Μια ένοπλη γυναίκα μαζί με άλλους καταθέτες εισέβαλαν σε υποκατάστημα τράπεζας της Βηρυτού την Τετάρτη, παίρνοντας πάνω από 13.000 δολάρια, με τους ακτιβιστές να υποστηρίζουν ότι ήταν οι «παγιδευμένες» οικονομίες της.
Οι τράπεζες του Λιβάνου, που δεν έχουν μετρητά, έχουν επιβάλει αυστηρά όρια στις αναλήψεις συναλλάγματος από το 2019, δεσμεύοντας τις αποταμιεύσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν περιέλθει στη φτώχεια καθώς η οικονομία της μικροσκοπικής μεσογειακής χώρας συνεχίζει την περιδίνησή της.
Η γυναίκα είπε ότι χρειάζεται τα χρήματα για τη θεραπεία του καρκίνου της αδελφής της, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οπλισμένοι με ένα πιστόλι, αυτή και οι ακτιβιστές μπήκαν στο υποκατάστημα της BLOM Bank και εισέβαλαν στο γραφείο του διευθυντή.
«Εριξαν βενζίνη παντού μέσα, έβγαλαν έναν αναπτήρα και απείλησαν να τον κάψουν», είπε στο Associated Press πελάτης της τράπεζας. Η ένοπλη γυναίκα απείλησε ότι θα πυροβολούσε τον διευθυντή, αν δεν λάμβανε τα χρήματά της.
Οι ακτιβιστές που συνόδευαν τη γυναίκα προέρχονταν από μια ομάδα που ονομάζεται Depositors’ Outcry (μτφ. Οργή των Καταθετών). Κάποιοι μπήκαν μαζί της στην τράπεζα, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην είσοδο. Η γυναίκα τελικά έφυγε με μετρητά σε μια πλαστική σακούλα, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.
Οι δυνάμεις ασφαλείας που στέκονταν έξω συνέλαβαν αρκετούς από τους ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που κρατούσε πιστόλι.
Το περιστατικό αυτό έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου ένας ντελιβεράς εισέβαλε σε άλλο υποκατάστημα τράπεζας στη Βηρυτό και κράτησε όμηρους 10 ανθρώπους για επτά ώρες, ζητώντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια από τις παγιδευμένες οικονομίες του. Οι περισσότεροι τον εξύμνησαν ως ήρωα.
Ο Λίβανος παλεύει εδώ και δύο χρόνια για να εφαρμόσει βασικές μεταρρυθμίσεις στον αποδεκατισμένο τραπεζικό του τομέα και την παραπαίουσα οικονομία του. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα ανάκαμψης, που θα ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια από διεθνή δάνεια και βοήθεια ώστε να γίνει η χώρα ξανά βιώσιμη.
Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ανεξέλεγκτες διακοπές ρεύματος και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.