Η πιο μεγάλη ακαδημία μπαλέτου στη Βιέννη παρακινεί τους ανήλικους μαθητές της να καπνίζουν (για να μείνουν αδύνατοι)

Επιπλέον, διατυπώνονται καταγγελίες για κακοποίηση -σωματική και πνευματική- αλλά και για σεξουαλικές επιθέσεις.
|
Open Image Modal
Getty Creative

Έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η οποία διεξήχθη στην Ακαδημία Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, αποκαλύπτει πως η διοίκηση της, έθετε σε κίνδυνο την υγεία των σπουδαστών της. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η επικεφαλής της ειδικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες, Σουζάν Ράιντλ - Κράουσκοπφ, η Ακαδημία απευθυνόταν στους σπουδαστές της είτε με το μικρό τους όνομα είτε ανάλογα με το μέγεθος των ρούχων τους.

Οι μικροί χορευτές είχαν ένα επίπονο πρόγραμμα να ακολουθήσουν αναφορικά με την εκπαίδευση, την προπόνηση αλλά και τις παραστάσεις στις οποίες θα έπρεπε να συμμετέχουν, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση τους ενθάρρυνε να καπνίζουν προκειμένου να ελέγξουν το βάρος τους. Όσο για τον διευθυντή της Ακαδημίας, Ντομινίκ Μάιερ, ο οποίος και πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα στην  Σκάλα του Μιλάνο, σύμφωνα με την Ράιντλ - Κράουσκοπφ, απέτυχε στα καθήκοντα επίβλεψης που είχε.

«Είναι σαφές πως τα παιδιά και οι έφηβοι ήταν αντιμέτωπα με διακρίσεις, αμέλεια αλλά και σκληρή προπόνηση, συνθήκες με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους», αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Απρίλιο, όταν η εφημερίδα Falter, κατηγόρησε την Ακαδημία της φημισμένης Όπερας της Βιέννης, «για σωματική και πνευματική κακοποίηση» ακόμα και για σεξουαλικές επιθέσεις στους σπουδαστές της.

Στην έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα υπήρχαν αναφορές για χτυπήματα, τράβηγμα μαλλιών, γελοιοποίηση λόγω εμφάνισης, κάτι που πολλές φορές οδηγούσε τα παιδιά στην ανορεξία.

Η Κρατική Οπερα της Βιέννης, απάντησε πως αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των παραστάσεων στις οποίες συμμετέχουν οι σπουδαστές της, προωθεί πρόγραμμα διατροφής, ενώ δεσμεύθηκε για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. 

Η φημισμένη Ακαδημία ιδρύθηκε το 1771 και θεωρείται μία από τις πλέον φημισμένες της Ευρώπης. Απόφοιτοί της βρίσκονται  σήμερα στο Βασιλικό Μπαλέτο στο Λονδίνο, στο American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης, αλλά και στο Θέατρο Μαριίνσκι, της Αγίας Πετρούπολης.

Η διοίκηση της Ακαδημίας δεσμεύθηκε να μελετήσει διεξοδικά το πόρισμα προτού δώσει ολοκληρωμένη απάντηση. 

Πηγή: BBC, The Guardian