«Η πρώτη μου οδηγία όσον αφορά στην εθιμοτυπία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι να στέλνετε όσο το δυνατόν λιγότερα μηνύματα. Στείλτε e-mail μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και μάλιστα φροντίστε να είναι σύντομο και εύκολο να το χειριστεί ο παραλήπτης», λέει στη HuffPost Greece η Βικτόρια Τούρκ, senior editor στο περιοδικό WIRED UK.
Η Τούρκ επιμελείται τη στήλη «Πολιτισμός», είναι υπεύθυνη των βίντεο παραγωγών και γράφει για την έντυπη και διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού.
Η Τούρκ ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας και πολιτισμού, τα οποία εξετάζουν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας. Πριν εργαστεί στο WIRED, εργαζόταν ως συντάκτρια τεχνολογικών θεμάτων στα «VICE», «New Scientist» και «Motherboard».
Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Digital Etiquette: The Future of Good Manners» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας σε διαφορετικά πεδία της ζωής μας - από την εργασία στο ρομαντισμό και από τη φιλία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - με στόχο να δημιουργηθούν νέοι διαδικτυακοί κανόνες εθιμοτυπίας.
Η Τούρκ θα βρεθεί στο TEDxAthens και στην Κεντρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο, 1 Ιουνίου σε μια ομιλία με θέμα την εκμάθηση διαδικτυακών εργαλείων επικοινωνίας. Φέτος, το TEDxAthens κλείνει τα 10 χρόνια και η θεματική του είναι: «The state of X». Ο παράγοντας X έρχεται να υπενθυμίσει στο κοινό ότι η μοναδική σταθερά στη ζωή, είναι η αλλαγή.
Το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Digital Etiquette: The Future of Good Manners» είναι ένας οδηγός για τις ψηφιακές επικοινωνίες στον συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο του Διαδικτύου. Πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο και γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κανόνες εθιμοτυπίας όταν επικοινωνούμε ηλεκτρονικά;
Όταν επικοινωνούμε μέσα από το Διαδίκτυο, συχνά δεν έχουμε τα οφέλη των μη λεκτικών υποδείξεων, όπως της έκφρασης του προσώπου, της γλώσσας του σώματος και του τόνου της φωνής. Αυτό μπορεί να μας δυσκολεύει να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά εννοούμε - και να διευκολύνει την παρερμήνευση. Είναι επομένως σημαντικό να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς επικοινωνούμε, ώστε να αποφεύγουμε ενοχλητικές παρερμηνείες.
Υπάρχει έλλειψη συναίνεσης πάνω στους βασικούς κανόνες εθιμοτυπίας ακόμη και σε παλιές ψηφιακές μορφές, όπως είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Για παράδειγμα, πόσο γρήγορα πρέπει να απαντήσετε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Διαφορετικοί άνθρωποι θα έχουν πολύ διαφορετικές προσδοκίες και αυτό οδηγεί σε μεγάλο άγχος. Η ύπαρξη κατευθυντήριων γραμμών στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, εξαλείφει κάποιες από αυτές τις αβεβαιότητες και μερικές από τις ανησυχίες που τις συνοδεύουν.
Ποιες είναι σήμερα οι καλύτερες πρακτικές για να γράψουμε ένα «σωστό» e-mail και γιατί το χρησιμοποιούμε τόσο πολύ στην καθημερινή μας ζωή;
Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο! Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι το γεγονός ότι είναι ασύγχρονο. Μπορώ να στείλω ένα μήνυμα όταν με βολεύει και εσείς μπορείτε να απαντήσετε όταν το θελήσετε. Αλλά ενώ μας βοηθά να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά, μπορεί απλά να καταλήξει ακόμα ένας «φόρτος» - όλοι έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχολούμαστε με τα inboxes μας.
Η πρώτη μου οδηγία όσον αφορά στην εθιμοτυπία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι να στέλνετε όσο το δυνατόν λιγότερα μηνύματα. Στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και μάλιστα φροντίστε να είναι σύντομο και εύκολο να το χειριστεί ο παραλήπτης. Σε αυτή την περίπτωση, η εθιμοτυπία δεν αφορά κάτι εντυπωσιακό - πρόκειται για το σεβασμό του χρόνου του άλλου ατόμου.
Ποια είναι η άποψή σας για τους νέους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως προτάθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πώς θα μπορούσαν οι ψηφιακές οικονομίες και γενικά η φύση του Διαδικτύου να επηρεαστούν από αυτούς τους νέους κανόνες;
Όσον αφορά στο άρθρο 13, μπορώ να κατανοήσω πλήρως τους δημιουργούς που επιθυμούν να προστατεύσουν τα έργα τους για τα οποία έχουν πνευματικά δικαιώματα. Το πρόβλημα έγκειται στο πως θα επιτευχθεί αυτό, και η πιο λογική λύση είναι η χρήση φίλτρων «φόρτωσης». Υπάρχει όμως κίνδυνος να είναι υπερβολικά αποτρεπτικά για δημοσίευση υλικού στο Διαδίκτυο, ακόμη και αν δεν παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα.
Ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η επόμενη μεγάλη τεχνολογική τάση και με ποιον τρόπο θα επηρεάσει τη ζωή μας;
Όσον αφορά την ψηφιακή επικοινωνία, υπάρχει σίγουρα μια τάση μείωσης της χρήσης στις ανοικτές δημόσιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αύξησης στη χρήση περισσότερο ιδιωτικών μορφών κοινωνικών μέσων, όπως το WhatsApp. Αυτό έχει πλεονεκτήματα, όσον αφορά την ιδιωτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να έχει μειονεκτήματα, για παράδειγμα με το να κρύβει κάποιο δυσάρεστο περιεχόμενο σε «μυστικές» ομάδες.
Πληροφορίες
TEDxAthens
Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74
Σάββατο, 1 Ιουνίου
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα