Στις 8 Ιουλίου, ο Μαλαισιανός κωμικός Nigel Ng, γνωστός και με το ψευδώνυμο Uncle Roger ανέβασε στο YouTube ένα βίντεο με τίτλο «DISGUSTED by this Egg Fried Rice Video» (μτδ. ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ από αυτό το βίντεο με τηγανητό ρύζι και αβγό).
Στο βίντεο, ο Ng κατηγορούσε την παρουσιάστρια του BBC Food, Χέρσα Πάτελ, για τον αντισυμβατικό τρόπο με τον οποίο μαγείρευε μια κινεζική συνταγή με τηγανητό ρύζι και αβγό, στο οποίο σούρωνε το ρύζι μετά το βράσιμο.
«Τι κάνει; Ω Θεέ μου. Με σκοτώνεις, γυναίκα. Στραγγίζει το με σουρωτήρι! Πώς μπορείτε να στραγγίξετε ρύζι με σουρωτήρι. Δεν είναι ζυμαρικά!» αναφώνησε.
Λίγο αργότερα, φώναξε, «καταστρέφεις το ρύζι», καθώς η Πάτελ χρησιμοποίησε νερό βρύσης για να ξεπλύνει το άμυλο.
Αυτό που ο Ng σκόπευε να είναι ένα σατιρικό βίντεο πυροδότησε μια «καταιγίδα οργής» στο διαδίκτυο, αποσπώντας περισσότερες από 7 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και σχεδόν 40 εκατομμύρια στο Twitter.
Πολλοί θεατές, συμπεριλαμβανομένων διάσημων Ασιατών της Αμερικής, όπως η συγγραφέας Τζέννυ Γιάνγκ, αποδοκίμασαν έντονα τη μέθοδο της Πάτελ που δεν είχε σχέση με την παραδοσιακή συνταγή.
«Αυτό το ρύζι είναι έγκλημα μίσους» αστειεύτηκε η Γιανγκ στο Twitter.
Ο Ng, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο, προσπάθησε να αμβλύνει την κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό έκανε μια ανάρτηση στο Instagram μαζί με την Πάτελ, στην οποία ανακοίνωσαν από κοινού ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν.
Το ρύζι είναι βασικό συστατικό στην Ασία και έχει υιοθετηθεί από κουζίνες παγκοσμίως από τότε που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα περισσότερα από 9.400 χρόνια πριν, σύμφωνα με κινέζους ερευνητές . Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για το μαγείρεμά του- βραστό στον ατμό, τηγανητό, σιγομαγειρεμένο σε ζωμό όπως το ιταλικό ριζότο ή σοταρισμένο για να αναπτύξει μια τραγανή κρούστα όπως το ιρανικό ταχτίγκ.
Ομως, το ζήτημα που προέκυψε υπερβαίνει τη διαφορά απόψεων σχετικά με τις διάφορες μεθόδους μαγειρέματος ρυζιού.
Η διαμάχη σχετικά με το κλιπ του BBC Food και η αντίδραση που προκάλεσε σε ορισμένες ασιατικές κοινότητες, παραπέμπει σε μια ευρύτερη, μακρόχρονη διαμάχη σχετικά με τη διασταύρωση των τροφίμων, της εθνικότητας και του πολιτισμού - το θεμελιώδες ερώτημα για το ποιος επιτρέπεται να μαγειρεύει ποιο φαγητό.
Αμέτρητοι λευκοί σεφ τα τελευταία χρόνια έχουν κατηγορηθεί για πολιτιστική ιδιοποίηση, δημιουργώντας φαγητό από άλλες εθνοτικές ομάδες με μεθόδους και φράσεις που θεωρούνται «ανυπόστατες», ασεβείς και μερικές φορές εντελώς ρατσιστικές.
Πέρυσι, για παράδειγμα, ένας Ασιάτης κριτικός τροφίμων κατηγόρησε τον διασημό σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ για τοκενισμό (σ.σ.όταν η φυλετική, εθνοτική ή πολιτισμική πολυμορφία τονίζεται μόνο σε συμβολικό επίπεδο, χωρίς πολύ ουσιαστική προσπάθεια κατανόησης αυτού του πολιτισμού), αφού εγκαινίασε ένα εστιατόριο που περιέγραφε σε διαφημιστικό υλικό ως «αυθεντικό ασιατικό φαγητό».
Το εστιατόριο δεν έκανε διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τύπων ασιατικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας τον γενικευμένο όρο «ασιατικό» ενώ κατά το άνοιγμά του δεν φαινόταν να εργάζεται σε αυτό κάποιος σεφ με καταγωγή από την Ασία.
Ομως, μερικοί άνθρωποι απορρίπτουν την ιδέα της πολιτιστικής ιδιοποίησης.
Βάζοντας σύνορα στο φαγητό εμποδίζεται η καινοτομία, λένε ορισμένοι. Για παράδειγμα τα λεγόμενα fusion πιάτα γεννιούνται από σεφ που πειραματίζονται με διαφορετικές κουζίνες. Πολλοί επισημαίνουν επίσης ότι το φαγητό προορίζεται να μοιραστεί, και η δύναμή του συνδέεται συχνά άμεσα με την κοινόχρηστης εμπειρίας.
Ο καθορισμός ορίων γύρω από το φαγητό - για παράδειγμα, λέγοντας ότι μόνο οι Κινέζοι μπορούν να μαγειρέψουν κινέζικο φαγητό ή ότι το κινέζικο φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως αυτοί που αντιδρούν στο βίντεο του Ng - μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της κοινής χρήσης στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας.
(με πληροφορίες από CNN)