθεωρητισμοί και τα περί «γκρίζων ζωνών» θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία: «Θα μπορούσε π.χ. κάποιος να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ν.μ. όσον αφορά τις νήσους οι οποίες εμπεριέχονται. Και όμως, θα μπορούσε ο ίδιος να πει ότι υπάρχουν νησιά πέραν των 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και τα οποία φέρονται ανήκοντα στην Τουρκία».

 

Open Image Modal
Xinhua News Agency via Getty Images

 

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας. Είναι σαφές ότι το δικαίωμά μας που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας για υφαλοκρηπίδα ισχύει αυτομάτως (ipso facto) και εξαρχής (ab initio) χωρίς να υπόκειται σε κανέναν περιορισμό. Επιπλέον, το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτα σαφές όσον αφορά τα νησιά, ασχέτως των αόριστων επικλήσεών του από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι απλώς εκθέτουν εαυτούς: το Άρθρο 121 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, ομοίως με τα ηπειρωτικά εδάφη. Επίσης, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση συγκεκριμένες αρχές και συμφωνίες. Σε αυτό αποκλειστικά το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε με τις χώρες της περιοχής μας. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αγνοήσει τη γεωγραφία και τους γείτονές της και να ασπαστεί φανταστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια....είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα».

Όσον αφορά στα δρώμενα στη Λιβύη και στη Συρία, είπε πως «η ελληνική διπλωματία επανέρχεται στη Μεσόγειο και ο διορισμός ειδικών απεσταλμένων για τη Λιβύη και τη Συρία εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν τη λογική. Η απουσία έχει κόστος και μάλιστα μεγάλο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κινήσεις. Η επαναλειτουργία των πρεσβειών μας στη Δαμασκό και την Τρίπολη θα γίνει πραγματικότητα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ, όπως γνωρίζετε, η ελληνική διπλωματία το τελευταίο έτος έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργητικότητα γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα, δίνοντας το παρών εκεί όπου ήταν απούσα».

Ακάρ: Οι διαφορές να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως οι διαφορές σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο θα έπρεπε να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Ας λύσουμε όλα τα ζητήματα με καλές σχέσεις γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση και χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων» δήλωσε, σε συνάντηση με αξιωματικούς του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου η Άγκυρα έχει επανειλημμένα πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, ο Ακάρ είπε πως τουρκικές αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν δύο φορές την Αθήνα για συναντήσεις με ομολόγους τους. Ωστόσο τόνισε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας και τα δικαιώματα του τουρκικού λαού χωρίς συμβιβασμό, ενώ είπε πως η χώρα του δεν θα ανεχτεί fait accompli στην Κύπρο.