Στο χείλος του γκρεμού η Βενεζουέλα: Χάος στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης

Στο χείλος του γκρεμού η Βενεζουέλα: Χάος στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης
|

Στο χείλος του γκρεμού φαίνεται να βρίσκεται η Βενεζουέλα, καθώς είναι σε εξέλιξη ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολά Μαδούρο να δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τονίζει ότι δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αποπομπή του.

«Ο Μαδούρο δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος διότι δεν θα διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα. Εκείνοι γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα επειδή άργησαν πάρα πολύ να ενεργήσουν, ενήργησαν πολύ άσχημα διαπράττοντας απάτες» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος, Αριστόμπουλο Ιστούρις.

Ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας απείλησε με κατάσχεση των εργοστασίων που έχουν παύσει την παραγωγή τους και φυλάκιση των ιδιοκτητών τους, ενώ παράλληλα επιδιώκει την παράταση των εξουσιών εκτάκτου ανάγκης της κυβέρνησης, έχοντας προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις για το επόμενο σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα, Καράκας, δήλωσε πως η χώρα πρέπει να ανακτήσει τα μέσα παραγωγής της για να αντιμετωπίσει την κρίση. Σημειώνεται πως την Παρασκευή κήρυξε εκ νέου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διαρκείας 60 ημερών ενώ διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στο Καράκας ζητούν την ανάκλησή της και την απομάκρυνση του σοσιαλιστή προέδρου.

Από πλευράς του, ο Μαδούρο έκανε λόγο για συνωμοσίες από το εσωτερικό της Βενεζουέλας και τις ΗΠΑ για να τον ρίξουν, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να μιλούν για πανικό εκ μέρους του. «Μιλάμε για έναν απελπισμένο πρόεδρο, που φτάνει στα όρια της νομιμότητας και της συνταγματικότητας» είπε ο ηγέτης του συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας, Χεσούς Τορεάλμπα, όπως αναφέρεται στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο Μαδούρο χάνει τη στήριξη της ίδιας της παράταξής του. «Αν αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβληθεί χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, τεχνικά μιλάμε για πραξικόπημα...θα πέσει» είπε σε υποστηρικτές του.

Η αντιπολίτευση πήρε τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης στις εκλογές του Δεκεμβρίου, λόγω της οργής των ψηφοφόρων για τις ελλείψεις προϊόντων, την άνοδο του πληθωρισμού που έχει τσακίσει τους μισθούς και την έξαρση του εγκλήματος. Οι διαδηλώσεις αυξάνονται, με σκληρές εικόνες και βίντεο να φτάνουν από τη χώρα, ενώ δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν το 70% των πολιτών της Βενεζουέλας θεωρούν ότι ο Μαδούρο πρέπει να αποχωρήσει μέσα στον χρόνο.

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει ως το τέλος της θητείας του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ως «ελιτιστές» που επιδιώκουν «πραξικόπημα» σαν αυτό με τη διαδικασία αποπομπής της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, που με τη σειρά της μιλά για «συνωμοσία» σε βάρος της. Παράλληλα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο Μαδούρο είπε ότι οι αντίπαλοί του ετοιμάζουν ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, και οι ασκήσεις του στρατού και των οργανώσεων πολιτοφυλακής έχουν στόχο την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Σημειώνεται πως ο Κολομβιανός πρόεδρος, Αλβάρο Ουρίμπε, δήλωσε στις 12 Μαΐου πως η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ίσως να χρειαστεί την προστασία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, προκαλώντας την αντίδραση του Μαδούρο, που απείλησε με νομικές ενέργειες εναντίον του.

Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η οικονομία της έχει πληγεί βαρύτατα εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 5,7% πέρυσι και τον πληθωρισμό να ανέρχεται επίσημα στο 180%. Υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και βασικών αγαθών, που, σύμφωνα με τον Μαδούρο, οφείλονται σε «οικονομικό πόλεμο» κατά της κυβέρνησής του από επιχειρηματίες και την αμερικανική κυβέρνηση.