Βιέννη: Οικολόγοι ακτιβιστές πέταξαν μαύρο υγρό σε πίνακα του Κλιμτ

Tην μέρα που η είσοδος ήταν δωρεάν χάρη στη χορηγία μιας εταιρείας πετρελαίου.
Open Image Modal
LETZTE GENERATION OESTERREICH via REUTERS

Ο διάσημος πίνακας ”Θάνατος και ζωή” του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ δέχθηκε την Τρίτη επίθεση με μαύρο υγρό από ακτιβιστές για το κλίμα, ανακοίνωσε το Μουσείο Leopold της Βιέννης. Η πράξη τους έγινε ως διαμαρτυρία για τις γεωτρήσεις πετρελαίου, μια μέρα που η είσοδος στο Μουσείο ήταν ελεύθερη χάρη στη χορηγία μιας εταιρείας πετρελαίου.

Η ομάδα ακτιβιστών ”Τελευταία γενιά” δημοσίευσε στο Διαδίκτυο εικόνες ενός μέλους τους να χύνει «μαύρο, λιπαρό υγρό» στο τζάμι μπροστά από τον διάσημο πίνακα του Κλιμτ στο Μουσείο Leopold, πριν τον σταματήσει ένα μέλος του προσωπικού ενώ ένας άλλος ακτιβιστής κόλλησε το χέρι του στο προστατευτικό τζάμι.

″Οι συντηρητές εργάζονται για να προσδιορίσουν αν ο πίνακας που προστατεύεται από γυαλί έχει υποστεί ζημιές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Κλάους Ποκόρνι.

Το επεισόδιο είναι το τελευταίο σε μια σειρά τέτοιων ενεργειών από ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή που επιδιώκουν να ταρακουνήσουν την κοινή γνώμη πετώντας υγρό ή κολλώντας τους εαυτούς τους σε διάσημα έργα τέχνης σε μουσεία. 

Η ομάδα “Letzte Generation” (”Τελευταία γενιά”), στην οποία συμμετέχουν Γερμανοί και Αυστριακοί ακτιβιστές ανέφερε στο Twitter: «Οι νέες γεωτρήσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι η θανατική ποινή για την ανθρωπότητα».

Η ομάδα επέλεξε μια μέρα που γλίτωσε από το κόστος των εισιτηρίων, επειδή η είσοδος στο μουσείο ήταν δωρεάν την Τρίτη, ανήμερα του Αγίου Λεοπόλδου, χάρη στη χορηγία της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV.

″Ευτυχώς το έργο τέχνης (1915) δεν υπέστη ζημιά. Ωστόσο, είμαστε συγκλονισμένοι που το Μουσείο Leopold βρέθηκε στο στόχαστρο”, είπε ο διευθυντής του μουσείου, Χανς-Πέτερ Βίπλινγκερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι το μουσείο ενίσχυσε πρόσφατα την ασφάλεια ύστερα από παρόμοιες επιθέσεις σε άλλα μέρη.

Τόνισε ότι περιμένει η Last Generation να πληρώσει τον λογαριασμό για τον καθαρισμό της αστυνομίας, τον οποίο υπολόγισε σε πενταψήφια νούμερα σε ευρώ.

Ένας εκπρόσωπος του μουσείου είπε ότι δεν γνωρίζει εάν οι ακτιβιστές είχαν συλληφθεί. Η αστυνομία της Βιέννης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

 

Open Image Modal
LETZTE GENERATION OESTERREICH via REUTERS

 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες μαχητικοί υποστηρικτές της υπόθεσης του περιβάλλοντος πολλαπλασίασαν τις ενέργειές τους σε όλο τον κόσμο με στόχο έργα τέχνης προκειμένου να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη για την υπερθέρμανση του κλίματος.

Για παράδειγμα, κόλλησαν τα χέρια τους σε έναν πίνακα του Γκόγια στη Μαδρίτη ή στη διάσημη μεταξοτυπία “Campbell’s Soup” του Άντι Γουόρχολ που εκτίθεται στην Αυστραλία, πέταξαν ντοματόσουπα στα ”Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ στο Λονδίνο και πουρέ πατάτας σε ένα αριστούργημα του Κλοντ Μονέ στο Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο.

Παρότι τα έργα παρέμειναν άθικτα, το περιστατικό στα ”Ηλιοτρόπια προκάλεσε ελαφρές ζημιές στο πλαίσιο του πίνακα.

Σχεδόν εκατό διεθνή μουσεία, όπως το Πράδο στη Μαδρίτη, το Λούβρο στο Παρίσι ή το Μουσείο Γκούγκεναχαϊμ στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ”βαθιά συγκλονισμένα” από την απερίσκεπτη θέση σε κίνδυνο των ”αναντικατάστατων” αυτών έργων.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP