Ικανοποίηση στο Βερολίνο για τη σκληρή στάση

Ικανοποίηση στο Βερολίνο για τη σκληρή στάση
Open Image Modal
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) and German Chancellor Angela Merkel attend a session at the Bundestag lower house of parliament on the Greek crisis on July 1, 2015 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel said that 'the future of Europe is not at stake' because of the crisis over Greece after the breakdown of debt talks and expiry of its aid programme. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images

Το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών θέσεων μπόρεσαν να περάσουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκαλώντας ικανοποίηση στο Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η ικανοποίηση αυτή αναμένεται να εκφραστεί και κατά την έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής -όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας- όπου οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Αναμφίβολα αναμένεται μια έντονη συζήτηση στην Bundestag, καθώς μερίδα βουλευτών, κυρίως από το κόμμα της Α. Μέρκελ, συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά όμως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα και, πέρα από ορισμένες διαρροές, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις. Βασικά όπλα στην προσπάθειά της να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές θα είναι το ταμείο εγγυήσεων, η διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και οι προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σκληρή στάση που επέδειξαν Μέρκελ και Σόιμπλε στις Βρυξέλλες έγινε κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης αλλά και βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών απορρίπτουν την ιδέα ενός τρίτου πακέτου. Περίπου 100 βουλευτές της CDU έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα καταψηφίσουν τυχόν νέα στήριξη της Ελλάδας.

Μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να διαθέτει μια πολύ άνετη πλειοψηφία, εντούτοις 100 και πλέον «όχι» της CDU σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα ήταν ενδεχομένως ένα ανεπανόρθωτο πολιτικό πλήγμα για την Α. Μέρκελ. Το εσωτερικό λοιπόν ακροατήριο έπρεπε να ικανοποιηθεί. Με τη σκληρή στάση που επέδειξαν Μέρκελ και Σόιμπλε και τα ανταλλάγματα που απέσπασαν, φαίνεται πως το κατάφεραν. Κυριότερο αντάλλαγμα θεωρείται το ταμείο εγγυήσεων, με το Spiegel να σχολιάζει ότι είναι το «ηρεμιστικό χάπι» για την Κ.Ο. της καγκελαρίου. Και όχι μόνον. Το πακέτο που αποφασίστηκε χαρακτηρίζεται πολύ πιο σκληρό από εκείνο που απερρίφθη στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η γερμανική πλευρά κατάφερε να τα επιβάλει όλα αυτά χάρη στη «βόμβα» περί προσωρινής εξόδου που έριξε ο Β. Σόιμπλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με την τακτική αυτή, όπως επισημαίνεται, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας.

Οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν τη σκληρή αυτή γραμμή. Στην τελευταία δημοσκόπηση του ARDτο 70 % των ερωτηθέντων δηλώνουν «ικανοποιημένοι» ή «πολύ ικανοποιημένοι» με το έργο του Γερμανού υπ. Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει αποσπάσει ποτέ ο Β. Σόιμπλε στο σχετικό ερώτημα και το υψηλότερο που έχει λάβει ποτέ υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία. Με το 70 % ο «εκτόπισε» μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ από την πρώτη θέση της λίστας με του δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας.