Το πιο σύντομο ανέκδοτο στην αγορά εργασίας είναι «άνεργος προγραμματιστής», δήλωσε ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert και πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), σε γεύμα τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η ζήτηση στον κλάδο είναι τόσο μεγάλη σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που παρατηρείται έλλειψη: «Υπάρχει έλλειψη ατόμων με υψηλού επιπέδου δεξιότητες Πληροφορικής- μισό εκατομμύριο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 14 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, τη στιγμή που υπάρχουν 13.500.000 άτομα, και μειώνονται».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της PeopleCert- ενός εκ των μεγαλύτερων ονομάτων διεθνώς στον χώρο της διεξαγωγής εξετάσεων και πιστοποίησης προσώπων- πρόκειται για έναν κλάδο με 21 διαφορετικά επαγγέλματα, όπου το 50% της έλλειψης αφορά σε developers- προγραμματιστές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στα σχετικά δεδομένα της PeopleCert, η οποία απασχολεί 280 εργαζομένους στην Ελλάδα- μεταξύ των οποίων άνω των 70 developers, για τους οποίους δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν βρίσκουμε εύκολα...αν βρούμε Έλληνες στο εξωτερικό, τους επαναπατρίζουμε».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, ξεκίνησε η πρωτοβουλία των Coding Bootcamps – των ταχύρρυθμων, εντατικών προγραμμάτων εκπαίδευσης (500 ώρες σε 12 εβδομάδες για full time πρόγραμμα, ή 24 εβδομάδες για το part time, τα οποία συνεχίζονται για 3η χρονιά) στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη εφαρμογών, τα οποία στοχεύουν στην επανειδίκευση νέων χωρίς σχετικό υπόβαθρο. «Μπορείς να πάρεις πχ έναν θεολόγο και να τον κάνεις προγραμματιστή μέσα σε λίγους μήνες. Το αποτέλεσμα: Έχουμε 250 υποψηφίους που έχουν βγει» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν προσληφθεί. «Μέσα σε ένα τρίμηνο αλλάζεις τη ζωή σου» πρόσθεσε, τονίζοντας πως έμφαση ήταν η πρωτοβουλία να εστιαστεί στους άνεργους πτυχιούχους.
«Ανοίγουν νέοι ορίζοντες σε αυτούς που ψάχνουν για δουλειά- κάνεις reset. Μόνη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πτυχίου», υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας πως το 70%-80% των αποφοίτων στην Ελλάδα κάνουν διαφορετική δουλειά από αυτό που έχουν σπουδάσει.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της PeopleCert αναφέρθηκε και στην πορεία της εταιρείας του, σημειώνοντας πως φέτος τα νούμερα ήταν 2,5 φορές πάνω- ενώ, μιλώντας για τον τομέα των εξετάσεων γλωσσομάθειας (LanguageCert), δήλωσε πως στόχος είναι «να ανταγωνιζόμαστε στα ίσα το Cambridge μέσα σε μια δεκαετία».