Βηρυτός: Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ φέρονται να τραυματίστηκαν από βομβητές που εξερράγησαν

Η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» από τότε που κλιμακώθηκαν οι εχθροπραξίες με το Ισραήλ - Πληροφορίες ότι τραυματίστηκε και ο Ιρανός πρέσβης.
|
Open Image Modal
Οι διασώστες της Πολιτικής Άμυνας μεταφέρουν έναν τραυματία του οποίου ο φορητός βομβητής εξερράγη στο νοσοκομείο al-Zahraa στη Βηρυτό του Λιβάνου, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024.
via Associated Press

Εκατοντάδες μέλη της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ φέρονται να τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη φορητών βομβητών που χρησιμοποιούν για την ενδοεπικοινωνία τους.  Δεν ήταν αμέσως σαφές αν σκοτώθηκαν άνθρωποι.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr ανέφερε ότι ο πρεσβευτής του Ιράν στο Λίβανο, Mojtaba Amani, τραυματίστηκε από μία από τις εκρήξεις. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την αναφορά.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού και σε διάφορες άλλες περιοχές. Η τηλεόραση al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης ότι εξερράγησαν πολλοί βομβητές, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό των τραυματιών.

 

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών και ένας αξιωματούχος λιβανέζικης οργάνωσης με γνώση της κατάστασης, οι οποίοι μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι πυροδοτήθηκαν οι βομβητές που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ. Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύεται ότι πρόκειται για ισραηλινή επίθεση.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε προειδοποιήσει προηγουμένως τα μέλη της οργάνωσης να μην έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και να πραγματοποιεί στοχευμένα χτυπήματα.

Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν να δείχνουν τραυματίες να κάθονται ή να ξαπλώνουν στο πάτωμα και άλλους να μεταφέρονται εσπευσμένα σε νοσοκομεία. Ανεπιβεβαίωτο υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης έδειχνε εκρήξεις σε καταστήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» από τότε που κλιμακώθηκαν οι εχθροπραξίες με το Ισραήλ πριν από 11 μήνες, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τουλάχιστον 150 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη της οργάνωσης, τραυματίστηκαν σε διάφορα μέρη του Λιβάνου όταν εξερράγησαν οι βομβητές που είχαν μαζί τους. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «μιας επιχείρησης ασφαλείας που στόχευε τις συσκευές».

«Ο εχθρός (Ισραήλ) βρίσκεται πίσω από αυτό το περιστατικό ασφαλείας», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι οι νέοι βομβητές που έφεραν τα μέλη της Χεζμπολάχ είχαν μπαταρίες λιθίου που προφανώς εξερράγησαν.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Ωστόσο, τα γεγονότα έρχονται λίγες ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ κατέστησε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στο βόρειο τμήμα της χώρας ως επίσημο στόχο του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση για να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα.