Βιετνάμ: Πάνω από 140 οι νεκροί από τον τυφώνα Γιάγκι

Νεκροί και σε Ταϊλάνδη-Λάος
Open Image Modal
via Associated Press

Πάνω από 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι, κυρίως στο βόρειο τμήμα του Βιετνάμ, που επλήγη από τεράστιες πλημμύρες, ενώ και γειτονικές χώρες ανακοίνωσαν ότι έχουν θύματα.

Κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων, ενώ 73 αγνοούνται σε χωριό της επαρχίας Λάο Κάι του Βιετνάμ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, με το περιστατικό αυτό να αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα των φονικών επιπτώσεων του τυφώνα.

Open Image Modal
via Associated Press

Πάνω από δύο ημέρες μετά το πέρασμά του, το Βιετνάμ εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του Γιάγκι, ο οποίος έπληξε το Σάββατο και την Κυριακή το βόρειο τμήμα της χώρας με βροχές και ανέμους ταχύτητας άνω των 150 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι κάτοικοι ανέφεραν πλημμύρες σε άνευ προηγουμένου έκταση εδώ και δεκαετίες ως την πρωτεύουσα Ανόι, όπου η άνοδος της στάθμης του Ερυθρού Ποταμού οδήγησε στην απομάκρυνση εκατοντάδων ανθρώπων από τις εστίες τους.

«Δεν πίστευα ότι τα νερά θα ανέβαιναν τόσο γρήγορρα (…) Είναι η χειρότερη πλημμύρα που έχω δει με τα μάτια μου», δήλωσε ο Νγκουγέν Τραν Βαν, ο οποίος κατοικεί εδώ και 15 χρόνια κοντά στις όχθες ποταμού στο Ανόι.

«Αν η στάθμη του νερού ανέβαινε λίγο περισσότερο θα ήταν πολύ δύσκολο για μας να φύγουμε», διευκρίνισε ο 41χρονος υπάλληλος γραφείου, ο οποίος μετακόμισε τα έπιπλά του στον πάνω όροφο για να μην βραχούν.

Οι αρχές του Βιετνάμ έχουν ανακοινώσει συνολικά 143 νεκρούς και 58 αγνοούμενους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν αν στον απολογισμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα θύματα της κατολίσθησης στο Λάο Κάι.

Από πλημμύρες επλήγησαν επίσης περιφέρειες της Μιανμάρ, του Λάος και της Ταϊλάνδης.

Στο Βιετνάμ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες έδειχναν την απόγνωση ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε στέγες περιμένοντας να τους απομακρύνουν διασώστες σε ασφαλή μέρη.

Δεκαέξι επαρχίες και πόλεις εξακολουθούν να απειλούνται από κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες, αν και πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε ορισμένες ορεινές περιοχές.

Open Image Modal
via Associated Press

Στο Ανόι, που επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες από το 2008, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, αστυνομικοί προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις όχθες είναι πράγματι άδεια.

«Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να φύγουν», δήλωσε στο AFP τοπικός αξιωματούχος της αστυνομίας. «Τους φέρνουμε σε δημόσια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταφύγια ή φιλοξενούνται από συγγενείς. Έπεσε πολλή βροχή και η στάθμη των νερών ανεβαίνει γρήγορα», σημείωσε.

Παράλληλα στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για 9.000 οικογένειες που έχουν παγιδευτεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, δήλωσε η πρωθυπουργός Παετονγκτάρν Σιναουάτρα.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατολίσθηση στην επαρχία Τσιάνγκ Μάι, στον βορρά, και άλλοι δύο σε αδιευκρίνιστες συνθήκες στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, επίσης στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Στο γειτονικό Λάος, κρατικό μέσο ενημέρωσης μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες.

Η στάθμη των υδάτων σε ορισμένα ποτάμια που έχουν φουσκώσει στην επαρχία Λουάνγκ Πραμπάνγκ, επίσης στον βορρά, έχει φτάσει σε επίπεδα συναγερμού, σύμφωνα με αναφορές.

 

 

Σπίτια και καταστήματα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, που έχει καταχωρισθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, έχουν πλημμυρίσει, διευκρίνισε η Lao Post.

Στη Μιανμάρ, βροχές προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες στην Τάτσιλεϊκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πόλη στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, προκαλώντας προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, σύμφωνα με τις τοπικές εφημερίδες και αυτόπτες μάρτυρες.

Προτού πλήξει το Βιετνάμ, ο τυφώνας Γιάγκι είχε διασχίσει την νότια Κίνα και τις Φιλιππίνες αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές, ενισχύονται γρηγορότερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από την ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ