Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή των πυροβολισμών στον Ρόμπερτ Φίτσο - Ποιος είναι ο δράστης

Ενας 71χρονος συγγραφέας φέρεται να βρίσκεται πίσω από την δολοφονική επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Νέο βίντεο ντοκουμέντο βλέπει το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή των πυροβολισμών σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο στην πόλη Χάντλοβα της Σλοβακίας το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5). Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, δράστης της δολοφονικής επίθεσης είναι ένας 71χρονος συγγραφέας.  Οπως μεταδίδουν, ο άνδρας που συνελήφθη ονομάζεται Juraj Cintula (Γιούραϊ Τσιντούλα) και είναι κάτοικος της πόλης Levice. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει.

Ο Τσιντούλα χαρακτηρίζεται ως γνωστός Σλοβάκος συγγραφέας, που ήταν, μεταξύ άλλων, ακτιβιστής για το φιλελεύθερο κόμμα της χώρας (πάντα σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ). 

Ο φερόμενος ως δράστης γεννήθηκε το 1953 και σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες, είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Dúha, στην οποία δραστηριοποιείται από το 2005. Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 2010 και ένα βιβλίο το 2015. Από το 2015 είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Λογοτεχνών.

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας, φέρεται να είναι κάτοχος όπλου που κατέχει νόμιμα. Το 2016 ήρθε στην προσοχή των ΜΜΕ όταν ο ίδιος, ως υπάλληλος ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας σε πολυκατάστημα στο Levice τότε, έπεσε θύμα επίθεσης. Στο εμπορικό κέντρο όπου εργαζόταν, δέχθηκε επίθεση από νεότερο άνδρα, προφανώς υπό την επήρεια ναρκωτικών.

 

Ο Juraj C. είχε τραύματα σε όλο του το σώμα από την επίθεση και δεν μπορούσε να εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα σλοβάκικα ΜΜΕ. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τη δημιουργία κινήματος Κατά της Βίας. Το εν λόγω κίνημα καλούσε τους ανθρώπους να σταθούν ενάντια στη βία κάθε είδους, από τον «στρατιωτικό νόμο μέχρι την ενδοοικογενειακή σωματική ή ψυχολογική βία», καθώς και τη βία στη διεθνή σκηνή, στην Ευρώπη, «στην οποία η στρατιωτικοποίηση, ο εξτρεμισμός, ο νεοναζισμός, η αναρχία αυξάνονται».

(με πληροφορίες από Pravda.sk)