Βενετία: Η πρώτη πόλη στον κόσμο που επέβαλε εισητήριο εισόδου - Αντιδράσεις και συμπλοκές

Η πόλη θέλει να μειώσει τους τουρίστες που την επισκέπτονται για μία ημέρα και δεν διαμένουν στα πανάκριβα ξενοδοχεία της.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Η Βενετία έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που επιβάλει εισητήριο εισόδου στην πόλη για τους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό και να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και από νωρίς το πρωί,  εργαζόμενοι του δήμου έλεγχαν τα εισιτήρια των ταξιδιωτών που φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Santa Lucia για μια ημερήσια βόλτα στην πόλη των Δόγηδων. 

Open Image Modal
Stefano Mazzola via Getty Images

Η χρέωση για τους τουρίστες που φτάνουν μεταξύ 8:30 π.μ.με 4 μ.μ. είναι 5 ευρώ το άτομο, ενώ η πρόσβαση είναι δωρεάν εκτός αυτών των ωρών. Από το εισητήριο εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στα πανάκριβα ξενοδοχεία μέσα στη Βενετία, ενώ όσοι αρνηθούν ή δεν πληρώσουν εισητήριο τους περιμένει πρόστιμο 50 έως 300 ευρώ.

Open Image Modal
Με πανό που γράφουν «Η Βενετία δεν πωλείται, υπερασπίζεται» ζητούν την κατάργηση του μέτρου.
via Associated Press

Όμως το πρωτοποριακό αυτό μέτρο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους κατοίκους της Βενετίας, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής του, να συγκρουστούν με την αστυνομία στην Piazzale Roma την είσοδο της πόλης.

Οι διοργανωτές ήταν κάτοικοι και μέλη της οργάνωσης «Tutta la citta’ insieme» (Όλη η πόλη μαζί) και δεκάδες καταστηματάρχες της πόλης που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, Ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους» και «Η Βενετία δεν πωλείται, υπερασπίζεται». 

Open Image Modal
via Associated Press

Ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro δήλωσε ωστόσο, ότι ο πρώτος στόχος του προγράμματος είναι «αυτός της πολιτιστικής μετάβασης» λέγοντας ότι «με θάρρος και μεγάλη ταπεινότητα εισάγουμε αυτό το σύστημα γιατί θέλουμε να δώσουμε ένα μέλλον στη Βενετία και να αφήσουμε αυτή την κληρονομιά της ανθρωπότητας στις μελλοντικές γενιές».

«Μέσα από αυτό το μέτρο θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στη #Venezia, θέλουμε να την κάνουμε ασφαλέστερη, καθαρότερη και με περισσότερες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ηρεμία των πολιτών και των επισκεπτών», δήλωσε ο Brugnaro.

Η ιδέα του εισητηρίου στη Βενετία έχει τεθεί εδώ και  χρόνια, ως ένα από τα πολλά μέτρα για τον περιορισμό του υπερτουρισμού - τον οποίο οι ντόπιοι κατηγορούν εδώ και καιρό ότι ανέβασε τις τιμές και μεταμόρφωσε την πόλη σε ένα είδος θεματικού πάρκου γεμάτο σουβενίρ.

Open Image Modal
via Associated Press

Οι 50.000 μόνιμοι κάτοικοι της Βενετίας φτάνουν σε κάποιες εποχές να είναι ελάχιστοι μπροστά στα 5,5 εκατομμύρια επισκέτες, που επισκέφτηκαν την πόλη το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista.

Πολλοί από τους τουρίστες αποβιβάζονται κατά χιλιάδες από κρουαζιερόπλοια για να τραβήξουν φωτογραφίες από τα διάσημα κανάλια και τις πλατείες της Βενετίας.