Βίντεο: Κάτοικοι της Σαγκάης ουρλιάζουν από τα μπαλκόνια τους στο lockdown για τον κορονοϊό

Κάποιοι κάτοικοι βγήκαν για πρώτη φορά την Τρίτη μετά από δύο εβδομάδες από τα σπίτια τους.
Open Image Modal
via Associated Press

Τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από τη Σαγκάη στην Κίνα, όπου κάτοικοι ούρλιαζαν στα μπαλκόνια τους εν μέσω του lockdown για τον κορονοϊό.

 

 

Η χαλάρωση των μέτρων στην κινεζική μεγαλούπολη άρχισε τη Δευτέρα, παρά τις αναφορές για μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, καθώς η πίεση στις αρχές είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα προκειμένου να αρχίσει να κινείται ξανά η πόλη.

Κάποιοι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους την Τρίτη για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, πάνω από 7.000 μονάδες στέγασης είχαν καταχωρηθεί ως περιοχές χαμηλότερου ρίσκου, καθώς δεν είχαν αναφερθεί νέα κρούσματα για 14 ημέρες. Ωστόσο, υπήρχε ακόμα σύγχυση για την έκταση μετακινήσεων που επιτρεπόταν, ενώ πολλοί περίμεναν ακόμα να δοθεί άδεια από τις τοπικές επιτροπές.

Οι κάτοικοι ζωνών χαμηλότερου ρίσκου που είναι γνωστές ως «περιοχές αποτροπής» υπόκεινται ακόμα σε μέτρα και θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, είπε η Γου Κιανγιού, αξιωματούχος της πόλης αρμόδιος για θέματα υγείας. «Μετά από μια μακρά περίοδο lockdown, είναι κατανοητό το ότι οι άνθρωποι θέλουν να βγουν να πάρουν λίγο αέρα, και πρέπει να βγουν να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα και να πάνε για ιατρική περίθαλψη» είπε, προσθέτοντας πως «μα αν πολλοί άνθρωποι συγκεντρωθούν με άτακτο τρόπο, θα προκαλέσει κρυμμένους κινδύνους για τη δουλειά μας ως προς την αποτροπή της πανδημίας».

Τη Δευτέρα τα συνολικά νέα ασυμπτωματικά κρούσματα μειώθηκαν 11% σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα, στα 22.348, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτώματα να αυξάνονται στα 994 από τα 914. Ωστόσο ειδικοί λένε πως είναι ακόμα νωρίς για να ειπωθεί αν η πόλη θέτει υπό έλεγχο το ξέσπασμα, που είναι το μεγαλύτερο στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε ο κορονοϊός, στα τέλη του 2019.

Εκτιμάται πως μέχρι και 45 πόλεις στην Κίνα εφαρμόζουν τώρα είτε πλήρη είτε μερικά lockdowns, κάτι που αντιπροσωπεύει το 26,4% του πληθυσμού και το 40,3% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian