Veni, vidi, prostravi στο ΑΠΘ, damnatio memoriae για την ΕΛΑΣ

Μας αξίζει ένα πανεπιστήμιο που δεν θα είναι αρένα δοκιμών βίας.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, το πρωί της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 25 άτομα απομάκρυναν βίαια τους εργαζομένους της υπηρεσίας φύλαξης του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου και «παρεμπόδισαν την προσέλευση των διοικητικών υπαλλήλων».

Oι 25 επιδίωκαν κατάληψη του κτιρίου με βασικά αιτήματα την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και την ακύρωση του πρόσφατου νόμου 4777/2021 για τα πανεπιστήμια.

O Πρύτανης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, επειδή διέγνωσε «πιθανότητα παρουσίας κάποιων ατόμων σε χώρους, όπου δεν έπρεπε να έχουν πρόσβαση, που σημαίνει πως δημιούργησαν κάποια φθορά δημόσιας περιουσίας» ενημέρωσε την εισαγγελία.

Όπως και ο ίδιος τονίζει «το μόνο που έκανα ως πρύτανης, ήταν να ενημερώσω το πρωί την εισαγγελία ότι υπήρχε παρεμπόδιση του εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων και πιθανές φθορές δημόσιας περιουσίας εντός του κτηρίου». Σχετικά με τις πιθανές φθορές, επισήμανε ότι «δεν είπα ότι έγιναν.Πιθανόν και να γίνουν. Είναι θέμα του εισαγγελέα. Από ό,τι άκουσα υπάρχουν θέματα φθοράς δημόσιας περιουσίας».

Πάνω από 200 αστυνομικοί από διμοιρίες ΜΑΤ, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος με τα περίστροφα στις ζώνες τους και μονάδες ΔΙΑΣ ξεκίνησαν την επιχείρηση εναντίον των «25 ατόμων».

Στις 13.00 μμ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 – 120 φοιτητές και φοιτήτριες ζητώντας την παρουσία του Πρύτανη και να μην προχωρήσει η προσαγωγή όσων φοιτητών εντοπίστηκαν στο κτίριο διοίκησης.

Ο Πρύτανης δεν εμφανίστηκε παρότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, βρίσκονταν εντός της πανεπιστημιούπολης.

Η ΕΛΑΣ επιχείρησε την προσαγωγή των εντός του κτιρίου φοιτητών και υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από άλλους συγκεντρωθέντες εκτός του κτιρίου φοιτητές. Επισημαίνεται ότι όλοι οι συλληφθέντες εντός του κτιρίου είναι φοιτητές και φοιτήτριες. Το γεγονός ότι δεν το δήλωσαν στην ΕΛΑΣ είναι επιλογή που προκύπτει από τις δικές τους πολιτικές θέσεις.

Ακολούθησε μια πρωτόγνωρα βίαιη επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ακόμα και στον πέριξ ημι-υπαίθριο χώρο, που έσυρε ημίγυμνους διαδηλωτές τραβώντας τους από τα πόδια και χρησιμοποιώντας το κεφάλι τους ως «ρόδα», που προκάλεσε λιποθυμίες σε φοιτήτριες, που τράβηξε «σηκωτούς» διαδηλωτές, που σήκωσε με λουρί γύρω από το λαιμό έναν από αυτούς και άλλα που δεν θέλω να θυμάμαι.’Όταν τελικά απομακρύνθηκε το όχημα προσαγωγής οι αστυνομικές δυνάμεις έφυγαν.

Οι φοιτητές προχώρησαν σε πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική δύναμη που είχε έρθει για να αποδώσει το κτίριο στις πανεπιστημιακές αρχές έφυγε χωρίς να παραδώσει το κτίριο στους εργολαβικούς φύλακες του ΑΠΘ που βρίσκονταν σε κάποιες δεκάδες μέτρα απόσταση δεν εμφανίστηκαν, οι πρυτανικές αρχές που δεν εμφανίστηκαν ποτέ παρά τα έντονα γεγονότα. Το κτίριο διοίκησης έμεινε με την πόρτα του ορθάνοιχτη! 

Πριν βραδιάσει είχε ήδη προκύψει μια άλλη κατάληψη που ακόμα συνεχίζεται. Η εμπειρία της απίστευτης βίας λειτούργησε ως καταλύτης, η νέα κατάληψη είναι πιο μαζική από αυτήν που επιχειρήθηκε το πρωί και οι φοιτητές οργισμένοι.

Δεδομένου ότι η πρωϊνή προσπάθεια κατάληψης είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη μέρα, γιατί δεν υπήρξε πρωτοβουλία έγκαιρου σχεδιασμού αντιμετώπισης της κρίσης στη βάση του επιτόπιου διαλόγου από τις πρυτανικές αρχές;

Αυτό έχει πολλάκις γίνει από όλους τους προηγούμενους πρυτάνεις του ΑΠΘ που βρέθηκαν σε αντίστοιχες καταστάσεις εδώ και τέσσερις δεκαετίες. 

Αν πραγματικός στόχος της όλης επιχείρησης ήταν να αποδοθεί το κτίριο πίσω στις πανεπιστημιακές αρχές, γιατί παρέμεινε με τις πόρτες ορθάνοιχτες και η ΕΛΑΣ απλά έφυγε;

Δεδομένου ότι ο Πρύτανης βρίσκονταν, κατά δήλωσή του, σε παρακείμενο κτίριο γιατί δεν ήρθε να παραλάβει το κτίριο όταν η ΕΛΑΣ απομάκρυνε όσους βρίσκονταν εντός;

Δυστυχώς, τα γεγονότα στο ΑΠΘ απαντούν από μόνα τους. Η πρυτανεία του ΑΠΘ στάθηκε ανίκανη ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει ειρηνικά και με διάλογο μια κινητοποίηση 25 φοιτητών.Προκάλεσε μια εντελώς αδικαιολόγητη κλιμάκωση εγκλωβίζοντας όλο το πανεπιστήμιο σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Η ΕΛΑΣ αντιμετώπισε νέους και νέες με σοκαριστικά πρωτόγνωρη και πλήρως αδικαιολόγητη βία.

Το αξιακό πλαίσιο που υπηρετεί ο πανεπιστημιακός θεσμός (πίστη στον ορθό λόγο και στην επιχειρηματολογία) καταλύθηκε καταρχήν από τις πρυτανικές αρχές.

Στο ΑΠΘ βιώσαμε το veni, vidi, prostravi ή - σε ελεύθερη μετάφραση – «ήρθα, είδα, χτύπησα στο έδαφος». 

Η Σύγκλητος της αρχαίας Ρώμης είχε θεσμοθετήσει την «καταδίκη μνήμης» (damnatio memoriae) σε περιπτώσεις πολιτών που είχαν κριθεί ένοχοι προδοσίας ή είχαν διαπράξει ένα μέγιστο ατόπημα έναντι του κράτους.

Μετά από όλα όσα ζήσαμε στο ΑΠΘ οφείλουμε να θέσουμε σε καθεστώς damnatio memoriae την όποια υπονόμευση της ειρηνικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, την αστυνομική βία και την αναποτελεσματική παρουσία αστυνομίας σε φοιτητικές κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο.