Γυάλινα φράγματα τοποθετήθηκαν πρόσφατα γύρω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία ώστε να προστατεύονται οι μαρμάρινες στήλες και τα περίφημα μωσαϊκά της φημισμένης εκκλησίας από τη διάβρωση που προκαλείται από το θαλασσινό νερό.
Κατά τη διάρκεια παλιρροιών, ακόμη και μετά την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, αυτό αφήνει πίσω του κρυστάλλους αλατιού που διαβρώνουν τις μαρμάρινες βάσεις των στηλών και τα ψηφιδωτά του δαπέδου, δήλωσε ο Mάριο Πιάνα, αρχιτέκτονας, επικεφαλής αναστήλωσης υπεύθυνος του Αγίου Μάρκου. Τα γυάλινα φράγματα που τοποθετήθηκαν γύρω από την 900 ετών εκκλησία κρατούν τα δάπεδά της στεγνά.
Τα προστατευτικά φράγματα είναι κατασκευασμένα από γυαλί τοποθετημένα σε μια βάση από θωρακισμένο σκυρόδεμα που είναι θαμμένο κάτω από το πεζοδρόμιο της πλατείας του Αγίου Μάρκου για να αντιστέκονται στη δύναμη του υπερχείλισης του νερού. Ο Πιάνα ανέφερε ότι μπορούν να συγκρατήσουν έως και 1,10 μέτρα νερού στην πλατεία, που ισοδυναμεί με μία πλημμυρίδα 1,90 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Ας ελπίσουμε ότι, από εδώ και στο εξής, δεν θα υπάρχουν νερά που θα αγγίζουν τo δάπεδο της Bασιλικής», είπε ο Πιάνα κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης.
Η Βενετία, χτισμένη πάνω σε μια σύμπλεγμα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, αντιμετωπίζει πλημμύρες από την ίδρυσή της πριν από 1.600 χρόνια. Όμως, όπως και άλλες παράκτιες περιοχές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική κρίση, προκαλούν συχνότερες παλίρροιες.
Ενώ ο ναός, ένα από τα πιο γνωστά δείγματα ιταλοβυζαντινής αρχιτεκτονικής όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου, χτίστηκε σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της Βενετίας εκείνη την εποχή (11ο αιώνα), πλέον βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της πόλης λόγω της καθίζησης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Ως αποτέλεσμα, o ναός πλημμυρίζει περισσότερο από τα περισσότερα μέρη και παραμένει ευάλωτος, παρά την ενεργοποίηση των υποβρύχιων φραγμών Mose γύρω από την πόλη το 2020 για την προστασία της Βενετίας από πλημμύρες άνω των 1,3 μέτρων.
Οι πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές επειδή το νερό δεν μπορούσε να υποχωρήσει γρήγορα μετά από επαναλαμβανόμενους κατακλυσμούς, αφήνοντας τμήματα της βασιλικής βυθισμένα για έως και 24 ώρες.
Πηγή: Guardian