Βενιζέλος: Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας

Βενιζέλος: Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας
Open Image Modal
Eurokinissi

«Επικράτηση μιας παλαιοκομματικής λογικής διακανονισμών ”κορυφής” στο Κίνημα Αλλαγής», διαπιστώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», επισημαίνοντας ότι «οι συνεχείς οργανωτικές ”διευθετήσεις” επηρεάζουν τον πολιτικό λόγο, την αξιοπιστία, την στρατηγική ευκρίνεια και την δυναμική του σχήματος» και προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν έχει τίποτα να συνεισφέρει ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ συνεισφέρει ό,τι μπορεί ως μέλος της μίας εκ των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων του σχήματος.

Ο κ. Βενιζέλος τάσσεται υπέρ της καθαρής και μαχητικής θέσης που αποκρυσταλλώνει μια πειστική, υπεύθυνη, ολοκληρωμένη και εφικτή εθνική στρατηγική και κατά των συμψηφισμών.

Υπογραμμίζει ότι «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του μπλοκ δυνάμεων που συνεργάζονται μαζί του είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας και για την αναστήλωση των δημοκρατικών θεσμών» και εξηγεί ότι «στρατηγική ήττα σημαίνει να μη μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συμπλέουσες με αυτόν δυνάμεις να καθορίσουν τις εξελίξεις ως προς τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, ως προς την οριστική ρύθμιση του εκλογικού συστήματος και ως προς την επόμενη διαδικασία εκλογής ΠτΔ».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή δημοκρατική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2015 προσέφερε απλόχερα τη συναίνεσή της ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, και είδαμε όσα ακολούθησαν. Η συναίνεση στα μείζονα δόθηκε και αντιμετωπίστηκε επιθετικά και κακόβουλα».

Σημειώνει επίσης ότι «αυτοί που θέλουν να ανοίξουμε μια στοργική αγκαλιά ”συναίνεσης” για τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν προφανώς στη συναινετική τους διάθεση και τα δίκτυα του βαθέως κράτους που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση με πρώτο στόχο τον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ηγετική ομάδα κυνικών διαχειριστών της εξουσίας» που δεν αναζητεί μια νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, ενώ «ο δήθεν ρεαλιστικός συμβιβασμός με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα συνυπάρχει σκοπίμως με τη διαρκή υπενθύμιση ενός ακραίου ριζοσπαστισμού που λειτουργεί ως υφέρπουσα απειλή ή προσδοκία, ανάλογα με το ακροατήριο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σενάρια δικής του μετακίνησης στη ΝΔ «διακινούν μόνο ελάχιστοι γελοίοι τύποι που υπονόμευσαν το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη την περίοδο της εθνικής μάχης, χαρίζουν τον αγώνα του περιόδου 2010-2015 στην ΝΔ και διακινούν σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αποδέχονται ως ηγεμονική δύναμη του δήθεν ενιαίου χώρου της Κεντροαριστεράς».

«Αυτοί οι θλιβεροί τυχοδιώκτες δεν εκφράζουν τη βούληση της κοινωνικής και εκλογικής βάσης της δημοκρατικής παράταξης. Δική μου πολιτική και ηθική υποχρέωση είναι να εκφράσω τη βούληση αυτή και να υπερασπιστώ αφενός το ιστορικό κεκτημένο της περιόδου 2010-2015, αφετέρου δε την ολοκληρωμένη στρατηγική που οδηγεί στην ”Ελλάδα μετά”» προσθέτει.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζει ότι «αν υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, θα έχουν έντονη τη σφραγίδα του συνταγματικού λαϊκισμού» και υπογραμμίζει ότι «τώρα το ζητούμενο είναι η απόκρουση της συστηματικής προσβολής του Συντάγματος από μια κυβέρνηση που σφετερίζεται την ιδιότητά της για να αλλοιώσει θεμελιώδεις θεσμούς του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Σημειώνει ακόμα, ότι η προκήρυξη δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος «συνιστά κραυγαλέα παραβίαση των άρθρων 44 και 110 του Συντάγματος» και εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί η αντίδρασή του «συμπίπτει με τα όσα έχει σθεναρά υποστηρίξει το 2011 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές «από την Χαριλάου Τρικούπη» περί διαγραφής του, ο κ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας «με τη διαδρομή που έκανα και την ευθύνη που οφείλω να έχω έναντι της αλήθειας, του τόπου και της δημοκρατικής παράταξης, λέτε να μπορεί να κλονισθεί από κάτι η στάση μου για το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την εθνική στρατηγική και το μέλλον της πατρίδας; Από τίποτα και από κανένα».

«Οι θέσεις που διατυπώνω είναι αυτές για τις οποίες αγωνίστηκε η παράταξη κάνοντας τις δύσκολες και υπεύθυνες επιλογές της περιόδου 2010-2015. Αυτές οι επιλογές δεν είναι ορφανές, ούτε τίθενται υπό τον αναδρομικό έλεγχο των ριψάσπιδων ή αυτών που προσπάθησαν να κάνουν καριέρα πουλώντας το δήθεν νέο και άφθαρτο ή αυτών που προστάτευαν τα νώτα τους την ώρα που εμείς κρατούσαμε τον τόπο όρθιο με τεράστιο παραταξιακό και προσωπικό κόστος. Μέλλον χωρίς μνήμη και γνώση, χωρίς συνείδηση της ιστορίας και χωρίς δύσκολες αλήθειες, δεν υπάρχει» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς για την αμείωτη ένταση στο Αιγαίο και τυχόν «ευθύνες και της ελληνικής κυβέρνησης με την στάση που τηρεί ο υπουργός Άμυνας», ο κ. Βενιζέλος υποκλινόμενος καταρχήν στη μνήμη του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, σημειώνει ότι «όταν υπάρχουν αεροναυτικά περιστατικά, η απάντηση πρέπει να είναι ψύχραιμη και αποφασιστική ταυτοχρόνως, σύμφωνα με καλά επεξεργασμένα πρωτόκολλα ενεργειών».

«Όταν υπάρχουν λόγια πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα σε δηλώσεις με βαρύτητα κατά το διεθνές δίκαιο, στις οποίες πρέπει να δίδεται άμεση, υπεύθυνη και λιτή απάντηση με συνείδηση της σημασίας κάθε λέξης, και σε σχόλια ή αναφορές που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, με κίνητρα επικοινωνιακά. Σε τέτοιου είδους δημόσιους ”διαλόγους” μια ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται να συμμετέχει, διευκολύνοντας ένα παιχνίδι έντασης» προσθέτει.

Τάσσεται υπέρ της διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας, αναφέροντας ότι «τα θερμά επεισόδια της περιόδου 1974-2018 δεν οδήγησαν σε γενίκευση, προκάλεσαν όμως τη μακρά αδρανοποίηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων λόγω της ασυμμετρίας που υπάρχει».

«Οι μονομερείς τουρκικές αμφισβητήσεις αφορούν την ελληνική επικράτεια και κυριαρχία, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τον ελληνικό εναέριο χώρο, τις ελληνικές αρμοδιότητες στο FIR Αθηνών και στην έρευνα και διάσωση κ.ο.κ. Αν ακολουθούμε τις παραπάνω διακρίσεις, μπορούμε να διαφυλάξουμε το περίγραμμα μιας εθνικής στρατηγικής που διαμορφώθηκε την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Πάνω στη στρατηγική αυτή οφείλουμε να στοχαζόμαστε εθνικά, εφόσον βεβαίως είμαστε καλά και σε βάθος ενημερωμένοι» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)