Την «αποκωδικοποίηση» των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ στο ευρύτερο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου επιχειρεί δημοσίευμα του BBC- ερμηνεύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις ως «βήμα πίσω» που θα μπορούσε να είναι είτε υποχώρηση είτε διαπραγματευτική τακτική.
Όπως υπογραμμίζεται, επί σειρά ημερών ο Τραμπ και η ομάδα του Λευκού Οίκου επέμεναν πως ήταν αποφασισμένοι για τους σαρωτικούς «ανταποδοτικούς» δασμούς σε βάρος δεκάδων χωρών- ενώ είχαν απορρίψει αναφορές περί σχεδίων για «πάγωμα» 90 ημερών. Ωστόσο η παύση αυτή έγινε πραγματικότητα (αν και με κάποιες εξαιρέσεις). Ο Λευκός Οίκος τώρα υποστηρίζει ότι η «θυελλώδης» έναρξη και μετά η παύση πριν τις διαπραγματεύσεις με την κάθε χώρα ήταν εξαρχής το σχέδιο. «Πάνω από 75 χώρες ήρθαν σε επαφή μαζί μας και φαντάζομαι πως, από αύριο, θα υπάρξουν περισσότερες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σε δημοσιογράφους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ικανοποίηση Μητσοτάκη για «πάγωμα» δασμών: Ελπίδα αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας Ευρώπης-ΗΠΑ
Η προβολή αυτής της εικόνας από τον Λευκό Οίκο, βεβαίως δεν προκάλεσε έκπληξη, και δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς τον πανικό των επενδυτών, τις επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων και την αυξανόμενη αποδοκιμασία από τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και το ευρύ κοινό. Το ερώτημα είναι: Πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό υποχώρησης μπροστά σε εντονότερη του αναμενομένου αντίσταση, ή είναι κομμάτι της διαπραγματευτικής στρατηγικής του Τραμπ- της «τέχνης της διαπραγμάτευσης»;
Ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο είπε ότι η κατάσταση με τους δασμούς «εκτυλίχθηκε ακριβώς όπως έπρεπε». Η Καρολάιν Λίβιτ, εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι «ξεκάθαρα δεν μπορέσατε να δείτε τι κάνει εδώ ο πρόεδρος Τραμπ...όλο ο κόσμος καλεί τις ΗΠΑ». Ωστόσο δεν υπήρξαν διευκρινίσεις για σημαντικές λεπτομέρειες όσον αφορά στο «πάγωμα»- εν τέλει κάποιες δόθηκαν, ωστόσο εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ προσπαθούσαν να «αποκρυπτογραφήσουν» για ώρες την ανάρτηση στο Truth Social, «αλιεύοντας» λεπτομέρειες από απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Τραμπ αναγνώρισε πως η κατάσταση στις αγορές φαινόταν «ζοφερή» και ότι ο κόσμος «ανησυχούσε κάπως». Προηγουμένως καλούσε σε ψυχραιμία, υποσχόμενος πως «όλα θα πάνε καλά», ενώ τη Δευτέρα χλεύαζε τους αποκαλούμενους «panicans», «αδύναμους και χαζούς» που δεν έδειχναν υπομονή απέναντι στις προσπάθειές του. Στο τέλος, άλλαξε στάση απότομα, αν και επέμεινε ότι οι ανακοινώσεις για δασμούς έπρεπε να γίνουν.
Οι Δημοκρατικοί παρουσιάζουν μια πολύ χειρότερη εικόνα: Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «κυβερνά μέσω χάους», εκτιμώντας πως «παραπαίει, υποχωρεί, και αυτό είναι καλό».
Σε κάθε περίπτωση, η συλλογιστική ίσως να μην έχει και τόσο μεγάλη σημασία: Πρακτικά οι ΗΠΑ τώρα υιοθετούν μια πιο ήπια στάση απέναντι στις χώρες που είχαν στοχοποιήσει με δασμούς, επιτρέποντας στις αγορές να ανακάμψουν, και εστιάζουν στην Κίνα, που «σημαδεύουν» με δασμούς 125%. Αυτό από μόνο του θα έχει συνέπειες, μα συνάδει περισσότερο με την πιο «συμβατική» πρόσφατη αμερικανική πολιτική (που είχε ακολουθήσει και η κυβέρνηση Μπάιντεν), με στόχο τον περιορισμό των κινεζικών φιλοδοξιών. Από την άλλη, βεβαίως, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον οι πρόσφατες ενέργειες του Τραμπ, που προκάλεσαν μεγάλους κλυδωνισμούς στις σχέσεις με συμμάχους, θα εξυπηρετήσουν κάτι τέτοιο- καθώς και το τι θα συμβεί σε 90 ημέρες που θα τελειώσει η περίοδος της «ανακωχής».