Βιετνάμ: Απώλειες 1.5 δις ευρώ από τον τυφώνα Γιάγκι - Μεγάλη επισιτιστική κρίση σε Μιανμάρ

Ο επικεφαλής της χούντας στην Μιανμάρ αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.
Open Image Modal
Διασωστικά συνεργεία χρησιμοποιούν τζετ σκι για να αναζητήσουν θύματα σε πλημμυρισμένες περιοχές στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, της Ταϊλάνδης, της μιας από τις χώρες της Ασίας που επλήγησαν από τον τυφώνα.
via Associated Press

Καταστροφικός αποδείχθηκε για το Βιετνάμ ο τυφώνας Γιάγκι που σάρωσε την χώρα. Σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης, σημειώθηκαν ζημιές ύψους σχεδόν 1.5 δις ευρώ για το Βιετνάμ, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) κάνει λόγο για καταστροφικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια της Μιανμάρ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Βιετνάμ κάνει λόγο για οικονομικές απώλειες 40.000 δισεκατομμύρια ντόνγκ (1.47 δισ. ευρώ). Οι χειρότερες πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, 292 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 38 αγνοούνται. Επίσης, πάνω από 230.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και πάνω από 2.800.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων καταστράφηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Open Image Modal
Άνθρωποι που κουβαλούν αντικείμενα περπατούν σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο στον απόηχο του τυφώνα Yagi, στο Ανόι του Βιετνάμ.
via Associated Press

Στη Μιανμάρ, όπου η χούντα βρίσκεται στην εξουσία από το 2021, έχουν καταμετρηθεί σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα 113 νεκροί, ενώ η Σίλα Μάθιου, εκπρόσωπος του WPF στη Μιανμάρ σημειώνει ότι «ο υπερτυφώνας προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία της Μιανμάρ».

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην γεωργία δήλωσε ότι «μπορώ να βεβαιώσω ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από καταστροφικός».

Η ζήτηση βοήθειας από το εξωτερικό, από τον Μιν Αούνγκ Χλάιμγκ, επικεφαλής της χούντας, αποτελεί σπάνιο περιστατικό για την στρατιωτική χούντα, που έχει μπλοκάρει στο παρελθόν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ